Classificatie van uw Franse recreatiewoning

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Laat uw tweede woning in Frankrijk keuren

Als u in Frankrijk een huisje heeft puur voor uw eigen genot en dat van familie, vrienden en kennissen, dan hoeft u niet verder te lezen. Classificatie van uw huisje in het bekende Franse sterrensysteem (1-5 sterren) is niet verplicht en ook niet nodig. Indien u uw Franse recreatiewoning ook verhuurt (en dan bedoel ik niet zwart), dan nog altijd hoeft u zich niets van het classificatiesysteem aan te trekken, immers de classificatie van gîtes in Frankrijk is puur vrijwillig. Al heeft de Franse overheid zo zijn middelen om de classificatie af te dwingen…

Eerst terug naar een gîte. Die term komt niet voor in de Franse wet, die spreekt van ‘meublées de tourisme’, maar verder heeft iedereen het over gîtes en dat zal ik hieronder ook doen. Een gîte kan variëren van een omgebouwde stal tot een château met 45 kamers. Er is geen minimum of maximum omvang, er zijn wel enkele minimumeisen:
- een gîte biedt zit- en slaapruimte (mag in één ruimte zijn, of verdeeld over een woonkamer en een of meerdere slaapkamers;
- een gîte heeft een keukenvoorziening (voor hen die bekend zijn met de wat ouders Franse gîtes zal het geen verrassing zijn dat met de term ‘keukenvoorziening’ geen omvangrijke keuken wordt bedoeld. Koud stromend water, een wasbakje, een formuis (desnoods maar één gaspit) en een koelkast ia al voldoende, al is het duidelijk dat daarmee de moderne toerist niet meer wordt verleidt;
- een gîte is redelijk geïsoleerd tegen geluid en weersinvloeden en beschikt over verwarming;
- een gîte beschikt over ene eigen toilet en badkamervoorziening. Voor dat laatste: zie de opmerking hierboven over de keukenvoorziening;
- en gîte beschikt over een eigen zelfstandige opgang.
En dat is het. Als uw recreatiewoning aan deze minimale eisen voldoet mag u hem als gîte verhuren aan toeristen en daar geld voor vragen.

Enige tijd geleden heeft Atout France (de nieuwe naam voor het Franse Ministerie van Tourisme) een nieuw classificatiesysteem voor gîtes opgezet. Zie hier: www.classement.atout-france.fr. U kunt hier op twee manieren mee omgaan: een keuring aanvragen en maar zien hoeveel sterren u krijgt. Of de regels zorgvuldig doornemen en misschien met enkele kleine maatregelen net een ster meer veroveren. Overigens, indien u uw gîte al verhuurd via ‘Gîtes de France’ of ‘Clévacances’ (twee van de bekendste Franse verhuurorganisaties), dan heeft u al een keuring doorstaan en een aantal sterren gekregen (epis genoemd bij Gîtes de France). U hoeft uw gîte dan niet opnieuw te laten keuren. 

Een keuring aanvragen is gemakkelijk. Op bovengenoemde website treft u een lijst aan van alle departementen en per departement één of meerdere geaccrediteerde keuringsinstanties. Soms een particulier bedrijf, soms een (semi)overheidsinstantie. U kunt kiezen wie u wilt, een afspraak maken en binnen enkele dagen of weken komt er een wit Peugeotje (of iets vergelijkbaars) voorrijden met twee of drie personen en een lange vragenlijst. De keuring duurt hooguit 45 minuten per gîte en u krijgt het voorlopige rapport gelijk overhandigd. Een paar dagen later valt het officiele rapport in de bus, met een formele toekenning van het aantal sterren. U krijgt hiermee ook een vermelding op de website van Atout France. De keuring kost tussen €60 en €200 per gîte (het loont dus de moeite om aan meerdere instanties een offerte te vragen) en is 5 jaar geldig. U hoeft niet met het resultaat te adverteren (in de regel willen Franse huurders graag weten hoeveel sterren de accommodatie heeft, Nederlanders en Belgen interesseert het in de regel minder). Het moge duidelijk zijn dat u niet met drie sterren mag adverteren als u in werkelijkheid maar twee sterren toegewezen heeft gekregen. 

Nogmaals, deze keuring is geheel “Vrijwillig”.
Als u het allemaal keurig doet, heeft u uw gîte bij de gemeente aangemeld, voordat u hem verhuurt (zie het artikeltje ‘Het suffe CERFA 14004-formuliertje’ elders op deze website) en geeft u keurig belasting aan over de inkomsten.

Als u belastingplichtig bent in Frankrijk betaalt u 14,3% van de omzet aan belasting en sociale lasten als uw gîte is geclassificeerd en betaalt u 24,6% van de omzet aan belasting en sociale lasten indien uw gîte niet is geclassificeerd.. Het doet er niet toe wat de uitkomst is van de classificatie, het feit van al dan niet geclassificeerd zijn is hier bepalend.

Als u niet belastingplichtig bent in Frankrijk, maar in Nederland, moet u de inkomsten in box 1 aangeven als ‘buitenlandse bijverdienste’ en mag u hetzelfde bedrag gelijk weer aftrekken onder het kopje ‘voorkoming van dubbele belasting’. Deze inkomsten tellen in Nederland dan alleen nog maar mee voor de berekening van de sociale lasten. In Frankrijk moet u de inkomsten aangeven als ‘buitenlandse belastingplichtige met inkomsten in Frankrijk’ en u betaalt dan 5,6% van de omzet als de gîte is geclassificeerd en 10% als hij niet is geclassificeerd. Ook hier telt weer het al dan niet geclassificeerd zijn, niet de uitslag.

U ziet dat vrijwillige classificatie altijd geld oplevert. Maar pas op; er zijn veel gemeentes (maar lang niet alle gemeentes) waar ‘taxe de séjour’ (toeristenbelasting) wordt  geheven over toeristische verhuur en hoe hoger het aantal toegekende sterren, hoe hoger de belastingaanslag. Het is dus mogelijk dat u een gedeelte van de belastingwinst weer moet inleveren wegens. een hogere toeristenbelasting.  Zeker indien u voornamelijk Nederlandse gasten heeft, kan het een goede strategie zijn om de gîte op 1 ster te laten classificeren en vervolgens het aantal sterren nergens in uw marketing te gebruiken.

De classificatie heeft, zeker onder buitenlandse gîtes-eigenaren, tot enige hilariteit geleid. De eisen zijn deels gebaseerd op verouderde criteria, deels op typisch Franse eisen, waar buitenlandse gasten hun schouders voor ophalen. Een kleine bloemlezing:

Om 3 sterren te verwerven, moet o.a. aanwezig zijn:
- een snelkookpan
- bedden met een lengte van minimaal 190 cm (zelfs voor 5 sterren!).
- 2 hoofdkussens per bed, met een Frans (niet Europees!) keurmerk voor brandvertraging
- op verzoek ter beschikking stellen van een draadloze telefoon (welke toerist komt nog zonder zijn eigen telefoon?)
- spiraalbedden zorgen voor een automatische degradatie tot 1 ster! Dus: lattenbodems!
Vanaf 4 sterren:  ligbad verplicht
Voor  5 sterren: o.a. vaste telefoonlijn, opgemaakte bedden

Succes met de classificatie!

Wim van Teeffelen

Geschreven door Wim van Teeffelen   
Auteur; Gids voor aankoop en bezit van een tweede huis

Vakantiepark Resort Arcen in Limburg

Geplaatst op 28-11-2019 in Vakantie recensie

Het Zillertal, een unieke regio in Tirol

Geplaatst op 28-11-2019 in Vakantie recensie

1 reactie

Corneel
Corneel
op 13-06-2020 om 15:31
op 13-06-2020 om 15:31
Goedmiddag, Wij kopen een huis in Frankrijk dat geclassificeerd is met 3 sterren. Blijven die geldig na de verkoop?
Goedmiddag, Wij kopen een huis in Frankrijk dat geclassificeerd is met 3 sterren. Blijven die geldig na de verkoop?
Reactie plaatsen