Verzekeringen bij een Franse recreatiewoning

geplaatst op 06-05-2016
 Zomervakantie 
alt

Na het kopen van een recreatiewoning in Frankrijk, is het belangrijk om bepaalde verzekeringen af te sluiten voor bijvoorbeeld uw inboedel en opstal. Doet u dit niet dan loopt u eventuele, onnodige risico’s. Met name hoe het afsluiten van de opstalverzekering gaat in Frankrijk verschilt met hoe dat in Nederland in z’n werk gaat.

Verschillen tussen verzekeringen in Frankrijk en Nederland

De opstalverzekering

De verschillen tussen het verzekeren van (tweede) huizen in Frankrijk en Nederland zijn vrij groot. In Nederland werkt het zo dat, wanneer we een opstalverzekering afsluiten, het verzekerde bedrag genoemd staat. Wanneer uw woning, bijvoorbeeld door een verbouwing, meer waard is geworden, dient u zelf omhoog bij te stellen. Als u dit niet doet loopt u het risico dat uw woning onderverzekerd is en zult u bij eventuele schade niet het volledige bedrag uitgekeerd krijgen.

In Frankrijk werkt dit op een andere manier. U geeft bij het afsluiten van een opstalverzekering in Frankrijk het aantal vierkante meters bewoonbare oppervlakte en het aantal kamers door aan de verzekeringsmaatschappij. In Frankrijk bestaat er geen risico van onderverzekering, wat voordelig is voor u. Wel dient u na een verbouwing opnieuw het aantal bewoonbare vierkante meters en het aantal kamers door te geven. Heeft u schade aan de opstal, dan wordt in Frankrijk de opstal teruggebracht in de oorspronkelijke staat. Uw premie voor de opstalverzekering in Frankrijk wordt berekend met behulp van het aantal vierkante meters, de huizenprijzen in de regio en de postcode.

De inboedelverzekering

Voor wat betreft de inboedelverzekering in Frankrijk zijn er vrijwel geen verschillen vergeleken met Nederland.

Het is verstandig om met uw verzekeraar om tafel te gaan zitten. Verzekert u uw recreatiehuis ter plekke in Frankrijk dan is het verstandig om met een partij in zee te gaan waar geen onveroverkomelijke taalbarriere is.
Kan er niet in het Nederlands of bijvoorbeeld het Engels gesproken worden en is uw Frans niet zo vloeiend dan is het verstandig om een tolk in te huren. Wellicht heeft u iemand in uw kennisenkring met ervaring betreffende het verzekeren van een vakantiewoning in Frankrijk. Pols hem of haar eens of het mogelijk is dat ze u helpen bij dit proces.