6 tips voor een goedkope vakantie in Nederland

geplaatst op 07-01-2021
 Zomervakantie 
 Wandelen 
alt

Hoe de vakantie in 2021 er precies uit gaat zien, is door corona nog niet helemaal duidelijk. De kans is groot dat menig Nederlander net als vorig jaar lekker in Nederland op vakantie gaat. Even lekker een weekje er tussenuit in eigen land kan echter helaas al flink in de kosten oplopen; helemaal wanneer de vraag groter is dan het aanbod. Gelukkig is er een flink aantal tips dat je kunt opvolgen om alsnog voor een goedkope vakantie te gaan als je weinig budget hebt. In dit artikel lees je er meer over.

Kies voor een last minute en laat je verrassen

Een van de meest avontuurlijke dingen om in eigen land te doen, is misschien wel het op het laatste moment beslissen waar je naartoe gaat. Het boeken van een last minute is aan te raden omdat je er heel wat geld mee kunt besparen. Neem een bepaalde tijd vrij en kijk vanaf een maand vooraf wat de mogelijkheden zijn. Vakantiehuizen en hotels die op dat moment nog niet verhuurd zijn, willen natuurlijk alsnog gasten ontvangen. Daarom gaan ze vaak met de prijzen stunten. Dit soort aanbiedingen van last minutes vind je overal op internet.

Reizen in het hoogseizoen? Liever niet

Mocht je de mogelijkheid hebben om buiten het hoogseizoen op vakantie te gaan; doe dat dan vooral. Het hoogseizoen is namelijk niet alleen in het buitenland een stuk duurder dan het laagseizoen. Ook in Nederland betaal je hartje zomer meer voor vakantiehuizen en appartementen dan wanneer je bijvoorbeeld in juni of in september gaat. Het goede nieuws is dat het tegenwoordig vaak ook juist voor of net na de zomer nog heerlijk weer is. Kun je dus vrij krijgen buiten de bouwvak dan is dat absoluut aan te raden. Hiermee bespaar je soms honderden euro’s per vakantie.

Doe aan huizenruil met vrienden of familie

Wanneer je toch in Nederland op vakantie wilt, is het wellicht een goed idee om aan een huizenruil te doen. Misschien ken je wel iemand die aan de andere kant van het land woont en met wie je best eens een weekje zou willen ruilen. Vraag eens na bij familie of vrienden of zij interesse hebben in zo’n ruil. Krijg je geen respons? Misschien kom je verder in je online netwerk - er zijn tegenwoordig best wat mensen die het interessant en leuk vinden om mee te doen aan zo’n experiment. Waarom ook niet? Zo geniet je beiden van een gratis vakantie in eigen land.

Bezoek eens minder populaire gebieden

Nederland kent ontzettend veel populaire hotspots. Denk maar eens aan Zandvoort aan Zee, de Waddeneilanden of Amsterdam en omgeving. De accommodaties die je daar bijvoorbeeld kunt huren, zijn over het algemeen net wat prijziger dan vakantiewoningen en hotels buiten de populaire gebieden. Natuurlijk is het hartstikke leuk om eens een weekendje naar Amsterdam te gaan, maar hoe top is het om juist eens naar een stad te gaan die minder groot en minder druk is? Steden zoals Deventer, Zwolle, Den Bosch en Haarlem zijn namelijk ook hartstikke leuk en vaak iets minder duur om te verblijven. Dit geldt ook voor de natuurgebieden: de Waddeneilanden en de Veluwe zijn prachtig, maar de Sallandse of de Utrechtse Heuvelrug zijn ook zeker het bezoeken waard. Stiekem ook best fijn om iets minder geld kwijt te zijn aan slapen in een gebied wat minstens net zo mooi is.

Leef zoals je thuis ook leeft

Ja, een keer eten buiten de deur is toch wel gezellig wanneer je op vakantie bent. Gelukkig kan dit in verhouding best goedkoop: ergens een pizza of een pasta eten hoeft niet de wereld te kosten. Wil of kan je echter voor de rest zo min mogelijk uitgeven? Leef dan zoveel mogelijk als je thuis zou leven. Ook wanneer je lekker ‘thuis’ in je vakantiehuisje kookt of borrelt, kun je het heel gezellig hebben. Van een dagelijkse maaltijd kun je namelijk altijd iets feestelijks maken zonder er heel veel geld aan uit te hoeven geven. Zo houd je je uitgaven op vakantie minimaal maar geniet je wel volop van een fijne verdiende vakantie.

Boek geen tours maar ga zelf op ontdekkingsreis

Tot slot is het aan te raden om vooral zelf lekker op avontuur te gaan wanneer je in eigen land op vakantie gaan. Je kunt tegenwoordig van alles boeken: rondleidingen, boottochten, fietstochten en ga zo maar door. Neem liever je eigen fiets mee en fiets langs de highlights van een stad of een natuurgebied. Uiteraard is het soms leuk om even aan de spreekwoordelijke hand meegenomen te worden door een gids, maar je kunt een hoop geld besparen door zelf informatie over bezienswaardigheden in de buurt uit te stippelen. Dat is ook nog eens heel prettig, want zo reis je volledig op je eigen tempo.