Woontrends 2023: deze trends zien we terug voor vakantiehuizen

geplaatst op 19-01-2023
 Tweede woning 
Net zoals ieder jaar zijn er ook in 2023 diverse nieuwe woontrends beschikbaar waar menig interieurhart sneller van gaat kloppen. Deze trends kun je niet alleen toepassen in je eigen huis, maar ook in je recreatiewoning of vakantiehuis.
alt

Wanneer je je recreatiewoning verhuurt, is het immers des te leuker om een beetje mee te gaan met de interieurtrends. Denk aan een volledige trap renovatie, het toevoegen van natuurlijke materialen én aan slim wonen. In dit artikel vertellen we je er meer over.

Renoveer je trap en kies voor een nieuw exemplaar

Dit jaar kijken we verder dan alleen naar het geheel. Natuurlijk kun je de volledige woonkamer of keuken aanpakken, maar er is een aantal kleinere onderdelen van een (vakantie)woning dat altijd vergeten wordt. Wat dacht je bijvoorbeeld van de trap? Grote kans dat die wel een opknapbeurt kan gebruiken door middel van een traprenovatie. Het renoveren van je trap zorgt voor een splinternieuw exemplaar dat bij je stijl én bij deze tijd past.

Voor een traprenovatie zijn verschillende opties mogelijk. Heb je bijvoorbeeld de ruimte om voor een open of dichte wenteltrap te gaan dan is dat zeker aan te raden. Kies voor een passend materiaal én dito kleur waar je blij van wordt en vergeet niet om te gaan voor anti-slip treden. Ook voor andere dichte en open trappen is er van alles mogelijk. Steeds vaker kiezen mensen voor een echte eyecatcher als trap, zoals een felgeel of een felroze exemplaar. Wie weet is dat iets voor jouw recreatiewoning!

Natuurlijke materialen en kleuren in je vakantiewoning

Een andere opvallende woontrend voor 2023 is die van de natuurlijke materialen en tinten. De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor meer natuur in huis. Dat betekent letterlijk de natuur en het groen naar binnen halen, maar ook kiezen voor diverse natuurlijke materialen en stoffen. Hierbij kun je denken aan hout, bamboe en rotan, maar ook aan andere materialen zoals een katoenen dekbed, linnen gordijnen en een prachtig aanrecht van marmer. Beton en andere vormen van steen passen ook goed binnen deze trend.

Daarnaast is het aan te raden om in je recreatiewoning te gaan voor natuurlijke tinten. Daarmee zit je namelijk altijd goed; de meeste gasten vinden dergelijke tinten prettig om in te verblijven. Natuurlijke kleuren zoals beige, bruin, terracotta en donkergroen zorgen over het algemeen voor een rustgevend geheel, wat ideaal is in een vakantiehuis. Ook kun je ze goed combineren met de diverse natuurlijke materialen waar we het hierboven over hadden.

Ronde vormen zijn de basis voor het interieur van 2023

Heb je je trap laten renoveren en heb je hier en daar wat natuurlijke tinten en materialen toegevoegd? Goed bezig! Er zijn nog meer interieurtrends voor 2023 waar je misschien wel heel blij van wordt. Zo zien we dat er, net als in 2022, veel aandacht is voor ronde en organische vormen. Dat past heel goed binnen de zogeheten Japandi-stijl, een interieurvorm die in de afgelopen twee jaar populair is geworden. Hierbij worden rustige, natuurlijke tinten gecombineerd met houten materialen én meubels en accessoires in mooie ronde vormen.

Voor je vakantiehuis kun je aan van alles denken wanneer we het hebben over organische en ronde vormen. Je hoeft niet het hele huis om te bouwen om van deze trend te kunnen profiteren. Er bestaan bijvoorbeeld veel simpele en leuke ronde accessoires, zoals vazen en kaarsen die rond aflopen. Ook kun je een ronde poef scoren, is er ronde wanddecoratie beschikbaar en zijn kasten en werkbladen die rond aflopen meer dan trendy te noemen.

Steeds vaker smart home apparatuur in vakantiehuis

Tot slot nog een trend waar veel Nederlanders vandaag de dag gebruik van maken: smart home apparatuur. Ook in je vakantiehuis kan dit soort apparatuur niet ontbreken. Het zorgt ervoor dat je gasten eenvoudiger en vooral comfortabeler kunnen genieten van hun verblijf. Er zijn verschillende soorten smart home apparaten waar je uit kunt kiezen. In recreatiewoningen zien we bijvoorbeeld vooral veel toepassingen voor entertainment, zoals een slimme televisie met toegang tot streamingkanalen zoals Netflix.

Maar: je kunt nog veel verder gaan als je wilt. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om te gaan voor een smart koelkast of een slimme wasmachine. In beide gevallen kun je het apparaat besturen en controleren met een app op je telefoon (of een algemene tablet die je bijvoorbeeld in het huisje hebt liggen). Niet nodig, wel handig. Een draadloos audiosysteem is wel onmisbaar. Via daar kunnen je gasten naar eigen muziek luisteren tijdens hun verblijf. Dat is naast trap renovatie, natuurlijke kleuren én ronde vormen een prettige toevoeging aan je vakantiehuis in 2023.