3 x onderhoudstips voor je recreatiewoning

geplaatst op 13-12-2022
 Tweede woning 
alt

Als eigenaar van een recreatiewoning weet je waarschijnlijk wel dat er altijd iets te repareren of te onderhouden valt. In en om je recreatiewoning ligt er altijd wel een project op je te wachten, waarbij je de handen uit de mouwen kunt steken. Het plegen van onderhoud is, net zoals bij een woonhuis, ontzettend belangrijk voor je recreatiewoning. Er zijn daarom ook een aantal simpele onderhoudstips die je moet volgen om je recreatiewoning in goede staat te houden. Denk hierbij aan het vernieuwen van je kozijnen. Op Alku.nl vind je een groot aanbod. Maar ook het controleren en onderhouden van het dak en de fundering zijn belangrijke zaken. En natuurlijk het schilderen van zowel de binnenkant als de buitenkant. Hieronder lees je 3 x onderhoudstips voor je recreatiewoning.

Vervang de kozijnen

Een klus waar je misschien niet zo vaak aan denkt, is het onderhouden van de kozijnen. Maar die hebben zeker ook liefde en aandacht nodig! Net als elk ander deel van je huis kunnen verschillende weersomstandigheden hun tol eisen en materiaal als hout en metaal beschadigen. Om je ramen er goed uit te laten zien (en goed te laten functioneren) is het belangrijk om wat basisonderhoud aan de kozijnen te plegen. Afhankelijk van het materiaal waarvan je kozijnen zijn gemaakt, kan dit betekenen dat je ze om de paar jaar afschuurt en opnieuw schildert, of gewoon schoonmaakt en opnieuw afdicht.

Als je een kunststof kozijn op maat laat maken, heb je er echter bijna geen omkijken naar. Kozijnen van kunststof zijn namelijk zeer onderhoudsarm. Verder kun je nog het glas regelmatig inspecteren en schoonmaken en controleren of de afdichtingen rond de randen nog goed dicht zijn. Het onderhouden van je kozijnen is misschien niet de meest spannende klus op de takenlijst, maar op de lange termijn is het zeker de moeite waard!

Maak regelmatig schoon

Net als dat je je woonhuis ook wekelijks schoonmaakt, moet je recreatiewoning ook regelmatig een schoonmaakbeurt krijgen om te voorkomen dat vuil en viezigheid zich ophoopt. Dat is niet alleen belangrijk voor de uitstraling van de woning, maar het is ook cruciaal om de goede conditie van de recreatiewoning te behouden of te verbeteren. Wanneer vuil en viezigheid zich ophopen, kunnen ze ervoor zorgen dat onderdelen beschadigen en voortijdig afbreken. Om dit te voorkomen moet je zowel de buitenkant als de binnenkant van je recreatiewoning regelmatig schoonmaken. Houd je zelf niet van schoonmaken? Dan kun je natuurlijk altijd hulp inschakelen en op zoek gaan naar een schoonmaker voor recreatiewoningen.

Controleer op lekkages

Lekkages zijn één van de meest voorkomende problemen waar je als eigenaar mee te maken krijgt. Daarom is het belangrijk om regelmatig op lekkage te controleren en het zo snel mogelijk te laten repareren als er een lek is gevonden. Om op lekkage te controleren, kijk je gewoon naar waterschade in je recreatiewoning. Dit kan van alles zijn, van watervlekken op het plafond tot vochtige vloerplanken. Als je tekenen van waterschade ziet, is de kans groot dat je ergens een lek hebt

Door deze eenvoudige tips te volgen, kun je de levensduur van je recreatiewoning verlengen en dure reparaties in de toekomst misschien zelfs voorkomen. Veel succes!