Welke factor zonnebrand heb ik nodig?

geplaatst op 27-07-2023
 Zomervakantie 
Als je een eigen recreatiewoning hebt, dan ga je daar natuurlijk het liefst zo vaak mogelijk naartoe in de loop van het jaar. In de zomer kan de temperatuur flink oplopen en moet je je huid beschermen tegen zonnebrand. Maar hoe bepaal je welke factor zonnebrandcrème je nodig hebt?
alt

Bepaal jouw factor

Welke factor zonnebrand je nodig hebt, hangt van een aantal dingen af. Zo heeft je huidtype invloed, maar bepalen ook je bestemming en de zonkracht ter plekke hoe hoog de factor is waarmee je je het beste insmeert.

Huidtype

Heb je een lichte huid en verbrand je snel? Dan kan je niet om een hoge factor heen. Mensen met dit huidtype hebben vaak rood of lichtblond haar en lichte ogen. Smeer als je aan deze kenmerken voldoet tenminste factor 30 (ook wel SPF30).

Over het algemeen geldt: hoe donkerder je huid, hoe minder last je zult hebben van huidverbranding door de zon. Heb je een donkere huid met donker haar en donkere ogen, én verbrand je bijna nooit? Dan zal factor 10-15 voldoende zijn.

Bestemming

Het zal geen verrassing zijn: niet overal ter wereld verbrand je even snel. In Nederland zal je huid minder snel verkleuren dan in landen dichter bij de evenaar, zoals Thailand of Suriname. Maar ook dichter bij huis in Zuid-Europa kan de zon al meer schade aanrichten aan je huid dan je wellicht had gedacht.

Zonkracht

Dat je vakantiebestemming mede bepaalt welke factor je moet smeren om goed beschermd van de zon te genieten, heeft te maken met de zonkracht. Dit is een score die meet hoeveel UV-straling de zon afgeeft.

In Nederland loopt de zonkracht bijvoorbeeld op tot een score van 8 op een zonnige zomerse dag, terwijl die in Zuid-Europa al op kan lopen tot 10. En rond de evenaar kan het zelfs de 15 aantikken. Hoe hoger de zonkracht, hoe belangrijker het is dat je je insmeert met een hoge factor, zoals factor 30 of 50.

Factor 30 of toch factor 50?

Factor 30 en factor 50 hebben allebei een hoge beschermingsgraad. Je zou denken dat factor 50 nóg beter is dan factor 30, maar in de praktijk pakt het juist vaak andersom uit. Hoe goed ze beschermen tegen UV-straling verschilt niet zoveel.

Desondanks kan factor 50 je het gevoel geven extra goed beschermd te zijn, waardoor je bijvoorbeeld midden op de dag in de zon gaat liggen (terwijl dit het meest schadelijke moment is voor je huid) of je minder vaak insmeert dan wordt aangeraden, namelijk iedere 2 uur.

Het is dus misschien zelfs beter om juist met factor 30 te blijven smeren en daarnaast aanvullende maatregelen te nemen: blijf uit de zon op het heetst van de dag en smeer iedere twee uur opnieuw.

Lippenbalsem met SPF
Naast zonnebrand is er nog een product dat zonbescherming biedt. Het is wat minder bekend, maar er bestaat ook lippenbalsem met SPF. Hiermee bescherm je specifiek je lippen tegen verbranding en huidveroudering. Een goede aanvulling dus op je fles zonnebrandcrème!