Spanje is één van de meest populaire bestemmingen van ons Nederlanders om naartoe te verhuizen. Het aangename klimaat en het relaxte leven zijn daarvan de hoofdredenen. Vooral voor diegenen die gepensioneerd zijn en eindelijk van hun vrije tijd kunnen gaan genieten, maar ook voor studenten en jonge gezinnen is Spanje een ideaal land om deels te wonen of je definitief te vestigen. Je kunt kiezen voor een overwintering of een definitieve vestiging maar voor beiden geldt: oriënteer je eerst goed en maak dan een weloverwogen keuze om een vakantiehuisje in Spanje te kopen.
Wat zijn zoal de zaken die duidelijk moeten zijn voor je de definitieve stap kunt maken:
- De locatie: waar wil je gaan wonen? Waarom wil je daar wonen? Is het makkelijk om daar een huis of appartement te vinden? Wat zijn de kosten van het wonen en leven op die plek? Hoe zijn de voorzieningen: is er een supermarkt in de buurt, een bank, een ziekenhuis?
Het kan natuurlijk heel leuk zijn om een appartementje aan de Costa del Sol te willen maar is dit financieel wel haalbaar. En als zomers alle toeristen komen, is het dan nog zo leuk. Ook voor gezinnen is het belangrijk te kijken of je kinderen er naar school kunnen en of ze makkelijk bij school kunnen komen.
De financiën: zijn je financiën op orde om naar een ander land te verhuizen. Heb je bijvoorbeeld hier nog je huis te verkopen en zo ja, hoe lang kun je het dan redden als je huis hier niet verkoopt en je straks met dubbele lasten zit. Moet je nog werken en kun je dan in Spanje werk vinden, welke vergunningen gelden hiervoor en is daar makkelijk aan te komen. Wat zijn de kosten van het leven in Spanje, heb je een auto nodig, wil je vaak uit eten, etc.
- Zorg: wat gebeurt er als je ziek wordt in Spanje? Hoe ben je verzekerd ? Welke kosten worden er wel of niet vergoed? Hoe zijn de voorzieningen mocht je hulpbehoevend zijn?
- Cultuur: bent u bekent met de Spaanse cultuur. Kunt u goed omgaan met de Spaanse mentaliteit ( Ah si, mañana.. Alles kan wachten tot morgen). Ook het werktempo ligt vaak wat lager en komt men niet altijd op de afgesproken tijd. Daarnaast wordt er vaak Siësta gehouden tussen de middag waardoor de dagindeling ook anders is dan in Nederland. Ook hier moet je mee om kunnen gaan.
- Taal: spreekt u Spaans? Ondanks dat er veel Nederlanders in Spanje zitten verhuisd u toch daadwerkelijk naar een ander land waar de voertaal Spaans is. Veel Spanjaarden spreken ook Engels maar voor de integratie is het een stuk beter als u de taal machtig bent. Ook in geval van nood (bijvoorbeeld bij een ongeval) is het erg handig als u de taal spreekt.
- Papierwerk: voor u daadwerkelijk naar Spanje kunt verhuizen dient ook het nodige papierwerk geregeld te worden. Denk aan uw rijbewijs omzetten in een internationaal rijbewijs, zorgen dat uw paspoort in orde is, uw adres doorgeven aan de Belastingdienst, check uw pensioen en of de opbouw hiervan doorloopt in Spanje, regel de juiste zorgverzekering en zorg voor een medische verklaring van uw huisarts het liefst in de juiste taal bij gebruik van medicijnen. Wilt u uw auto meenemen, check dan hoe u dit kunt regelen en wat voor autoverzekeringen zijn er. Tenslotte de verhuizing: vraag op internet een vrijblijvende offerte aan bij een verhuissite om zodoende inzicht te krijgen in de kosten hiervan en maak daarna goede afspraken met het verhuisbedrijf met betrekking tot het verhuizen van uw spullen.
Als alles geregeld is dan zorgt u nog voor een afscheidsborrel met familie, vrienden en collega’s, natuurlijk voorzien van een lekker Spaans wijntje en heerlijke tapas. En tot slot: Adios!