Wat kun je allemaal met een tweede woning?

geplaatst op 19-03-2024
 Tweede woning 
Een tweede woning kopen: niet iedereen heeft daar de spaarcentjes voor of voldoende inkomen. Wanneer je daar echter wel mee gezegend bent, dan is het aankopen van een tweede woning het overwegen waard. Sterker nog: dan is het in sommige gevallen zelfs een zeer waardevolle investering.
alt

Natuurlijk zijn er wel strenge regels omtrent de hypotheekaanvraag. De tweede woning mag nooit je permanente hoofdverblijf zijn. Daarnaast mag het geen mobiel huis zijn en zo zijn er nog meer zaken waar je rekening mee moet houden. Maar als je de regels in acht neemt, dan kun je veel met een tweede woning.

Verhuren

Wie wil nou niet een passief inkomen genereren? Het is veel fijner om geld voor je te laten werken in plaats van zelf voor het geld te werken. Een tweede woning verhuren behoort tot de mogelijkheden. Je moet de woning dan uiteraard wel aantrekkelijk maken voor verhuur en dit doe je bijvoorbeeld met een smaakvolle gietvloer.

Daarnaast komt er nog meer kijken bij de verhuur van een tweede woning. Soms heb je bijvoorbeeld een vergunning van de gemeente nodig. Onderzoek ook of er bij de VvE geen sprake is van een spitingsregelement. Als je je woning verhuurt, terwijl er eigenlijk een verhuurverbod is, dan krijg je al snel met sancties of boetes te maken.

Je moet ook nog goede huurcontracten opstellen, de juiste huurders selecteren en onderzoeken welke verzekeringen je nodig hebt.

Het is allemaal eerst dus even wat uitzoekwerk, maar als alles is geregeld dan gaat alles van zijn leien dakje en vergaar je snel een passief inkomen. Misschien zelfs zoveel dat je een dag, of meerdere dagen, in de week minder kan werken.

De rust zoeken

Een tweede woning kun je natuurlijk ook prima gebruiken als vakantieplek. Als je het even helemaal hebt gehad met de sleur in je dagelijkse leven, dan reis je gemakkelijk naar je tweede woning af.

Je hoeft dan geen speciale vakantie te boeken, je weet precies de weg en ook wat je kunt verwachten qua faciliteiten.  Een tweede woning is bovendien ook ideaal voor mensen met creatieve beroepen.

Je tweede huis in een pittoresk dorpje, of in een bos, laat jou geestelijk helemaal tot rust komen. Zo krijg je meer ruimte voor creatieve gedachtes die je nuttig kunt gebruiken.

Je familie en vrienden blij maken

Heb je mensen in je omgeving die krap bij kas zitten, maar gun je ze toch een leuke vakantie? Dan kun je ze blij maken met een gratis verblijf in je tweede woning. Het geeft een mens voldoening om iets voor een ander te doen. Of maak plezier met de hele familie. Je tweede woning is natuurlijk ook een ideale plek voor familiefeestjes.