6 tips voor het verkopen van een vakantiehuis

geplaatst op 07-09-2017
 Tweede woning 
alt

Steeds meer mensen overwegen om een tweede huis of vakantiewoning te kopen. Dat komt omdat het spaargeld op de bank weinig op brengt en je het dus beter ergens in kan investeren. De mensen die een tweede huis kopen doen dit met name in populaire vakantielanden zoals Frankrijk, Spanje en Portugal. Maar we zien ook steeds vaker dat mensen investeren in een woning in Scandinavië, Kroatië, Hongarije of Roemenië. Wellicht heb jij jaren geleden al een vakantiehuis gekocht. Je hebt er veel plezier van gehad, maar je bent er aan toe om het weer door te verkopen. Het liefst met een leuke winst natuurlijk. Dan is nu een uitstekend moment. De vraag naar vakantiewoningen is namelijk heel groot. Uiteraard wil je niets aan het toeval overlaten en jouw huis zo aantrekkelijk mogelijk maken. Op die manier genereer je veel interesse en is de kans groot dat je een betere prijs krijgt voor de woning. Maar hoe zorg je er nu voor dat jouw huis zo goed mogelijk overkomt op een potentiële koper?

Hoe je recreatiewoning aantrekkelijk te maken voor een koper

Wij hebben 6 tips voor jou. Als je ze gebruikt kan dit echt het verschil maken en zorgen voor een spoedige én gunstige verkoop van jou vakantiewoning:

  • Zorg dat het huis goed schoon is.
  • Creëer zoveel mogelijk ruimte.
  • Verwijder overbodig meubilair.
  • Haal eventueel speelgoed weg.
  • Verwijder ‘sporen’ van huisdieren.
  • Kijk even kritisch naar de tuin.

De meeste mensen zullen bij binnenkomst al binnen enkele seconden een mening hebben over jouw vakantiewoning. Het is daarom van groot belang dat deze eerste indruk zo positief mogelijk is. Dit doe je door ervoor te zorgen dat het brandschoon is. Mensen moeten zich voor kunnen stellen terwijl ze vakantievieren in de woning. En dan help het over het algemeen niet als een woning smerig is en niet fris ruikt. Je moet dus flink aan het schrobben slaan. Let erop dat ook de deuren vlekvrij zijn en de kranen blinken. Verwijder eventueel afval en zorg ook dat prullenbakken en afvalcontainers weg zijn.

Creëer zoveel mogelijk ruimte

Een andere belangrijke factor voor de eerste indruk is de hoeveelheid ruimte in de woning. Als mensen meteen bij binnenkomst struikelen over een kastje of allerlei andere rotzooi is dit vaak een afknapper. Zorg er liever voor dat alles er zo leeg en opgeruimd mogelijk uit ziet. Zo creëer je de illusie van meer ruimte. Mensen vinden het over het algemeen moeilijk om zichzelf voor te stellen in een huis wanneer er persoonlijke spullen in staan. Verwijder daarom al jouw persoonlijke bezittingen. Dus geen foto’s, tandenborstels, snuisterijen en dergelijke. Ook dit zal de potentiële koper het gevoel geven dat er meer ruimte is in de woning.

Verwijder overbodig meubilair

Behalve het verwijderen van rommel en persoonlijke bezittingen is het ook aan te raden om bepaald meubilair even weg te zetten. Een grote logge bank kan de ruimte kleiner doen lijken. Daarnaast maken zulke grote meubels het voor de kijker moeilijk om te bepalen hoe groot de ruimte in werkelijkheid is. Ook bepaalde meubels die een beetje ‘in de weg’ staan, kun je beter even ergens anders neerzetten. Experimenteer ook eens met de positie van bepaalde meubelstukken. Soms kan de ruimte door een bepaalde opstelling van de meubels veel beter uitkomen.

Haal eventueel speelgoed weg

Is er een kinderkamer in de woning? Zorg er dan voor dat het speelgoed opgeruimd is en zoveel mogelijk uit het beeld. Het is niet erg als men ziet dat het om een kinderkamer gaat, maar het aanwezige speelgoed kan als resultaat hebben dat men er niet ‘doorheen’ kan kijken. Je wil namelijk wel dat een potentiële koper ziet dat er ook andere mogelijkheden zijn voor die bepaalde kamer. Mensen zonder kinderen zouden de kamer bijvoorbeeld net zo goed kunnen gebruiken als een kantoortje of kledingkast.

Verwijder ‘sporen’ van huisdieren

Heb je huisdieren? Dan is het van groot belang dat je ervoor zorgt dat potentiële kopers hier niets van merken. Niet iedereen houdt van dieren. En zeker de mensen die er niet van houden zullen al gauw negatief zijn over woning wanneer er duidelijk sporen van huisdieren aanwezig zijn. Haal daarom bepaalde attributen zoals krabpalen, kattenbakken, voerbakken, hondenmanden en hondenspeeltjes weg. Kijk ook eens kritisch naar de meubels. Is er één bepaalde stoel die de kat graag gebruikt om zijn nagels aan te scherpen? Dan kun je die stoel het beste ook weghalen. En let ook op de geur in het huis. Huisdieren kunnen geurtjes verspreiden. Als je zelf huisdieren hebt, ben je hier meestal aan gewend en ruik je ze niet meer. Het is daarom verstandig om even iemand anders te laten ruiken. Hangt er toch een honden -of kattenlucht? Lucht het huis dan eens extra grondig en hang luchtverfrissers op in verschillende ruimtes van het huis.

Kijk met een kritische blik naar de tuin

Is er een tuin bij jouw vakantiewoning? Kijk hier dan eens kritisch naar. Is de tuin een beetje onderhouden of is het meer een soort overwoekerde woestijn? Voor veel mensen zal de eerste aanblik ook hier bepalend zijn. Maak hier dus gebruik van en neem de tuin eens flink onder handen. En dit hoeft heus niet zo heel erg ingewikkeld te zijn. Je hoeft zeker geen rozenperken aan te leggen of kunstwerken te snoeien. Zorg er om te beginnen voor dat al het onkruid weg is en alles er opgeruimd en goed onderhouden uitziet. Zo’n verzorgde tuin maakt je tweede huis veel aantrekkelijker en het is ook nog eens goed voor de waarde van de woning.