Wat is de WOZ-waarde van je recreatiewoning en hoe check je die waarde?

geplaatst op 11-02-2021
 Tweede woning 
alt

Als eigenaar van een recreatiewoning of tweede huis weet je waarschijnlijk als geen ander dat je jaarlijks de WOZ-beschikking op de deurmat krijgt. De meeste mensen accepteren deze beschikking zonder dat ze eigenlijk precies weten wat de WOZ inhoudt en of de beschikking wel klopt. Wist jij bijvoorbeeld dat je zelf een WOZ waarde check kunt doen? In dit artikel lees je meer over wat de WOZ waarde precies is, hoe deze waarde berekend wordt en wat je kunt doen om meer te weten te komen over hoe die beschikking samen is gesteld.

Betekenis WOZ-waarde: wat is het precies?

De WOZ-waarde wordt sinds 1994 bijgehouden. Volgens de Wet Waardering Onroerende Zaken (Wet WOZ) wordt de waardering van alle onroerende zaken in Nederland, zoals huizen, kantoorpanden en recreatiewoningen in Nederland, geregeld. Met die wet wil de overheid ervoor zorgen dat iedereen binnen een bepaalde gemeente op gelijke wijze belastingen moet betalen. De gemeente waarin je vakantiewoning staat bepaalt namelijk de hoogte van de WOZ-beschikking voor jouw huis. Dit doen ze op basis van een aantal voorwaarden. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar:

     De locatie van de woning. Ligt de vakantiewoning in het bos of in een stad?

     De grootte en het oppervlak van de woning.

     Het bouwjaar van het huis. De leeftijd van de woning is van invloed op de hoogte van de WOZ-waarde.

     Het type woning.

     De verkoopcijfers van gelijksoortige huizen in de buurt of op hetzelfde vakantiepark.

     De inhoud van het huis.

Op basis van bovenstaande onderdelen wordt de WOZ-waarde van je woning bepaald. De WOZ-waarde is onder andere belangrijk voor het bepalen van een verkoopprijs en het bepalen van de hoogte van belastingen van de gemeente, de belastingdienst en het waterschap. Hierbij wordt er altijd gekeken naar de waarde van 1 januari het jaar ervoor.

Controle of WOZ-waarde van recreatiewoning klopt

Dat betekent dus dat de waarde iets kan verschillen met de daadwerkelijke waarde op het moment dat je de WOZ-beschikking krijgt. Zijn de huizenprijzen van woningen in de buurt dat jaar enorm gestegen dan kan het dus zijn dat je dit nog niet terugziet op de WOZ-beschikking. Mocht je plannen hebben om je vakantiewoning te verkopen dan kun je voor het bepalen van de waarde van het huis beter een expert inschakelen zoals een verkoopmakelaar. Heb je echter twijfels dat de waarde van de WOZ überhaupt niet klopt? In dat geval kun je een aantal stappen ondernemen om de beschikking te controleren:

     De gemeente waar je vakantiewoning staat bepaalt de WOZ-waarde met behulp van een taxatie. Je mag deze taxatie met alle gegevens en details opvragen bij de gemeente zodat je alle stappen van de waardebepaling in kunt zien.

     Maak gebruik van de diensten van het WOZ-waardeloket. Dit loket is onderdeel van de Rijksoverheid en biedt huiseigenaren de mogelijkheid om de WOZ-waarde van andere woningen op te vragen. Zo kun je bijvoorbeeld checken hoe hoog de WOZ-waarde van gelijksoortige vakantiehuizen in de buurt van jouw recreatiewoning is.

     Je kunt tot slot ook kijken naar de koopinformatie van woningen rondom jouw tweede huis. Schakel hiervoor de koopsominformatie van het Kadaster in. Hiermee kun je informatie opvragen over de koopprijs van woningen.

     Schakel een expert in op het gebied van WOZ-waarde berekenen. Daarmee geef je het werk uit handen, maar weet je wel zeker dat het op de goede manier wordt gedaan.

Doe kosteloos een WOZ waarde check

Zelfs na het controleren van bepaalde gegevens bij het Kadaster of bij het WOZ-waardeloket kun je nog twijfelen aan de hoogte van de WOZ-beschikking. Heb je het idee dat je te veel moet betalen volgens de WOZ-beschikking? Of denk je juist dat je te weinig moet betalen en wil je niet later voor onverwachte kosten komen te staan? Maak dan gratis online bezwaar via Bezwaarwozwaarde.nl. De experts achter dit bedrijf helpen je graag om uiteindelijk een eerlijke WOZ-waarde te krijgen. Ook wanneer je wel het idee hebt dat de WOZ-waarde klopt is het aan te raden om zelf een gratis check te doen. Op die manier weet je in ieder geval zeker dat je niet te veel of te weinig moet betalen.

Wanneer je extra hulp inschakelt om gratis bezwaar te maken, moet je weten dat je dit binnen zes weken moet doen nadat je de beschikking hebt gekregen. Doe je dit later dan doe je het voor niets: na zes weken staat de WOZ-waarde vast en kun je pas het jaar erop bezwaar maken. Dat is natuurlijk hartstikke zonde van je geld. Zorg er dus voor dat je op tijd bent en je vakantiewoning krijgt hoe dan ook een eerlijke WOZ-waarde.

1 reactie

Willem Groenenberg op 13-04-2023 om 17:25
Goede middag Graag wil ik u de WOZ waarde van mijn vakantie woning vragen. Zonnenbergerdijk 2-15 8111ND HEETEN
Reactie plaatsen