Zonnepanelen onderhoud

geplaatst op 25-05-2021
 Tweede woning 
Je bent geïnteresseerd in het aanschaffen van zonnepanelen of er liggen er al een aantal op jouw dak. Hoe zit dat precies met onderhoud dan? Veel mensen denken dat je niet meer naar zonnepanelen hoeft om te kijken wanneer ze eenmaal geïnstalleerd zijn. Dit is echter niet het geval. Wat dan wel?
alt

Kapotte zonnepanelen
Het is niet gebruikelijk dat zonnepanelen kapotgaan. Toch hebben sommigen eens in de zoveel tijd pech en komt het voor dat een of meerdere zonnepanelen kapotgaan. We spreken dan van een defect. Een defect kan optreden in een enkele cel van het zonnepaneel dat ervoor kan zorgen dat een complete rij zonnepanelen niet goed meer functioneert. Een hele rij kan worden uitgeschakeld doordat zonnepanelen in serie geschakeld zijn. Dat houdt in dat wanneer een zonnepaneel kapot is, de hele rij ook meteen uitschakelt. Een inspecteur kan de oorzaak achterhalen van een defect in een zonnepaneel. Het is belangrijk om dit te laten doen wanneer je denkt dat een zonnepaneel kapot is zodat de juiste oorzaak kan worden vastgesteld. Zo hoef je het niet zomaar te wijten aan verminderde opbrengst of slechte weersomstandigheden. Wanneer een defect op tijd gedetecteerd wordt en de zonnepanelen op uw recreatiewoning nog binnen de garantietermijn vallen, kunt u hierop aanspraak maken. Daarom is het verstandig om zonnepanelen periodiek na te laten kijken.

Periodieke controle
Het kan gebeuren dat de vermogensgarantie over de jaren achteruitgaat. Cellen kunnen over de jaren namelijk verouderen. Dit proces wordt degradatie genoemd. Het is normaal dat de opbrengst van zonnepanelen niet altijd hetzelfde blijft. Gemiddeld is de opbrengst van zonnepanelen na 12 jaar nog 90%. Na 25 jaar is dit gemiddeld nog maar 80%. Hoewel dit nog steeds een hoog percentage is, is het natuurlijk altijd fijner om een 100% opbrengst te hebben. Fabrikanten van zonnepanelen geven de maximale degradatie van de panelen aan. Periodieke controles kunnen nagaan of dit ook daadwerkelijk klopt bij de geïnstalleerde zonnepanelen op jouw dak. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat jouw zonnepanelen sneller achteruitgaan dan dat de fabrikant voorschrijft. Dit is namelijk van invloed op de terugverdientijd van zonnepanelen. Daarom is het handig om eens in de zoveel tijd jouw zonnepanelen te laten checken door een professionele installateur. 

Inspectie is zeer belangrijk
Een professionele inspectie van zonnepanelen is erg belangrijk voor het functioneren van jouw zonnepanelen. De kabels van zonnepanelen worden beïnvloed door het weer. Dit betekent dat extreme weersomstandigheden kunnen zorgen voor beschadigingen aan de kabels. Op een extreem warme dag kan dit bijvoorbeeld grote gevolgen hebben. Wanneer er veel zon is op een warme dag wordt er veel stroom opgewekt. Wanneer er ergens een slechte verbinding is kan dit voor veel warmte zorgen. In een extreem geval kan er dan brand ontstaan. Een inspectie kan dit aan het licht brengen. Tijdens zo’n inspectie worden de verbindingen gecontroleerd en worden kabels doorgemeten.

Zoals hierboven beschreven, is het verstandig om periodiek uw zonnepanelen op uw tweede huis te laten controleren. Binnen een uur zal een technisch specialist controleren of de zonnepanelen sneller verouderen dan verwacht mag worden, of de installatie nog veilig is en of er defecten aan de panelen zijn. Hierdoor voorkomt u onveilige situaties en komen defecten optijd aan het ligt.