Verduurzamen van je vakantiewoning voor nog meer rendement

geplaatst op 23-07-2024
 Tweede woning 
Investeer jij in een vakantiewoning voor verhuur? Dan heb je een goede bron van extra inkomsten te pakken! Maar heb je er ook al bij stilgestaan om je vakantiewoning te verduurzamen? Door energiebesparende maatregelen te nemen, verbruik je minder energie en verhoog je niet alleen het woongenot, maar houd je uiteindelijk ook meer geld over. Het is dus een slimme zet om te investeren in duurzaamheid, wat resulteert in een snellere terugverdientijd van je investering. Let daarbij wel op dat het kan zijn dat je in bepaalde gevallen aan de richtlijnen moet voldoen van een park waar je vakantiewoning staat. Nu zullen ook deze parken in de meeste gevallen wel toejuichen dat je bijdraagt aan een beter en schoner milieu, maar is het even de vraag in welke hoedanigheid ze dit graag zouden willen zien.
alt

Waarom verduurzamen loont

Het verduurzamen van je vakantiewoning heeft verschillende voordelen. Natuurlijk is het voornaamste dat je bijdraagt aan een beter milieu door minder energie te verbruiken of zelf op te wekken.  Daarnaast zijn vakantiegangers steeds meer op zoek naar duurzame accommodaties. Hiermee vergroot je dus ook de aantrekkingskracht van je woning op potentiële huurders. Zo kun je beginnen met zoeken naar een betrouwbare lokale partij voor zonnepanelen laten plaatsen, zodat je minder energie hoeft af te nemen van het stroomnet en je dus ook minder kosten hebt op de maandelijkse rekening. Hoe fijn is dat?

Energiebesparende maatregelen

Er zijn verschillende manieren om je vakantiewoning te verduurzamen. Denk bijvoorbeeld aan het installeren van zonnepanelen op het dak door installatiebedrijf Recharged. Hiermee wek je zelf energie op en bespaar je op je elektriciteitskosten. Daarnaast is het isoleren met glaswol van je woning een belangrijke stap. Goede isolatie zorgt ervoor dat warmte in de winter binnen blijft en in de zomer buiten, waardoor je minder hoeft te stoken of te koelen. Wist je dat er zelfs subsidies zijn zowel vanuit de overheid als de gemeente waardoor je tot wel 30% kunt besparen op je isolatie? Ook kun je investeren in energiezuinige apparatuur, zoals LED verlichting en een zuinige verwarmingsinstallatie. Deze investeringen verdienen zichzelf op termijn terug door lagere energiekosten. Vergeet daarnaast niet om bewust om te gaan met waterverbruik. Kies bijvoorbeeld voor waterbesparende douchekoppen en kranen. Dit bij elkaar scheelt je uiteindelijk een hele hoop geld

 

Het comfort van een duurzame vakantiewoning

Niet alleen draagt het verduurzamen van je vakantiewoning bij aan kostenbesparing en het milieu, maar het biedt ook extra comfort voor jou en je gasten. Een goed geïsoleerde woning blijft het hele jaar door aangenaam op temperatuur, waardoor je gasten zich prettig voelen en optimaal kunnen genieten van hun verblijf. Daarnaast zorgt het gebruik van energiezuinige apparatuur voor een moderne en milieubewuste uitstraling van je woning.

Meer rendement op je investering

De investering in het verduurzamen van je vakantiewoning verdient zichzelf terug. Met een energiezuinige woning bespaar je immers op je energierekening, wat resulteert in lagere exploitatiekosten. Bovendien zal de waarde van je woning stijgen, doordat duurzaamheid steeds meer gewaardeerd wordt. Hierdoor kun je een hogere huurprijs vragen en geniet je van een nog beter rendement op je investering.