Wat is een sedumdak?

geplaatst op 04-10-2022
 Tweede woning 
Je hebt er vast wel eens van gehoord: een sedumdak. Maar wat is het nou precies? In dit artikel lees je wat een sedumdak precies is. Je leest ook welke kosten je kunt verwachten en wat de voordelen zijn!
alt

Een sedumdak is een type groendak. Bij een groendak bestaat de dakbedekking uit beplanting. Er zijn twee soorten groene daken: een extensief en een intensief groendak. Bij een intensief groendak bestaat de beplanting uit kruiden, grassen en sedum en heeft daardoor weinig onderhoud nodig. Bij een extensief groendak is het mogelijk om een complete daktuin aan te leggen: de beplanting heeft dus ook meer onderhoud nodig.

Een sedumdak is dus een extensief groendak. Sedum zijn vetplantjes, kruiden, grassen en mossen: je hebt keuze uit ruim 250 verschillende soorten! Sedum heeft geen dikke bodem nodig: deze plantjes groeien eigenlijk overal op. Een sedumdak kan op zowel een plat als een schuin dak worden aangelegd.

Tijdens de aanleg van een sedumdak moet er wel rekening worden gehouden met de draagkracht van het dak, de hoeveelheid zon en schaduw en de eigenschappen van de plant, zoals de bloeiperiode en winterhard.

Hoe weet je wanneer jouw dak geschikt is voor een sedumdak?

Het meest belangrijke is dat je een dakdekker inschakelt om de draagkracht van je dak te berekenen. Daarnaast is het van belang dat je dak in goede conditie is en regelmatig wordt onderhouden door een ervaren dakdekker.

Ben je op zoek naar een dakdekker? Op Dakdekkersgids.nl vind je een handig overzicht van alle dakdekkers uit Nederland.

Wat kost een sedumdak?

De kosten voor een groendak zijn van verschillende factoren afhankelijk. De kosten voor een sedumdak beginnen ongeveer vanaf €60,- tot €65,- per m². Voor het plaatsen van een groendak is een geschikte ondergrond nodig, die wortelbestendig is. Houd uiteraard ook rekening met het uurtarief van de dakdekker.

Vaak wordt er gekozen voor EPDM of pvc dakbedekking. EPDM-dakbedekking kost gemiddeld €95,- tot €125,- per en pvc €75,- tot €95,- per .

Om je sedumdak zo goed mogelijk te onderhouden, moet je de plantjes om de zoveel tijd voeding toedienen. Dit kost gemiddeld €10,- per kilo. Dankzij sedum voeding blijven de plantjes gezond.

De voordelen van een sedumdak

Een groendak heeft vele voordelen. Hieronder lees je wat de voordelen zijn van een sedumdak!

     Het is een milieuvriendelijke en duurzame oplossing voor de toekomst.

     Een groendak verhoogt de biodiversiteit en verlaagd de druk op het riool.

     De beplanting zuivert de lucht, waardoor er fijnstof uit de lucht verdwijnt.

     Een sedumdak heeft een levensduur tot wel 60 jaar! Dit komt omdat een groendak beter bestand is tegen weersinvloeden.

     Je verhoogt de waarde van je woning.

     Je verhoogt je wooncomfort: een sedumdak heeft een prima isolatiewaarde, waardoor er minder warmte via het dak ontsnapt. Je hoeft niet meer zo te stoken om je woning op temperatuur te houden: hierdoor verlaag jij je CO2 uitstoot en de energierekening! Tijdens tropische dagen blijft je woning juist langer koel.

     Een sedumdak werkt ook geluidsisolerend: je hebt dus minder last van omgevingsgeluiden.

     Een sedumdak is een extensief groendak: dit betekent dat er weinig onderhoud nodig is. Het enige onderhoud wat gedaan moet worden, is het toedienen van sedum voeding, het verwijderen van onkruid en tijdens droge periodes sproeien.