5 tips voor het transformeren van de tuin van je recreatiewoning

geplaatst op 01-06-2023
 Tweede woning 
alt

Ben je van plan om binnenkort te genieten van je eigen recreatiewoning, maar wordt deze nog gebouwd? Dan komt er een spannende en leuke tijd aan. Zodra de rijplaten van Ferex.nl zijn verwijderd, dan is het tijd voor het inrichten van je vakantiewoning. Naast het inrichten is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan de tuin, zodat je een oase van ontspanning creëert. Bij het openen van de gordijnen wil je immers niet alleen maar veel zand zien en bovendien wil je op mooie dagen volop kunnen genieten van het buitenleven. In dit artikel geven we je daarom 5 waardevolle tips om op de juiste manier hiermee aan de slag te gaan.

Waar is zon en waar is de schaduw?
Bekijk gedurende de dag waar de zon en waar de schaduw komt in je achtertuin. Dit helpt je om de ideale locaties te bepalen voor planten die van zonlicht houden, en welke plekken beter geschikt zijn voor planten die beter groeien in de schaduw. Daarnaast kun je deze informatie gebruiken bij het bepalen van de perfecte plek voor je terras, schuur of een prachtige overkapping.

Ontwerp je tuin
Bedenk goed waar je je achtertuin voor wil gebruiken en kijk hoe je de indeling hierop kunt aanpassen. Heb je behoefte aan ruimte voor buitenactiviteiten? Wil je een plek waar je (klein)kinderen kunnen spelen? Of ga je liever voor een gezellige eetplek of misschien zelfs een groentetuin? Vergeet ook niet om rekening te houden met de grootte van je gewenste tuinmeubilair, de gewenste schuur of eventuele andere opbergmogelijkheden. Door het maken van diverse zones, optimaliseer je het gebruik van de beschikbare ruimte.

Welke beplanting?
Wil je jouw nieuwe tuin voorzien van diverse planten? Dan is het belangrijk om rekening te houden met de mate van onderhoud, bloeiperiodes, groeigrootte en of ze geschikt zijn voor de winter. Kies voor planten die passen bij het specifieke klimaat en de bodem van jouw recreatiewoning. Denk er ook aan om een diversiteit aan planten te kiezen, zodat je tuin een fleurige tuin krijgt.

Type afscheiding?
Wil je graag een afscheiding rondom je tuin? Bekijk dan welk type afscheiding je wil inzetten om privacy zo veel mogelijk te garanderen en je tuin af te bakenen van eventueel andere woningen. Denk na over de hoogte, het materiaal en de esthetiek die passen bij jouw persoonlijke voorkeur en de omgeving van je recreatiewoning.

Zorg voor een goede waterafvoer|
Voorkom wateroverlast dankzij een goede waterafvoer in de tuin. Dit kun je bereiken door de juiste helling van de grond, het aanleggen van drainage of ga voor een regenwatervijver. Bekijk ook of je eventueel een regenton kunt plaatsen. Op die manier kun je op een milieuvriendelijke manier de planten water geven.