Heb je onlangs een kavel gekocht? Dan is de kans groot dat jij hierop zelf een woning laat bouwen. Dit is een proces waar veel tijd in gaat zitten. Niet allen in de bouw zelf, maar ook in de voorbereiding. Jij moet namelijk alles goed uitzoeken. Zo moet er een ontwerp gemaakt worden en daarnaast moet jij allerlei materialen en andere zaken uitzoeken. Ook moet je voor de bouw al rekening houden met het type dakbedekking dat jij op je woning wilt. Uit ervaring weten wij dat veel mensen dit laatste lastig vinden. Er zijn namelijk verschillende soorten dakbedekking. Vraag jij je af welke type dakbedekking het beste bij jouw nieuwe woning past? Wij vertellen het je in onderstaande tekst.
Veel woningen in ons land zijn voorzien van een hellend dak. Dit is de vakterm voor een schuin dak. Dit type dak kun je met verschillende materialen bedekken. De meeste mensen kiezen voor dakpannen. Waarom? Omdat deze in verschillende kleuren verkrijgbaar zijn, relatief weinig kosten en ook nog eens een lange levensduur hebben. Naast dakpannen kun jij er echter ook voor te kiezen om jouw dak te bedekken met leien of aluminium. Leien en aluminium hebben allebei een langere levensduur dan dakpannen, maar ze zijn ook aanzienlijk duurder. Tot slot kun jij jouw hellende dak nog bedekken met riet. Dit is overigens alleen mogelijk wanneer er sprake is van een hellingshoek van minimaal 45 graden. Riet is meteen ook een van de duurste dakbedekkingen voor een hellend dak.
Naast hellende daken kennen we in ons land ook behoorlijk wat platte daken. Veel mensen die kiezen voor een uitbouw bij hun woning laten het dak plat. Op zo’n dak kun je weer andere soorten dakbedekking kiezen. Hoofdzakelijk kun je kiezen uit pvc, bitumen, EPDM en een groendak. De meeste mensen kiezen voor pvc of bitumen. Dit is degelijk materiaal en heeft vaak een lange levensduur. Bovendien zijn deze typen dakbedekking betrekkelijk makkelijk en snel te repareren in het geval van schade.
Vind jij het nog steeds lastig om een type dakbedekking te kiezen? Vraag dan gewoon eens een erkende dakdekker om hulp. Hij weet wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is en kan jou dus prima advies geven. Laat de dakdekker vooral ook eens langskomen. In dat geval kan hij de situatie namelijk met eigen ogen aanschouwen. Hierdoor kan hij jou precies vertellen wat in jouw situatie de beste dakbedekking is voor je woning of tweede huis!