Het suffe CERFA 14004-formuliertje

Geplaatst op 28-11-2019 in Juridisch & fiscaal

De administratieve rompslomp in Frankrijk kan irritant zijn maar zorg er toch voor dat je alles op orde hebt als je besluit je vakantiehuis in Frankrijk te huur aan te bieden.

Iedereen die een vakantiehuis verhuurt in Frankrijk, of iedereen die zijn tweede huis in Frankrijk wel eens verhuurt, hoort dit formulier te kennen. Kwestie van invullen en inleveren bij de gemeente. Veel buitenlandse vakantiehuisverhuurders in Frankrijk blijven stug volhouden dat hun inkomsten zo laag zijn, dat dat gewoon zwart mag. En u weet: zolang je niet betrapt wordt mag alles…

Uit een gesprekje met de DDPP (Directions Départementale de la Protection des Populations) in de Vaucluse heb ik het volgende gedestilleerd. Ik ben er van overtuigd dat dit beleid niet beperkt is tot een typische toeristisch departement als de Vaucluse, maar dat de diensten in de meeste andere departementen er eenzelfde beleid op nahouden.

Verreweg de meeste gemeentes weten precies wat de bestemming is van de bebouwing in het dorp. Zeker op het platteland (maar daar komen ook veel meer vakantiehuizen voor dan in de grotere steden). Ze weten dus welke gebouwen verhuurd worden als vakantiehuis. De DDPP (in samenwerking met de Belastingdienst) vraagt dus simpelweg bij de gemeente op welke gîtes zijn aangemeld. En tevens een lijst van bij de gemeente bekende vakantiehuizen die niet zijn aangemeld. Daarnaast vergelijkt de belastingdienst de adressen van internet-aanbiedingen voor vakantiehuizen met adressen op de ontvangen CERFA 14004 formulieren.
Degene die hun gîte niet hebben aangemeld kunnen dus bezoek verwachten. Van zo’n Peugeotje waar drie ambtenaren uitstappen. Je kunt nog volhouden dat die gîte alleen maar gebruikt wordt voor het onderbrengen van familie en vrienden, maar wellicht is er dan al eens wat gepost en is een mooie serie foto’s van kentekenplaten beschikbaar, waarvan de gîte-eigenaar mag bewijzen dat die allemaal bij vrienden en kennissen horen. 23 weken vol zitten met alleen maar vrienden en kennissen is niet erg geloofwaardig. Soms worden vragen gesteld over het energie- en watergebruik in de gîte. Of over cashstortingen elke week op je Franse bankrekening. Of stortingen op de Nederlandse rekening van de gîte-eigenaar van veel onbekenden (met een fijne vermelding van ‘huur gîte Frankrijk’ op de mededelingenregel van de bankoverschrijving). Is er voldoende bewijs van verhuur, zonder dat de gîte is aangemeld bij de gemeente, dan gaat de belastingdienst aan het rekenen met de lokale bezettingsgraden (gemiddeld 20 weken per jaar in de Vaucluse), met de gemiddelde prijzen per week en dat alles zover terug als dat de gîte is gekocht door deze eigenaar of de verbouwing als ‘voltooid’ is gemeld bij de gemeente. De opgelegde bestaat uit de gemiddelde omzet minus gemiddelde kosten van een dergelijke gîte per jaar * 45% belasting/sociale lasten (of 35,5% als de eigenaar buitenlands belastingplichtige is) maal het aantal jaren dat de gîte bestaat, maal 2 voor de straf. O, u bent ‘vergeten’ de voltooiing van de verbouwing te vermelden? In dat geval gaat de belastingdienst gewoon terug naar het jaar van aankoop. Reken even mee voor een voorbeeldgîte in de Vaucluse die de Nederlandse eigenaar al 5 jaar heeft: 20 weken * €395/week minus 50% kostenaftrek = €3950 winst uit verhuur. Belast met 35,5% is dat €1402 euro aan niet opgegeven belasting, maal 2 voor de straf, maal 5 jaar: Graag €14.000 cash afrekenen met de belastingdienst. En wel binnen 3 maanden.

Degene die hun gîte wel hebben opgegeven krijgen vanzelf een brief van de belastingdienst om de gerealiseerde omzet op te geven. Is die nul of ver onder de gemiddelde omzet van vergelijkbare gîtes in de regio, dan krijgt zo'n gîte en bijbehorende gîte-eigenaar extra aandacht. Voor een omzet tot €760 per jaar hoeft niks opgegeven te worden, maar daarboven is de gîtes-eigenaar VERPLICHT zich te melden bij de belastingdienst. Doet hij dat niet, dan komt de belastingdienst vanzelf langs en dan wordt de eigen opgave van verhuurinkomsten ineens een stuk minder gemakkelijk geloofd.

Frankrijk heeft hard geld nodig, zwart inkomen uit het toerisme is een sector waar veel te halen valt en dat is precies wat de overheid nu aan het doen is. En dat allemaal is een gevolg van het suffe CERFA 14004 formuliertje....

Wim

Geschreven door Wim van Teeffelen   
Adviseur ondernemen in Frankrijk

Bied je 2de huis te koop aan op onze website

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Vakantie in de Franse Creuse

Geplaatst op 28-11-2019 in Vakantiehuis

0 reacties

Reactie plaatsen