6 stappen om de perfecte vloer voor je recreatiewoning te vinden

geplaatst op 14-02-2023
 Tweede woning 
Ben je op zoek naar het perfecte huis weg van huis? Het kiezen van de juiste vloerbedekking is een van de belangrijkste beslissingen die je zult nemen bij het ontwerpen van je recreatiewoning. Wanneer je namelijk een kamer binnenkomt, dan is de vloer vaak het eerste wat opvalt. Ja, de vloer is een échte sfeermaker! Niet alleen het materiaal, maar ook de kleur is belangrijk. Lees verder om 6 stappen te leren die je zullen helpen de perfecte vloer voor je recreatiewoning te vinden.
alt

Stap 1: Denk aan duurzaamheid en onderhoud

Als je een soort vloerbedekking kiest, bedenk dan hoe goed die zich in de loop der tijd zal houden bij slijtage, en hoeveel onderhoud hij nodig heeft. Hardhouten vloeren zijn bijvoorbeeld mooi, maar vergen meer onderhoud dan visgraat laminaat of tegels. Als je iets zoekt dat weinig onderhoud vergt en er toch goed uitziet, overweeg dan vinyl planken vloeren, die een mooie uitstraling hebben zonder dat je veel hoeft schoon te maken en te onderhouden.

Stap 2: Bepaal je stijl

Als je eenmaal je budget en behoeften hebt bepaald, neem dan de tijd om te bepalen wat voor stijl je wilt dat je recreatiewoning heeft. Wordt het minimalistisch? Traditioneel? Eclectisch? Als je een vloer wilt die écht opvalt, dan kun je ervoor kiezen om een origineel patroon of ontwerp in de hele kamer aan te brengen in plaats van te kiezen voor een enkele effen tint - of kies voor een tweekleurig schema voor extra impact. Je kunt ook verschillende materialen met elkaar combineren, zoals bijvoorbeeld keramische tegels met iets met structuur, zoals textiel of bamboe. Als je dit van tevoren weet, kun je je vloer mogelijkheden beperken, zodat je je kunt concentreren op iets dat past bij het gevoel van je ruimte.

Stap 3: Kies een kleurenpalet

Je wilt kleuren kiezen die bij elkaar passen om een samenhangend geheel te creëren in de hele ruimte. Blijf bij neutrale kleuren zoals wit of grijs als je van plan bent vaak van meubelstuk te wisselen, of ga voor gedurfde kleuren zoals diep blauw of groen als je van plan bent meubels langere tijd te laten staan. Misschien wil je juist van je huis een kleurrijk paradijsje maken, juist omdat het een recreatiewoning is. Alles kan en mag, maar een vloer is een groot onderdeel van de indeling, dus kies hierin verstandig! 

Stap 4: Bekijk stalen

Als je eenmaal een idee hebt van welk type en welke kleur vloerbedekking je wilt, ga dan naar een woonwinkel en bekijk persoonlijk stalen, zodat je een goed beeld krijgt van hoe alles er samen uitziet. Maak foto's en houd alle producten bij die je aanspreken, zodat wanneer het tijd is om een beslissing te nemen, het niet te moeilijk wordt om een knoop door te hakken. 

Stap 5: Laat professioneel installeren

Huur, indien mogelijk, een professionele aannemer in die gespecialiseerd is in het installeren van vloeren in recreatiewoningen, zodat alles in één keer goed gebeurt. Dit bespaart je op de lange termijn geld, want fouten die tijdens de installatie worden gemaakt, kunnen achteraf veel geld kosten! Het verbetert niet alleen de uitstraling van je woonruimte, maar kan ook waarde toevoegen aan je huis. Professionele leggers letten tijdens het legproces op kleine details die op lange termijn voordelen kunnen opleveren, zoals het gebruik van materialen van hogere kwaliteit, het maken van een opening tussen de vloer en de muur om aanzienlijke toekomstige schade door vocht te voorkomen, en ervoor zorgen dat er geen scheuren of deuken in het oppervlak komen door verkeerd werk. Door gebruik te maken van een professionele vakman kun je er zeker van zijn dat je materiaal van topkwaliteit krijgt dat bij goed onderhoud jarenlang of zelfs tientallen jaren meeg 

Stap 6: Accessoires toevoegen

De laatste stap is het toevoegen van accessoires zoals vloerkleden of kussens die warmte en persoonlijkheid in je ruimte brengen en tegelijkertijd je nieuwe vloeren beschermen tegen vuil! Houd deze tips in gedachten bij het kiezen van vloeren voor je recreatiewoning en geniet van vele jaren comfort en ontspanning! En wist je dat een opvallende woontrend voor 2023 het gebruik van natuurlijke materialen en tinten is? Een mooie stap om ook wat natuur en groen naar binnen te halen door te kiezen voor natuurlijke materialen en stoffen. 

Wat voor stijl of look je ook beslist voor je recreatiewoning, er is zeker een type vloer die perfect bij je visie past! Van hardhouten vloeren tot laminaat planken, elk type heeft zijn eigen voordelen, afhankelijk van wat voor sfeer je wilt voor je ruimte. Volg deze 6 stappen bij het kiezen van vloerbedekking voor je recreatiewoning en vergeet accessoires zoals vloerkleden niet- en geniet van het prachtige resultaat!