Kopen van een familiehuis

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Samen met je naasten op vakantie in je eigen buitenhuis

In verkoopreclames worden ze nog wel eens wat ouderwets "groepsverblijven" genoemd, maar het is onmiskenbaar dat familiehuizen in de verkoopmarkt voor tweede huizen het goed doen. Familiehuizen hebben een reguliere capaciteit van 10 personen of meer. Steeds meer families en vriendengroepen gaan een weekend of een midweek in een familiehuis. Meestal zoekt men hiervoor een vakantiepark op. De consument wil in een familiehuis een stuk authenticiteit, luxe en privacy ervaren. Dit betekent dat een familiehuis voldoende slaapkamers en badkamers/toiletten moet bevatten. Het liefst heeft men bij elke slaapkamer een eigen badkamer en toilet. Een weekend weg met familie of vrienden is prima, maar wel met deze privacy. Toekomstig wordt dit voor familiehuizen de standaard.

Familiehuizen in trek op tweede woningmarkt

Het kopen van een buitenhuis met familie kan een goede en solide belegging zijn. Vrijwel altijd levert deze na aftrek van alle kosten een leuk rendement op. De vraag of er op langere termijn een leuk extraatje in de vorm van een interessante waardestijging in zit, is lastiger aan te geven. De prijzen die voor familiehuizen in de verkoopmarkt worden gevraagd zijn met het vooruitzicht van een leuk verhuurrendement vrij stevig. Een publiek geheim is dat dit deels wordt ingeprijsd. Het beperktere aanbod van familiehuizen in de verkoopmarkt draagt ook bij aan deze prijsvorming. Reken er ook op dat de inventaris van een familiehuis, welke grotendeels wordt verhuurd, sneller slijt. Het is helaas realiteit dat niet iedere huurder even netjes omspringt met uw bankstel of flatscreen-TV. Berucht zijn de vriendengroepen op vakantieparken die even lekker voor een weekend de bloemetjes buiten komen zetten. Dus koopt u een familiehuis, reken dan op versnelde slijtage van uw inventaris, wat helaas ook extra kosten oplevert.

Uiteraard kunt u ook een familiehuis kopen voor volledig eigen gebruik. Het bovenstaande is dan niet zo van belang. Een belangrijke tip is hierbij wel dat u qua capaciteit een voldoende groot familiehuis koopt. Want is er in de toekomst mogelijk nog familie-uitbreiding in aantocht, dan is het natuurlijk jammer als er te weinig slaapkamers zijn.

Heeft u belangstelling voor een familiehuis, volg de recreatieprojecten en de bekende makelaars op de voet, want de mooiste objecten zijn zoals altijd het snelste weg. En dat geldt vrijwel altijd voor familiehuizen. Ondanks het beperktere aanbod en stevige prijzen zijn er altijd voldoende beleggers met een ruime portemonnee.

Tekst ontleend aan: de Gids voor aankoop en bezit van een tweede huis 

Geschreven door Gerhard van Wilgen   
Auteur; Gids voor aankoop en bezit van een tweede huis

Vind het perfecte vakantiehuis: Tips en trucs voor het huren van een huisje

Geplaatst op 05-01-2024 in Vakantiehuis

Belastingen in Duitsland

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

0 reacties

Reactie plaatsen