Verduurzamen van je vakantiewoning

geplaatst op 28-09-2017
 Tweede woning 
alt

Wanneer je in de zomer of juist winterperiode naar je vakantiehuis gaat is het natuurlijk zaak om het huis warm of koud te krijgen. Om dit te doen is er energie nodig en dit kost logischerwijs geld. Daarom is het goed om verduurzaming, wat bij veel bedrijven al bovenaan het prioriteitenlijstje staat, door te voeren. Maar hoe doe je dat precies?

Slimme apparatuur

Om een tweede woning verstandig met energie om te laten gaan moet je natuurlijk inzicht hebben in het verbruik. Dit verbruik kan in veel gevallen (nog) niet gemeten worden en daar moet wat aan gedaan worden. Zorg ervoor dat je een slimme thermostaat aanschaft die modulair is. Zo weet je precies binnen welk tijdsbestek je woning opwarmt en wat het kost om de gewenste temperatuur te halen. De écht slimme apparaten kunnen zelfs zien welke apparatuur in de woning het meeste energie verbruikt en zo zijn natuurlijk de keuzes voor toekomstige apparaten sneller gemaakt.

Zelf energie opwekken

Veel mensen doen het al, maar nog steeds niet genoeg; het opwekken van energie middels zonlicht. Daarom is het verstandig om de afweging te maken voor het installeren van zonnepanelen en bereken eens wat het oplevert. De investering moet er binnen een aantal jaren worden uitgehaald, maar dit kan lastig zijn omdat het in dit geval gaat om een vakantiehuis waar dus minder in geleefd wordt gedurende het jaar.

Maandelijkse kosten besparen

Naast verduurzaming is het ook goed om het juiste energiecontract af te sluiten. Energie vergelijken aan de hand van prijzen, maar ook kwaliteit en de regelgeving. Op Europees gebied wordt er fel geconcurreerd en een vergelijking kan ervoor zorgen dat je de laagste maandelijkse kosten hebt voor de vakantiewoning. Houd je bezig met de energiemarkt gericht op de retail. In sommige gevallen is het mogelijk om als groothandel te bewegen, maar enkel wanneer er bijvoorbeeld energie wordt ingekocht met een heel vakantiepark.