Zo maak je je vakantiewoning slimmer, veiliger en duurzamer

geplaatst op 24-06-2023
 Tweede woning 
Ben je de gelukkige eigenaar van een vakantiewoning? Dan heb je nooit meer stress over waar je je volgende vakantie door gaat brengen. Alles wat je nodig hebt, is al ter plaatse. En de supermarkt, drogist of hovenier weet je op je vakantiebestemming moeiteloos te vinden. Maar wanneer de vakantie voorbij is en je de deur achter je dichttrekt, is je vakantiehuisje op zichzelf aangewezen. Als er dan iets vervelends gebeurt, zoals een overstroming of inbraak, ben je niet zo snel ter plekke
alt

Slim alarmsysteem

Om een oogje in het zeil te houden tijdens jouw afwezigheid, kun je je vakantiehuisje uitrusten met slimme apparaten. Eventuele inbrekers schrik je af met een slim alarmsysteem. Je kunt camera’s ophangen, bijvoorbeeld in de woonkamer. Via een app op je telefoon kun je vanaf eender welke locatie rechtstreeks zien wat er in je vakantiewoning gebeurt.

Hou er wel rekening mee dat slimme apparaten per definitie verbonden zijn met het internet. Een veilige verbinding is dus cruciaal om te voorkomen dat cybercriminelen bijvoorbeeld je alarmsysteem hacken en uitschakelen. Zo ben je nog verder van huis. Met VPN mobiel ben je ook onderweg verzekerd van een veilige en versleutelde internetverbinding. In je vakantiewoning zelf, kun je VPN op je router installeren. Zo zijn meteen alle daarmee verbonden apparaten beschermd.

Bezet

Inbrekers zullen ook snel voorbijgaan aan vakantiewoningen die bezet lijken. Met slimme verlichting kun je een dagelijkse routine instellen, zodat lampen op gezette of juist wisselende tijden aan- en uitgaan. Hetzelfde doe je met de luiken, die automatisch naar beneden gaan als de zon ondergaat. Slimme sproeiers en grasmaaiers helpen je met het tuinonderhoud. En met een slimme deurbel weet je altijd wie er voor de deur staat.

Als je dan toch geregeld terugkeert, is het natuurlijk ook handig om wat contact te maken met lokale bewoners. Er is vast wel iemand die af en toe de brievenbus wil leegmaken of de auto voor je huis wil parkeren. Wil je geen gedoe met sleutels, dan is een slim slot een goede optie. Je kunt jezelf, maar ook anderen, toegang verschaffen tot de woning met een code. Je ziet precies wanneer de code wordt gebruikt en je kunt de toegang op elk moment weer intrekken.