Zo maak je jouw recreatiewoning gereed voor elk seizoen

geplaatst op 04-05-2021
 Tweede woning 
alt

Je kan vast niet wachten om deze zomer naar je eigen recreatiewoning te gaan. Waarschijnlijk is het al even geleden dat je in de woning bent geweest. Als dat zo is, dan is het een goed idee om een rondje om en in het huis te lopen. Hierbij kijk je of dat je vakantiewoning onderhoud nodig heeft aan bijvoorbeeld het dak of de nieuw geplaatste spouwmuurisolatie. Maar het kan natuurlijk ook een grote recreatiewoning  zijn. Waar begin je dan met de controle? 

Controleer het dak

Het is belangrijk om het dak en de dakgoten te controleren. Hierbij scan je op verschuivingen, verstoppingen en lekkages. In de tijd dat je het vakantiehuisje niet hebt bezocht, kan er namelijk een hoop gebeurd zijn door alleen al het weer. Ga daarom ook het plafond vanuit binnen na op eventuele lekkages. 

De isolatie

Vaak kun je aan de temperatuur zien, wanneer je na een lange tijd weer binnenkomt, hoe het ervoor staat met de isolatie. De meeste vakantiehuisjes zijn zeer goed geïsoleerd en ook nog eens duurzaam. Mocht dit nog niet gebeurd zijn bij jouw recreatiewoning, dan is vloerisolatie een ideale oplossing. Dit bespaart je namelijk veel kosten op je energierekening

Een likje verf?

Mocht het huisje veel wind en regen vangen of onder een boom staan, dan doet een likje verf wonderen. Het kan wel een groot project worden waar je misschien geen zin in hebt in je vakantie. Schakel dan een echte klusjesman in die het voor je komt oplossen. Dit kun je wel het beste een paar weken doen voordat je zelf naar de woning gaat. Zo is het onderhoud en/of de verfbeurt al achter de rug als jij arriveert om te genieten. 

Goede schoonmaakbeurt

Dit is erg voor de hand liggend, maar een goede schoonmaakbeurt doet ook wonderen. Het huisje heeft namelijk stof staan happen toen er niemand was. Daarom is het slim om het huisje de eerste paar dagen direct aan te pakken voordat je gaat genieten van je welverdiende vakantie. Het belangrijkste bij de schoonmaak is om voor de plekjes te gaan die het minst vaak worden schoongemaakt.  

Wees groot onderhoud voor

Door de staat van de woning goed in de gaten te houden, ben je groot onderhoud altijd voor. Doe dus kleine reparaties aan het vakantiehuisje, zodat je beetje bij beetje alles rechtzet. Zo voorkom je dat je in één keer meerdere grote problemen moet oplossen. Natuurlijk heb je ook opties om het huisje onderhoudsvriendelijker te maken, door bijvoorbeeld kunststof kozijnen te plaatsen. Kijk dus goed wat je zelf kunt doen en hoe dit bijdraagt aan het doen van minimale onderhoud.