Waarom outdoor badkamers een aanrader zijn voor je vakantiehuis

geplaatst op 07-03-2024
 Tweede woning 
alt

Of je nu op zoek bent naar meer ruimte binnen of wanneer je je gasten net even wat anders aan wil bieden op het gebied van sanitair: een outdoor badkamer in de vorm van luxe sanitair units bij je recreatiewoning is zeker iets om over na te denken. Veel mensen zijn tijdens hun week(end)je weg het liefst veel buiten te vinden.

Outdoor badkamers worden onder andere daarom alsmaar populairder en bieden net dat beetje extra. In dit artikel vertellen we je meer over outdoor badkamers: wat zijn het, wat zijn de voordelen ervan en waar moet je zoal aan denken bij het installeren van een outdoor sanitair unit?

Outdoor badkamers: wat zijn dit soort sanitair units precies?

Zoals de benaming ‘outdoor badkamers’ het al wel een beetje verklapt, zijn dit soort badkamers ruimtes die ontworpen zijn voor de buitenlucht. Er is veel onderscheid te ontdekken in het soort outdoor badkamers waar je voor kunt gaan. Zo zien we vakantiehuisjes waarbij douches in de buitenlucht geïnstalleerd zijn voor een frisse douche op een warme zomerdag en kun je ervoor kiezen om voor een complete sanitair unit te gaan met alles erop en eraan. Denk bijvoorbeeld aan een unit met een toilet, wastafel en zelfs een badkuip als je toch uit wil pakken.

Grote kans dat je wel eens een dergelijke sanitair unit gezien hebt. Dit soort units worden veel gebruikt als privé sanitair op campings en vakantieparken. Ook voor recreatiewoningen en tweede woningen is het de ideale musthave wanneer je het leven binnen iets meer naar buiten wil halen. Sanitair units zijn volledig op maat gemaakt en beschikken over alles wat je nodig hebt. Natuurlijk kun je ook zelf aan de slag gaan met het (laten) bouwen van een outdoor badkamer. Houd in zo’n geval altijd rekening met de locatie van de badkamer en de toegankelijkheid ervan. Je wil immers wel dat alle soorten gasten de badkamer kunnen bereiken, dus bijvoorbeeld ook de mensen die slecht ter been zijn of die afhankelijk zijn van een rolstoel.

Voordelen van een outdoor badkamer bij je vakantiehuis

Nu vraag je je misschien af wat de voordelen zijn van een outdoor badkamer bij je vakantiehuis. Geloof ons: die zijn er voldoende! Zo kun je zo’n badkamer gebruiken als extra sanitaire ruimte bij een recreatiewoning waar men gebruik van kan maken wanneer ze lekker veel buiten te vinden zijn. Andere voordelen zijn onder andere:

  • Een outdoor badkamer biedt gasten een unieke ervaring. Het gevoel van ‘buiten’ douchen of een bad nemen met uitzicht op het groen voegt een meer dan bijzonder element toe aan een verblijf.
  • Daarbij zorgt een outdoor badkamer of sanitair unit voor meer verbinding met de natuur. Ga in zo’n geval wel altijd voor een outdoor badkamer met (grote) ramen of een gedeelte dat open is, zodat gasten de buitenlucht als het ware echt tot zich kunnen nemen.
  • Een goed en mooi ontworpen outdoor badkamer is daarbij een extra visueel spektakel voor je vakantiehuis. Dat betekent dat het misschien wel dé reden voor gasten kan zijn om je huis te boeken; helemaal wanneer je zo’n ruimte combineert met een sauna, jacuzzi of hot tub.
  • Veel buiten zijn en jezelf omringen met natuur is hartstikke gezond. Zorg er dus voor dat je naast een fijne outdoor badkamer een mooie buitenruimte hebt waar gasten volledig kunnen ontspannen.

Waar moet je op letten bij het installeren van een outdoor badkamer?

Zie je het wel zitten om een outdoor badkamer bij je vakantiewoning te (laten) installeren? In dat geval is er een paar handige punten waar je op moet letten. Staat je vakantiehuis bijvoorbeeld op een warme locatie? Dan is een outdoor badkamer prima om te gebruiken als vervanger van de gewone badkamer, zolang de ruimte sfeervol en comfortabel in is gericht. Daarmee zorg je weer voor meer ruimte in het vakantiehuis, wat leidt tot meer leefruimte. Beschik je echter over een vakantiewoning in Nederland (of een ander land waar het weer heel divers is) dan is een outdoor badkamer meer een aanvulling op de bestaande badkamer. Het weer kan op zulke locaties te grillig zijn in bepaalde seizoenen om alleen gebruik te kunnen maken van een outdoor badkamer.

Verder is het raadzaam om goed te kijken naar de waterafvoer van de douche, het toilet en de wasbak. Zorg voor een efficiënt systeem, zodat het water niet blijft staan na het douchen of na een flinke regenbui. Houd uiteraard ook rekening met de materialen die je gebruikt bij het bouwen van een outdoor badkamer (wanneer je niet voor een kant-en-klare sanitair unit gaat). Ga het liefst voor duurzame materialen zoals roestvrij staal en teakhout, omdat dit soort materialen bestand zijn tegen diverse weersomstandigheden. Tot slot is het een must om de outdoor badkamer sfeervol en comfortabel in te richten. Voeg opbergruimte toe, zorg voor een ruimte waar je handdoeken in kunt bewaren en bevestig haakjes voor het ophangen van badjassen en kleding. Voila: je outdoor badkamer is klaar om gebruikt te worden!