Waar let je op bij het investeren in een tweede woning?

geplaatst op 21-07-2020
 Tweede woning 
Een eigen recreatiewoning bezitten. Wie denkt droomt daar stiekem niet eens over! In dit blogartikel tref je wat gerichte informatie over zaken welke je in ogenschouw kunt nemen als je overweegt van je droom werkelijkheid te maken.
alt

Een tweede woning bezitten klinkt voor velen als een droom. Zeker nu het spaargeld op de bank vrijwel niets meer oplevert, is het een fijn idee dit kapitaal ergens te kunnen stoppen waar je er direct plezier van hebt. Een recreatiewoning kan zo'n goede investering zijn, die naast huuropbrengsten uiteindelijk ook voor een mooi rendement kan zorgen.

Heb je eenmaal besloten om te beleggen in onroerend goed en op jacht te gaan naar een tweede woning, dan is het goed om te weten waar je op moet letten. Welke factoren maken een woning aantrekkelijk en waar moet je vooral rekening mee houden en naar kijken? Hier hebben we een aantal aandachtspunten voor je bij de zoektocht naar een recreatiewoning als onroerend goed belegging.

Een tweede woning in binnen of buitenland?

Dit zal de eerste keuze zijn die je moet maken, tenzij het antwoord natuurlijk al duidelijk is voor je. Ga je op zoek naar een recreatiewoning in Nederland of in het buitenland? Dit is voor iedereen anders, maar er zijn een aantal overwegingen die het antwoord voor je kunnen bepalen. Ten eerste is het belangrijk wat je fijn vind. Ga je graag naar het buitenland op vakantie, of blijf je meestal liever in Nederland?

Ook kan de financiering voor een tweede huis in het buitenland iets lastiger zijn. Zeker als je niet met enkel eigen kapitaal voor de woning kunt betalen, zul je naar leningen of hypotheken voor recreatiewoningen moeten kijken. Belastingtechnisch kan de keuze voor het buitenland voordeliger zijn, aangezien je de waarde van een tweede woning buiten de landsgrenzen in mindering kan brengen op jouw bezittingen in box 3. Uiteraard heb je wel weer rekening te houden met de lokale belastingregels.

Locatie is alles

Locatie is alles in de makelaarswereld en dit geldt ook voor recreatiewoningen. Kijk dus goed naar de plaats waar je de woning koopt, zeker als je van plan bent je vastgoedbelegging te verhuren aan vakantiegangers. Ga je voor een hip appartement midden in Barcelona, een rustig houten huisje in een afgelegen bos of een mooi onderhouden bungalow in een vakantiepark met voorzieningen?

Let er op dat mensen er sowieso willen zijn en ook makkelijk kunnen komen. Hoe zit het met de wegen, vliegvelden of openbaar vervoersverbindingen? Welke recreatiemogelijkheden zijn er in de buurt? Dit kan een populair strand zijn, een mooi wandelgebied of een culturele hotspot. Ga hierbij ook niet alleen uit van jezelf, maar leef je breder in. Zo zorg je ervoor dat het huisje vaker verhuurd zal zijn.

Staat van de woning

Dan kijk je naar de woning zelf. Aangezien een recreatiewoning qua bouwkundige regelgeving vaak aan minder eisen hoeft te voldoen dan permanente woningen, is de kans om een kat in de zak te kopen ook groter. Controleer het huisje dus goed, waarbij een professional in de arm nemen zeker aan te raden is.

Let op de staat en kwaliteit van ten minste de volgende zaken bij de controle:

● Riolering
● Dakbedekking
● Isolatie
● Inbraakveiligheid
● Vloermateriaal
● Duurzaamheid

Door goed in kaart te brengen wat voor woning je aanschaft, zul je ook een betere indicatie hebben van verdere onderhoudskosten. Voor sommigen zal het leuk zijn om een ‘opknappertje’ te nemen, en deze in een aantal vakanties weer in een droomwoning om te klussen. Zeker bij uiteindelijke verkoop kan dit lonen. Voor andere is het juist fijner om een woning in zo’n goed mogelijke staat te hebben, die gelijk in de verhuur kan en verder weinig aandacht zal vergen.

Ga voor zoveel mogelijk pluspunten

Wanneer je je recreatiewoning aanschaft als investering voor verhuur dan wil je, naast de goede locatie, zoveel mogelijk voordelen bieden aan eventuele huurders. Zo spring je er uit tussen de vele andere huisjes die in de omgeving worden aangeboden. Heb je de middelen voor bijvoorbeeld een grijs water-systeem of zonnepanelen op het dak, dan zal het duurzame aspect een uniek pluspunt zijn, met als bonus dat je ook nog eens aan water en licht bespaart. Extra luxe is ook nooit weg. Een jacuzzi of zwembad, een open haard of vuurplaats, voldoende parkeerplek, goede kwaliteit matrassen, het zijn allemaal items die opvallen wanneer iemand door de mogelijke vakantiewoningen aan het scrollen is. Zelfs kleine details zoals een hangmat, een barbecue, spulletjes voor het strand, huisdier-vriendelijkheid of een mooi yoga platform in de tuin kunnen mensen over de streep halen en voor jouw huisje laten gaan.

Een tweede woning als onroerend goed belegging

Een recreatiewoning kan een mooie investering zijn. Het geeft een extra dimensie aan je eigen vakanties, het heeft de potentie een mooie inkomensstroom uit verhuur te genereren en bij verkoop ontvang je idealiter je belegging en meer terug. Het is echter wel belangrijk om zorgvuldig onderzoek te doen en een overwogen beslissing te maken.

Uw eigen vakantiewoning kopen? Vraag onze brochure aan.