Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning
Een recreatiewoning is voor velen een plek om te ontspannen en te ontsnappen aan de stress van het dagelijks leven. Sommige mensen kiezen er voor om een recreatiewoning in het buitenland te kopen, anderen gaan voor een recreatiewoning relatief dicht bij huis, in Nederland. Waar uw voorkeur ook naar uit gaat, binnenland of buitenland, er zijn bij het kopen van een tweede huis altijd een aantal zaken om rekening mee te houden. Door hier vooraf een duidelijk beeld van te creëren, komt u achteraf niet voor onaangename verrassingen te staan en bent u goed voorbereid. Hoe de aankoop van een tweede huis precies in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken verschilt sterk per land. Met de meeste wetten en regelgeving omtrent het aankopen van onroerend goed in Nederland zult u waarschijnlijk al voor een deel bekend zijn, maar hoe dit in het buitenland geregeld is, kan sterk verschillen van de situatie in Nederland. Om die reden is een gedegen vooronderzoek erg handig en ook zeker aan te raden voor de recreatiewoning koop wordt gesloten.
Bent u van plan om een recreatiewoning in Nederland aan te kopen, dan heeft u in ieder geval geen last van een eventuele taalbarrière. Dit is een groot voordeel is ten opzichte van het kopen van een huis in een ander land waar een taal wordt gesproken die u niet beheerst. Daarnaast hoeft u nooit ver te reizen, wat handig kan zijn gedurende de oriëntatiefase en de fase waarin u het tweede huis van uw dromen daadwerkelijk gaat kopen. Iemand in de arm nemen die verstand heeft van onroerend goed en de aankoop hiervan kan handig zijn, maar is niet per se noodzakelijk. In het buitenland is het soms verstandig om dit wel te doen, vanwege andere regelgeving en meer van dat soort zaken, zoals een voor u vreemde taal. Waar men wel rekening mee moet houden is hoe het op fiscaal gebied werkt, als het gaat om een tweede huis en hoe het zit met eventuele verzekeringen. Daarnaast is het, als u uw tweede huis zo nu en dan wilt verhuren, van belang dat u op de hoogte bent van de regelgeving omtrent verhuur en dat u ervoor zorgt dat er iemand aanwezig is om de gasten te ontvangen bijvoorbeeld.
Een tweede huis kopen in het buitenland is vaak een stukje gecompliceerder dan het kopen van een tweede huis in eigen land. Ten eerste omdat men in veel gevallen te maken krijgt met een vreemde taal, daarnaast vanwege andere wetten en regelgeving omtrent onroerend goed en de aankoop daarvan. Daarnaast is in een aantal landen bijvoorbeeld de rol van de makelaar, de notaris en/of een eventuele advocaat anders. In Nederland schakelt vrijwel niemand een advocaat in bij de aankoop van een huis, in andere landen is dit veel gebruikelijker. Ook kan er sprake zijn van een ander persoon die ingeschakeld wordt ter ondersteuning van de koper, dit gebeurt bijvoorbeeld in Spanje, waar zo iemand een ‘gestor’ heet. Verder moet men er rekening mee houden dat het voor wat betreft bijvoorbeeld verzekeringen en belastingen anders geregeld is het buitenland. Ook kunnen de bijkomende kosten verschillen per land. Het kan zo zijn dat er in het buitenland voor bepaalde woningen een verhuurverplichting geldt, zoals in Oostenrijk het geval is. Het verhuren van uw tweede huis in het buitenland kan lastig zijn, houdt hier rekening mee. Er moet namelijk wel iemand zijn die de gasten ontvangt en van dienst kan zijn indien nodig, iemand die een oogje in het zeil houdt en iemand die de schoonmaak van de recreatiewoning regelt. Wat verder nog verschillend kan zijn in het buitenland, is dat men in het buitenland soms gebruik maakt van koopovereenkomsten die verschillen van de Nederlandse varianten. Daarnaast is de koopovereenkomst in vrijwel alle gevallen (met uitzondering van bijvoorbeeld het Nederlands sprekende deel van België) geschreven in een taal die u niet beheerst. Dit bemoeilijkt het lezen en begrijpen ervan vanzelfsprekend aanzienlijk. In zo’n geval is het raadzaam om iemand die de taal goed spreekt in de arm te nemen of toch zelf de koopovereenkomst goed te bestuderen en uit te pluizen.
Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning
Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning