4 tips om van de veranda de fijnste plek in je vakantiehuisje te maken

geplaatst op 25-09-2020
 Tweede woning 
Ook bij een tweede woning is de beschikking hebben over een veranda een heerlijk stukje luxe waar je het hele jaar door van kunt genieten.
alt

Een veranda geeft een vakantiehuis gelijk een dikke plus. Het is heerlijk om buitenruimte te hebben, die wel op een natuurlijke wijze met de rest van het huis verbonden is. Vaak heb je toegang tot de veranda met openslaande- of schuifdeuren, en als het mooi weer is zullen deze waarschijnlijk permanent open staan, en breng je eigenlijk maar weinig tijd echt binnen door. De veranda is de place to be.

Maar heb je aan het inrichten van de veranda wel net zoveel aandacht besteed als aan het inrichten van het huisje zelf? De veranda, wanneer deze zich aan de voorkant van de woning bevindt, is vaak het eerste wat je ziet als je aankomt. Maar ook met een veranda aan de achterkant wil je een stijlvolle indruk maken. En naast looks, is het misschien nog wel belangrijker dat de veranda ook comfortabel en functioneel is ingericht.

Hier geven we je 4 tips om de veranda om te toveren tot het middelpunt van je vakantiewoning, een plek waar je menig lange zomeravond in stijl zult kunnen doorbrengen.

Begin met de basics

Om volop gebruik te kunnen maken van je veranda, is het belangrijk om eerst de basics op zijn plek te hebben. Wanneer je een redelijk kleine veranda hebt, dan zul je een keuze moeten maken tussen een loungeset of een eettafel set.

Zul je vooral willen relaxen buiten op het dek, wat traditioneel natuurlijk op de veranda gebeurt, dan zijn een paar comfortabele stoelen met een salontafeltje onmisbaar. Wordt het echter juist de plek om met zijn allen te eten, dan ga je voor een hogere tafel met diner stoelen eromheen. Helemaal ideaal is natuurlijk als je meer ruimte hebt, dan hoef je niet te kiezen en kun je zowel voor een loungehoek als voor een eettafel gaan.

Om nog de veranda nog meer functioneel te maken, kun je verder overwegen om er een barbecue of vuurschaal neer te zetten, en een kast om bijvoorbeeld de strandspullen en schoenen in op te bergen. Voor wat frivoliteit kies je in plaats van loungestoelen een hangmat of hangstoelen, en voor verkoeling installeer je een ventilator aan het plafond van de veranda.

Maak het een groene oase

Nu de meubelen op zijn plek staan, is het tijd om de veranda aan te kleden. Een veranda is geen veranda als er geen groen staat! Je kunt hier helemaal los gaan en een soort tropische oase creëren, of simpelweg een paar smaakvolle planten neerzetten. Beperk je hierbij niet alleen tot de vloer, maar overweeg ook plantenbakken langs de reling, hangplanten aan de balken en een mooie klimplant langs de buitenkant. Je kunt eigenlijk niet overboord gaan met groen op de veranda.

En toen was er licht

Wil je ook ‘s avonds nog van je veranda kunnen genieten, dan is goede verlichting cruciaal. En zelfs al zit je op de wat frissere avonden binnen, dan is het nog fijn om te kunnen zien wat er zich buiten op het dek afspeelt. Je hebt verschillende opties, van een centrale hangende of staande lamp, tot een mooie set kleinere lampjes in de hoeken, of een romantische string kerstverlichting.

Vergeet ook niet dat je met kaarsen kan spelen, of dit nou lantaarntjes zijn die je kan ophangen, of een mooie grote schaal met schillende formaten kaarsen op het midden van de tafel. Zet er misschien een citronellakaars tussen, mocht je om het huisje heen veel last van muggen hebben. Wil je helemaal een safari sfeer creëren, steek dan hier en daar wat tuinfakkels in de grond om de veranda heen. Wees wel altijd voorzichtig met open vuur!

Voeg de finishing touch toe

Tot slot maak je de veranda af met wat aankleding. Denk aan gordijnen langs de reling, voor een luxe uitstraling, en zachte kussens op de stoelen. Vergeet ook niet een sprei in dezelfde stijl als de kussens te kopen, om nog net iets langer comfortabel buiten te kunnen blijven zitten. Met de decoratie kun je ook het kleurenschema opvrolijken, met bijvoorbeeld een kleedje op de vloer of op de tafel in een vrolijke kleur, en fris gekleurde potten om de planten heen.

Een decoratieve lamp, een dienblad met een fraaie set servies, een paar mooie beeldjes of een vaas met een grote bos bloemen maakt het geheel helemaal huiselijk. Met de aankleding hangt het natuurlijk helemaal van je eigen smaak af wat je neerzet of ophangt. Wat wel belangrijk is, is dat alles bij het grote plaatje past. Zorg dus dat de meubelen, de verlichting en de aankleding van de veranda allemaal in dezelfde stijl zijn, zo creëer je een harmonieus en elegant geheel. En nu genieten maar