Verhuizing naar een vakantiehuis: waar moet je zoal op letten?

geplaatst op 30-07-2024
 Tweede woning 
alt

In de afgelopen jaren zijn er steeds meer mensen in Nederland met een vakantiehuis of recreatiewoning. Dat blijkt uit redelijk recent onderzoek van Pointer van de KRO-NCRV. Heb je ook net een vakantiewoning gekocht en staat er een verhuizing voor de deur? Een dergelijke verhuizing is over het algemeen een spannende ervaring.

Er zijn immers heel wat zaken waar je aan moet denken voor een succesvolle verhuizing. Het maakt hierbij niet uit of je van plan bent om te verhuizen naar een plekje dat je volledig voor jezelf inricht of naar een vakantiehuis dat je gaat verhuren; in beide gevallen zijn er verschillende aspecten waar je rekening mee moet houden. Denk bijvoorbeeld aan het huren van een zeecontainer en aan het plannen van je verhuizing.

Maak een inventarisatie van spullen en huur een zeecontainer

Wat in ieder geval zo is, is dat een goede voorbereiding altijd het halve werk is bij een verhuizing. Dat betekent dat je vooraf een gedetailleerde inventaris moet maken van de spullen die je mee wilt nemen. De kans is groot dat je ver voor de verhuizing al het nodige hebt verzameld voor je tweede woning of vakantiehuis en dat je deze spullen niet kwijt kunt in je bestaande woning. In dat geval is het raadzaam om een tijdelijke opslagruimte te huren, zoals een zeecontainer, waarin je al je spullen kwijt kunt. 

Op die manier kun je ook duidelijker bekijken welke spullen je zoal al hebt en wat je nog nodig hebt voor je vakantiewoning. Zo’n zeecontainer wordt na bestelling bij je afgeleverd en wordt na gebruik ook weer opgehaald. Dit zorgt ervoor dat je tweede huis na de verhuizing direct in te richten is en dat het verhuren vrij snel na de verhuizing kan beginnen. Een zeecontainer is overigens ook hartstikke handig om in te zetten wanneer je spullen naar het buitenland moeten worden verhuisd, bijvoorbeeld naar je vakantiehuis in Frankrijk of Spanje.

Een verhuisbedrijf inhuren of liever toch zelf verhuizen?

Waar je ook aan moet denken voordat de verhuizing plaatsvindt, is of je de verhuizing zelf uit gaat voeren of dat je een professioneel bedrijf hiervoor inhuurt. Een verhuisbedrijf inhuren kent talloze voordelen. Je hoeft zelf niet te sjouwen, de verhuizing zelf wordt lekker snel uitgevoerd en zo’n bedrijf weet precies wat er moet gebeuren binnen een bepaalde tijd. Dat zorgt voor een vlotte verhuizing waarbij je binnen no time met al je spullen in je vakantiehuis staat zonder dat je daar zelf al te veel voor hoeft te doen (behalve inpakken). Ideaal!

Het nadeel van het huren van een professioneel verhuisbedrijf is dat dit geld kost. Hoewel je online zeker wat goede deals kunt vinden, is dit in ieder geval altijd duurder dan wanneer je de verhuizing zelf uitvoert. Daarvoor is het wel een must om wat vrienden of familieleden op te trommelen, omdat een verhuizing van een hele inboedel nogal wat tijd kost. Zorg er in ieder geval voor dat je in dit geval alles stevig en slim hebt ingepakt. Label elke doos duidelijk met wat erin zit en waar het naartoe moet in je vakantiewoning, zodat je daar in ieder geval geen tijd en energie aan verliest tijdens de verhuizing.

Aankomst in je vakantiewoning: vergeet dit niet

Bij het verhuizen naar een vakantiewoning is het belangrijk om een aantal zaken door te nemen. Zo moet je direct de nutsvoorzieningen (elektriciteit, water, gas et cetera) controleren om te kijken of alles het doet. Het is wel zo prettig dat je meteen gebruik kunt maken van water, verwarming en zelfs internet. Merk je dat er ergens problemen zijn? Regel dit dan zo snel mogelijk. Wat ook prettig is om voor de verhuizing te doen, is om het vakantiehuis schoon te maken. Het voelt veel fijner om in een frisse omgeving je spullen neer te zetten en dat scheelt ook weer tijd achteraf.

Begin daarna met het strategisch uitpakken van alle dozen. Dit kost even tijd en energie, maar zolang je dit op de juiste volgorde doet, is je huis voordat je het weet ingericht. Begin met de meest belangrijke ruimtes zoals de keuken en de slaapkamer (helemaal wanneer je er eerst zelf gaat overnachten). Vervolgens werk je kamer voor kamer af om zo de rest van het huis in te richten. Grote kans dat je tijdens het uitpakken er alsnog achter komt dat je iets mist. Misschien is iets tijdens het verhuizen kapot gegaan of wellicht ontbreekt er gewoon nog iets. Dit soort zaken kun je na de verhuizing allemaal regelen.