Zo maak je een woning toegankelijk voor ouderen

geplaatst op 16-06-2022
 Tweede woning 
Steeds meer ouderen kiezen ervoor om langere tijd in hun huidige huis of recreatiewoning te blijven en de overstap naar een verzorgingstehuis uit te stellen voor zolang dat mogelijk is. De verzorgingstehuizen zijn immers erg prijzig geworden en vaak krijgt u te maken met lange wachttijden. Bovendien biedt de markt een hoop producten aan die een woning een stuk toegankelijker kunnen maken voor ouderen.
alt

Wellicht kent u ook een persoon op leeftijd in uw omgeving die tot op heden nog op zich- of haarzelf woont. Helaas kan de mobiliteit van ouderen op hoog tempo verslechteren, waardoor het zelfstandig wonen veel gevaren met zich meebrengt. Indien u zich zorgen maakt over een persoon op leeftijd in uw omgeving, kan dit artikel nuttig zijn. In dit artikel geef ik tips om de woning van het persoon in kwestie toegankelijker en veiliger te maken voor hem of haar.

Drempelhulp

Veel woningen en recreatiehuizen zijn voorzien van deuren met een drempels. Indien het persoon in de woning gebruik maakt van een rolstoel of rollator, kunnen de drempels een groot obstakel zijn. De drempels laten verwijderen zal echter een hoop geld kosten. Het is dan ook begrijpelijk dat personen deze keuze niet maken. Toch kan een verwijdering van de drempel een groot verschil maken, doordat de bewoner zich vrijer en veiliger voelt om de deur uit te gaan. Een drempelhulp is een ideaal alternatief, doordat het product niet enorm prijzig en gemakkelijk te bevestigen en verplaatsen is.

Trapliften

Door de beperking van de mobiliteit dat ouderen op termijn zullen ervaren, zal traplopen ook steeds uitdagender worden voor hen. Het is overigens zonde om de verdiepingen in de woning niet in gebruik te stellen. Om deze situatie te voorkomen en de woning optimaal te benutten, kan de plaatsing van een traplift een prachtige oplossing zijn. Dankzij de plaatsing van een traplift kunnen personen die slecht te been zijn veilig en gemakkelijk de andere verdieping in huis bereiken. Zo wordt de woning optimaal benut en loopt de bewoner geen risico’s. 
Indien u het niet aantrekkelijk vindt om een traplift te kopen, zijn trapliften inmiddels ook te huren. Ook is het in sommige gevallen mogelijk om een traplift vergoeding via de gemeente aan te vragen. Dit systeem kan uiteraard ook bij een tweede woning worden toegepast. 

Steunpunten

Dit product wordt al langere tijd toegepast in verzorgingstehuizen en ziekenhuizen, waardoor u hoogstwaarschijnlijk al bekend bent met dit ideale hulpmiddel. Door de steunpunten voorkomen dat de benen overbelast raken. Een pakpaal en trapspilbeugel zijn bekende steunpunten. Gedurende de wandeling door de woning kan het persoon zich aan een steunpunt vastpakken, zodat hij of zij de benen even een moment rust biedt.