De eerste veelvoorkomende vraag die we willen bespreken, is of je een huis kunt kopen zonder eigen geld. Het antwoord op die vraag is: nee. Sinds een aantal jaar is dat niet meer nodig. Sinds 1 januari 2018 is het namelijk niet meer mogelijk om meer te lenen dan de aankoopprijs van een huis. Bij het kopen van een huis betaal je echter meer dan alleen de aankoopprijs. Je krijgt namelijk ook te maken met kosten koper. Deze kosten zul je dus uit eigen zak moeten betalen. Hoeveel deze kosten bedragen? Daarover vertellen we je straks meer.
Iets anders wat veel huizenkopers bezighoudt, is de huidige hypotheekrente. Immers, hoe hoger de hypotheekrente staat, hoe hoger de maandelijkse kosten van een hypothecaire lening zijn. Op het moment van schrijven betaal je zo’n 3,75% tot 4,25% rente over een annuïtaire hypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar.
De rente die je zal betalen over een hypotheek, kan anders zijn dan de percentages die hier genoemd worden. Dat heeft met een aantal zaken te maken.
Allereerst veranderen de hypotheekrentes vrij regelmatig. De ene maand kunnen de rentes dus anders zijn dan de andere maand. Rentes verschillen ook per bank, aangezien banken redelijk vrij zijn in het bepalen van hun hypotheekrentes. Tenslotte kun je ook te maken krijgen met een opslag boven op de hypotheekrente. Deze verhoging noemt men ook wel de “renteopslag”. Als het leenbedrag hoog is vergeleken met de waarde van de woning, dan kan de bank zo’n opslag gaan rekenen.
Zoals we net al noemden, kun je de kosten koper in principe niet meefinancieren. Je mag namelijk niet meer dan 100% van de aankoopprijs van de woning lenen. De kosten koper zul je dus met eigen geld moeten betalen. Maar hoeveel procent is kosten koper precies?
Dat hangt ervan af. Hoeveel euro je kwijt bent aan kosten koper, verschilt per situatie. Onder de kosten koper valt bijvoorbeeld de overdrachtsbelasting. Koop je een huis als belegging en betaal je meer dan 10% overdrachtsbelasting, dan zullen de kosten koper hoog uitvallen. Koop je een nieuwbouwwoning, dan betaal je geen overdrachtsbelasting en zullen de kosten koper laag uitvallen. Hetzelfde geldt voor andere kosten die onder de kosten koper vallen: in sommige gevallen zijn die kosten laag, in andere gevallen zijn ze hoger. Als je precies wilt weten hoeveel je aan kosten koper kwijt zult zijn, dan kun je het beste advies inwinnen bij een adviseur.