Vragen over het kopen tweede huis buitenland

geplaatst op 04-08-2016
 Tweede woning 
alt

Veel mensen dromen van een tweede huis in het buitenland. Een hele zomer doorbrengen in Italië of lekker aan de kust van een Nederlands eiland. Het lijkt heel aantrekkelijk, maar het is verstandig om alle voor- en nadelen in overweging te nemen. Kan ik het financieel wel betalen? En waar ga ik een huis kopen. Welke vragen zou jij jezelf moeten stellen voordat je een huis in het buitenland koopt? Het is raadzaam om stil te staan bij de volgende onderwerpen:

Waarom wil ik een tweede huis in het buitenland kopen?

Omdat het kan? Of omdat je wilt investeren? Of misschien omdat jij je spaargeld ergens in wilt stoppen? Misschien is het altijd al je droom geweest om een tweede vakantiehuis te hebben op een zonnige bestemming. Het kan ook zijn dat jij je bezittingen en vermogen wilt uitbreiden of er tijd met je familie of vrienden wilt doorbrengen. Zet alle voor- en nadelen op een rijtje. Een huis koop je niet zomaar even. Het is een investering waar je, mocht het tegenvallen, niet zomaar even vanaf komt. Heb voor jezelf duidelijk waarom jij graag dat huis in een ander land wilt kopen. Koop een tweede huis voor je plezier. Ga er ook zeker niet vanuit dat je het huis met winst zal verkopen, dit zou nog weleens tegen kunnen vallen. Misschien is het een overweging waard om het huis in de tussentijd te gaan verhuren?

Waar koop ik een tweede huis en wat voor een?

Waarschijnlijk heb je hier al goede ideeën over. Ga je voor een zonnige locatie? Wil je genieten van rust en lekker bijkomen? Of houd je meer van wandelen, fietsen in de natuur? Of misschien moet er genoeg te doen te zijn. Bij het bepalen van een land en locatie is het belangrijk hier rekening mee te houden. Schrijf je wensen op en houd ze bij de hand. De locatie moet passen bij jouw persoonlijke levensstijl. Je moet er graag terug willen komen. Denk goed na wat voor soort huis je wilt kopen. Ga je bijvoorbeeld voor een boerderij in Toscane? Kijk dan goed naar de staat van het huis. Misschien moet er nog veel verbouwd worden. Dit kan vaak veel tijd kosten en er zullen altijd tegenslagen zijn, omdat je met een andere cultuur te maken hebt.

Wil ik elk jaar op deze plek terugkomen?

Koop geen huis op basis van een omschrijving of via een plaatje op het internet. Hierdoor krijg een totaal ander beeld van het huis, de bestemming en de omgeving. In de meeste gevallen zal het dan ook tegenvallen. Je zit dan gelijk aan een huis vast. Daarnaast kan een bestemming tijdens een vakantie nog zo mooi zijn geweest, als je er voor langere tijd woont of er vaker komt, kan het heel anders uitpakken. Bezoek de locatie daarom, het liefst ook buiten het hoogseizoen, meerdere malen, voordat je besluit het huis te kopen. Het moet een fijne plek zijn waar je met veel plezier terugkomt. Stel jezelf daarom de vragen; kom ik hier elk jaar weer terug en zal ik veel tijd in dit huis doorbrengen?

Kan ik een tweede huis financieren?

Heb jij genoeg middelen om het huis te kopen? Een kopen van een tweede huis in het buitenland werkt veel anders dan bij het verkrijgen van een eerste hypotheek in Nederland. Een geldverstrekker zal niet zomaar het hele bedrag gaan financieren. Er is een groter risico. Het huis zal namelijk als onderpand dienen. Als jij, om een of andere reden, je huis op een gegeven moment niet meer kan betalen, dan is het voor de geldverstrekker veel lastiger om het huis te claimen. Een huis dient namelijk als onderpand voor de hypotheek. De bank zal veel vertrouwen in je moeten hebben. Dit kun je aantonen door middel van spaargeld of een hoog inkomen. Of jij moet je eerste hypotheek bijna afgelost hebben.

Heb ik mijn huiswerk gedaan?

Oftewel, heb jij je verdiept in alles wat er bij het kopen van een huis in het buitenland komt kijken? Heb jij je verdiept in de regelgeving van het land en in Nederland? Zo voorkom dat je niet voor verassingen komt te staan. Advies is om ter plekke een onafhankelijke adviseur in te schakelen. Vertrouw niet alleen op de makelaar die het huis verkoopt. Houd ook rekening met andere kosten die je af moet dragen. De (belasting)regels rondom het kopen van een tweede huis zijn veelal anders dan van die in Nederland. Verdiep je hier goed in.