Wat kun je gaan zien en doen in Polen?

geplaatst op 09-12-2019
 Zomervakantie 
 Citytrip 
alt

Polen: goedkoop maar mooi? Authentiek en kleurrijk? Een rijke geschiedenis? Zeker waar. Plan nu je trip naar Polen en ontdek het zelf!

Polen een opkomend vakantieland met mogelijkheden!

Kleurige huizen in Gdańsk, het levendige hoofdplein in Krakau, de geschiedenis in Auschwitz en de oude stad in Warschau. Polen heeft zoveel te bieden. Ook al staat het niet bekend als populaire vakantiebestemming, het is wel een land waar je meerdere elementen kunt terugvinden. Je kunt er gemakkelijk naartoe als stedentrip of een langere vakantie om meerdere steden aan te doen. Hieronder geef ik je graag een weergave wat je zoal kunt doen als je in een vakantiehuis in Polen verblijft.

De kleurige huizen van Gdańsk

Gdańsk doet een beetje Nederlands aan met zijn bouwstijl van huizen. De gekleurde huizen lijken net uit een schilderij te komen. Deze huizen zie je gelijk als je op de Ulica Długa, de Koninklijke weg, loopt. Het stadhuis is imposant om te zien en zeker de moeite waard om even te aanschouwen. Ga ook langs de Kathedraal van Oliwa, gesitueerd aan het gelijknamige park Oliwa. De kathedraal stamt uit de twaalfde eeuw en is vanbinnen vrijwel helemaal wit. Het kent prachtige versieringen, beelden en bijzondere glas-in-lood schilderingen. Gdansk heeft ook een aantal musea die de moeite waard zijn, zoals het Archeologisch museum of het Nationaal museum.

Het gezellige hoofdplein van Krakau

Krakau is toch wel één van de bekendste plekken van Polen onder toeristen. Het heeft een prachtig oud plein, het is er gezellig druk en er is genoeg te doen. Krakau was voorheen de hoofdstad van Polen en is nog steeds dé culturele en intellectuele stad van Polen. Op het hoofdplein van Krakau is het altijd druk, ongeacht hoe laat je er rondloopt. Bijzonder is het Schindler's Fabrieksmuseum. In dit gebouw redde Oskar Schindler meer dan 1000 Joodse werkers. Nu is er een tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog in Krakau. Ga in Krakau ook langs de kerk van de Maagd Maria en sla het Koninklijke kasteel van Wawel niet over. Dit prachtige kasteel is gesitueerd aan het water.

Happen en stappen in Krakau’s centrum

Voor winkelen of een hapje eten ga je naar Ulica Florianska. Ga 's avonds een keer naar een wodkabar en leer wodka drinken zoals de Polen dat doen. De voormalige hoofdstad kent ook veel festivals. Controleer op internet welke evenementen er zijn wanneer je gaat. Er is namelijk altijd wel iets te doen. Wil je naar een hippe plek om te eten, ga dan naar Plac Nowy 1. Zoek je wat goedkopers? Dan is Warsztat of Chimera een beter idee. De meeste restaurants vind je in de buurt van het hoofdplein.

Een stuk geschiedenis in Auschwitz-Birkenau

Vanuit Krakau is Auschwitz goed te bereiken. Wie meer wil weten over de Tweede Wereldoorlog mag Auschwitz eigenlijk niet overslaan. Auschwitz-Birkenau is het meest beruchte concentratie- en vernietigingskamp van de nazi's. Meer dan een miljoen mensen zijn hier overleden. Je kunt op deze plek een tour regelen waarbij iemand je meer vertelt over de geschiedenis, wat er waar gebeurd is in dit kamp. Je leert meer over de belangrijkste gebouwen, illegale foto's van de overlevenden. Je kunt Auschwitz-Birkenau vrijwel het hele jaar bezoeken en ze zijn dagelijks geopend vanaf 7:30 uur. Afhankelijk van de maand hebben ze verschillende sluitingstijden. Bekijk hier de website voor meer informatie. Het is enorm indrukwekkend en ook wel heftig en zal je waarschijnlijk nog lang bij blijven.

Majestueus Warschau

De hoofdstad en tevens grootste stad van Polen is Warschau. Een belangrijke en moderne stad waar je je goed kunt vermaken. In het oude centrum van Warschau ligt het oude marktplein. Erg mooi om te zien vanwege de vele kleurige huizen. Aan het slotplein ligt het Koninklijke Paleis. Dit is zeker een bezichtiging waard. Zeer imponerend van buiten en majestueus vanbinnen. Probeer een klassiek concert hierbij te wonen. Maar Warschau kent ook een tweede centrum: het nieuwe gedeelte. Hier vindt je het Copernicus Wetenschapscentrum. Ook Warschau kenmerkt zich door de geschiedenis. Je kunt een bezoek brengen aan het graf van de onbekende soldaat of naar het museum van de geschiedenis van Poolse Joden gaan. Breng zomerse dagen door in het Łazienki park. Genietend van de frisse lucht raad ik je aan om in de zomer eens een concert daarbij te wonen.

Al met al is Polen een veelzijdig land met een rijke geschiedenis. Het heeft wat gevoelige elementen en kan wat verdriet met zich meebrengen. Tegelijkertijd hebben een aantal steden prachtige gebouwen, mooie musea en is rijk aan cultuur en architectuur. Je kunt er goed uitgaan en het leven is er niet zo duur. Al met al is Polen een levendig land waar je voor meerdere geneugten naartoe kan.