10 tips om tijdens je vakantie veilig in een hostel te verblijven

geplaatst op 21-07-2023
 Zomervakantie 
 Rondreis 
 Wandelen 
 Citytrip 
Hostels zijn vandaag de dag razend populaire accommodaties om de vakantie door te brengen. Ze zijn doorgaans gunstig gelegen en in vergelijking met hotels of andere verblijfplaatsen een behoorlijk stuk voordeliger. Toch moet het gezegd dat logeren in hostels ook bepaalde risico's met zich mee kan brengen. Hostels zijn veel opener in vergelijking met hotels waardoor er sprake is van veel minder privacy. Het feit dat je haast automatisch met andere reizigers zal worden geconfronteerd zorgt er voor dat je er goed aan doet om bijvoorbeeld rekening te houden met de veiligheid. Wij hebben in ieder geval 10 tips voor jou verzameld die een veilig verblijf in een hostel moeten kunnen garanderen.
alt

Tip 1: Controleer de ervaringen van je hostel

Boek nooit zomaar een hostel zonder eerst ervaringen van andere reizigers die er reeds verbleven hebben op te zoeken. Deze ervaringen vormen de perfecte maatstaf voor wat de betrouwbaarheid van het hostel betreft. Door ze door te nemen wordt bovendien vaak ook meteen duidelijk wat de sterke troeven zijn van het verblijfadres. Is het bijvoorbeeld goed gelegen, wat zijn de faciliteiten, etc. Door ervaringen van andere reizigers met het hostel te controleren wordt de kans op een eventuele teleurstelling tijdens je vakantie alvast meteen een stuk kleiner.

Tip 2: Wees niet naïef

Backpackers zijn over het algemeen reizigers die zich goed bewust zijn van de potentiële gevaren waar ze tijdens hun vakantie mee geconfronteerd kunnen worden. Dat is goed. Wees bij een verblijf in een hostel dan ook niet naïef. Niet iedereen heeft het op vakantie even goed met anderen voor en bovendien ken je niemand die er logeert echt goed. Wees bij voorkeur dan ook voorzichtig met alcohol en let op elkaar wanneer je met vrienden op reis bent.

Tip 3: Controleer de kamer op voorhand

Vraag bij het inchecken altijd op voorhand of je de kamer even kan zien. Op deze manier weet je meteen of ze voldoet aan je verwachtingen, hoeveel andere mensen er op slapen, wie ze zijn, etc. Het is belangrijk dat je, je comfortabel en op je gemak voelt in een hostel. Heb je, je twijfels? Dan zijn er wellicht nog andere in de buurt terug te vinden die beter aan je verwachtingen zullen weten te voldoen. Een vakantieaccommodatie moet voldoen aan de eisen die je stelt en neem met minder dan ook geen genoegen!

Tip 4: Laat waardevolle bezittingen niet rondslingeren

Bij aankomst in een hostel is het altijd interessant om na te gaan of je er over de mogelijkheid beschikt om belangrijke papieren evenals dure bezittingen die je bij je hebt op te bergen in een kluisje. Is dat het geval? Dan is het absoluut een aanrader om dit te doen. Op deze manier wordt voorkomen dat er spullen worden gestolen en blijf je er tijdens je verblijf in de hostel een goed gevoel op nahouden. Soms kun je bij de receptie de persoonlijke spullen opslaan in de kluis en in de hostels met wat meer faciliteiten is het in sommige gevallen een kluisje te huren in de slaapruimte. 

Tip 5: Loop niet te pronken met dure spullen

Het is nooit verstandig om zomaar te koop te lopen met de rijkdom die je hebt. Dat is in het bijzonder het geval wanneer je een vakantie hebt geboekt naar een arm(er) land. Bovendien moet je er specifiek voor wat hostels betreft rekening mee houden dat dit een accommodatie is welke veelal wordt geboekt door reizigers met een beperkt budget. Dit hoeft niets te betekenen, maar het zorgt er wel voor dat je er goed aan doet om niet zomaar met je dure horloge, juwelen of andere bezittingen te pronken. In Oost-Europa, Zuid-Amerika en delen van Azië is de kans groter dat je slachtoffer wordt van diefstal. Helemaal uitsluiten kun je dit nooit, maar je kunt de kans dat er persoonlijke bezittingen worden gestolen wel aanzienlijk verkleinen door er niet mee te koop te lopen.

Tip 6: Kies voor kamergenoten van hetzelfde geslacht

We kunnen ons best voorstellen dat een vrouwelijke reizigster zich beter in haar vel voelt wanneer ze de kamer deelt met andere backpackers van hetzelfde geslacht. Dit is niet altijd mogelijk. Soms zijn er natuurlijk stellen die samen een bed hebben geboekt, maar dat hoeft niet zo'n probleem te zijn. Als solo vrouwelijke reizigster is het echter altijd aan te raden om bij het inchecken te vragen of er nog ruimte is op een kamer waar andere vrouwen hun intrek hebben genomen. Is dat niet het geval? Dan kan je nog altijd voor jezelf uitmaken of je, je comfortabel voelt om bij mannelijke reizigers in dezelfde kamer te slapen of niet. Een andere keus is om iets meer te betalen voor je accommodatie en op deze manier een kamer voor je zelf te verkrijgen. Niet elk hostel biedt deze mogelijkheid. 

Tip 7: Wees voorzichtig met het delen van je verdere reisplanning

Denk goed na vooraleer je aan andere mensen die in het hostel logeren je verdere reisplannen uit de doeken doet. Vaak logeer je slechts enkele dagen in een hostel waardoor je nooit met zekerheid kan weten wie goede en wie minder goede bedoelingen heeft. Iemand die je reisplannen kent zal altijd de mogelijkheid hebben om je te volgen, zelfs wanneer je dat liever niet wil. Ook op dit vlak zal je, je mensenkennis moeten aanspreken om niet voor vervelende verrassingen te komen te staan. Het is uiteraard leuk om te vertellen over de rondreis die je aan het maken bent. Maar andere reizigers hoeven niet exact te weten welke routen je precies gaat maken en waar je blijft slapen tijdens de verdere vakantie. 

Tip 8: Maak altijd een kopie van je (reis)documenten

De achtste tip geldt niet alleen voor mensen die in een hostel logeren, maar eigenlijk voor iedereen die op vakantie gaat. Kies er bijvoorbeeld niet zomaar voor om je paspoort en andere identiteitsdocumenten allemaal op dezelfde plaats te bewaren. Zorg er bovendien voor dat je een kopie van je documenten hebt voor wanneer deze gestolen worden. Indien je deze niet hebt kan dit je heel wat vervelende problemen opleveren die je liever niet wil ervaren tijdens je zuurverdiende vakantie. Verstandig ook is er een foto met je telefoon (of laptop, tablet als je die bij je hebt) te maken. Je kunt dan in ieder geval aantonen wat je identiteit is. 

Tip 9: Vraag tips over de omgeving

Is je hostel gelegen in een minder veilige omgeving? In dat geval is het altijd een goed idee om raad te vragen aan de uitbaters vooraleer de buurt te verkennen. Het voordeel van een hostel is wel dat er doorgaans altijd andere mensen zijn die wel samen met jou een uitstapje willen maken. Zo ben je alvast niet alleen. Toch, weet waar je heen gaat, zeker na het ondergaan van de zon. Ook dit is een tip die uiteraard niet uitsluitend geldt voor mensen die een verblijf in een hostel boeken, maar wel voor iedereen die op vakantie gaat. In typische backpacker landen als bijvoorbeeld Australië en Nieuw-Zeeland zie je ook vaak services dat reizigers worden opgehaald op plekken waar Greyhound bussen aankomen. Soms zie je hier zelfs meerdere hostelaanbieders staan aan wie je vragen kunt stellen over het hostel, etc. en ter plekke een slaapplaats kunt regelen. 

Tip 10: Geniet!

Vroeger hadden hostels wel eens een minder goede reputatie, maar tegenwoordig zijn de tijden gelukkig veranderd. Hostels worden veel strenger gecontroleerd en wanneer je een klein beetje je huiswerk doet kan je er zo de veilige en echt goede exemplaren tussenuit halen. Door je gezond verstand te gebruiken en een klein beetje waakzaam te zijn kan je echt optimaal genieten in tal van prachtige omgevingen en dat zonder dat je er veel geld voor moet betalen. Hostels zijn er in verschillende prijsklassen en zijn te vinden op de meeste prachtige locaties. Onze laatste tip met betrekking tot veilig logeren in een hostel is dan ook; 'geniet van een heerlijke vakantie'!