Waar let je op bij aanschaf van een houthaard

geplaatst op 27-03-2020
 Tweede woning 
alt

Een haard in je huis of tweede woning is de mooiste vorm van verwarming die je kan hebben. Zelf heb ik in de woonkamer al een houthaard , maar ik ben eigenlijk nog opzoek naar een gashaard voor op de eerste verdieping. Ik ben erg tevreden met mijn houthaard. De houthaard op mijn benedenverdieping is afkomstig van Barbas Bellfires. Deze heb ik uitgekozen op hun website. Persoonlijk vind ik dit een heel fijn aanbod aan haarden, zowel de gashaarden als de houthaarden.

Aandachtspunten

Bij het aanschaffen van een houthaard zijn er wel diverse aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. Zoals het benodigde vermogen van de haard, het onderhoud van de haard, het plaatsen van de haard en de brandstof. Een houthaard laat je natuurlijk branden met hout. Het beste hout dat je kan gebruiken voor een houthaard is droog eikenhout. Eikenhout brandt langdurig en hard. Het is overigens ook makkelijk te verkrijgen. Het vermogen van een haard moet worden afgesteld op de grootte van de kamer. Als de haard beschikt over te veel vermogen voor de kamer kan het ongewenst heet worden

Het onderhoud

Als je de haard lang wilt gebruiken moet je incidenteel wel een beetje onderhoud verrichten. Het grootste gedeelte van het onderhoud kan je gelukkig helemaal zelf doen. Het enige wat je niet zelf moet doen is je schoorsteen vegen. Laat minstens een keer per jaar je schoorsteen vegen door een erkende vakman. Daarnaast is het ook belangrijk om je haard regelmatig te borstelen, de verbrandingskamer te reinigen en de ruitjes schoon te maken. Last but not least is het ook belangrijk om af en toe de dichtingen te controleren en de scharnieren te smeren.

Het plaatsen 

Omdat vuur zuurstof nodig heeft om te branden is het belangrijk om bij het plaatsen van de haard rekening te houden met de hoeveelheid benodigde zuurstof. Ook moet de rook ergens heen en daarvoor heb je dus een rookkanaal nodig. Als je er al een in je huis hebt is dat zeker mooi meegenomen. Als dat niet het geval is moet er een gecreëerd worden.