7 Handige tips om optimaal gebruik te maken van jouw recreatiewoning

geplaatst op 16-05-2024
 Tweede woning 
Het bezitten van een recreatiewoning biedt vele voordelen. Je hebt een vaste plek om op vakantie te gaan, kunt er in de meeste gevallen zelfs een leuk centje mee bijverdienen en het is een slimme investering voor de toekomst. Maar hoe haal je het maximale uit jouw tweede huis? In deze blogpost geven we je 6 praktische tips.
alt

1. Huur opslagruimte in de buurt van je huisje

Recreatiewoningen zijn vaak compact en hebben beperkte bergruimte. Zeker als je het huisje ook verhuurt, wil je niet dat jouw persoonlijke spullen in de weg staan. Een slimme oplossing is het huren van een goede opslagruimte zoals van Storage Share, vlakbij je tweede huis. Hier kun je seizoensgebonden spullen opslaan zoals een surfplank, een barbecue en winterkleding. Zo hou je het huisje opgeruimd en aantrekkelijk voor huurders, terwijl je eigen spullen toch binnen handbereik zijn wanneer nodig. Bovendien hoef je dan niet steeds je auto vol te pakken als je op vakantie gaat.

2. Bepaal in welke periode je zelf gebruik wilt maken van het huis

Bedenk vooraf goed wanneer je zelf in het huisje wilt verblijven. De zomervakantie? Een paar weekenden in het voor- en naseizoen? Rond de feestdagen? Door dit op tijd vast te leggen voorkom je dubbele boekingen en teleurstellingen. Communiceer de periodes dat het huis niet beschikbaar is voor verhuur duidelijk via je verhuurkanalen en makelaar. Plan je eigen verblijf slim. In het hoogseizoen kun je de hoofdprijs vragen voor de verhuur. Ga, als het kan, zelf in het laagseizoen en profiteer optimaal van de huurinkomsten in de topmaanden.

3. Schakel een verhuurmakelaar in en plaats je huisje op verhuursites

Om een zo hoog mogelijke bezettingsgraad te realiseren is online zichtbaarheid en vindbaarheid cruciaal. Plaats je vakantiehuis op populaire verhuurwebsites als Airbnb, Micazu, Natuurhuisje en Belvilla. Maak gebruik van de kracht van hun grote bereik en boekingsplatforms. Een professionele verhuurmakelaar kan je hier veel werk uit handen nemen. Zij weten precies hoe ze jouw huis optimaal in de markt kunnen zetten, regelen het contact met huurders en verzorgen de overdracht van sleutels. Alles om het verhuurproces zo soepel en rendabel mogelijk te laten verlopen, zonder dat jij er veel omkijken naar hebt.

4. Zorg dat je op de hoogte bent van wetten en regels

Het bezit van een tweede woning is leuk, maar je moet ook aan je plichten voldoen. Zorg dat je op de hoogte bent van de eisen omtrent brandveiligheid, huur, toeristenbelasting en onroerend goed belasting. Over veel zaken zal de verhuurmakelaar je ook van advies kunnen dienen, maar het is toch belangrijk dat je zelf op de hoogte bent van alle wetten en regels. Zo ben je in staat om aan alle eisen te voldoen en voorkom je boetes en geschillen.

5. Zorg voor een complete en gezellige inrichting

Mensen huren een vakantiehuis voor het comfort en gemak. Zorg dat het interieur sfeervol, compleet en van alle gemakken voorzien is. Denk aan comfortabele zitmeubels, goede bedden, een volledig uitgeruste keuken en praktische zaken als een wasmachine en wifi. Maar vergeet ook de gezellige sfeermakers niet zoals kussens, plaids en leuke wanddecoratie. Inspiratie nodig? Kijk eens op interieurwebsites of huur een interieurstylist in. Met de juiste inrichting maak je van jouw tweede huis een echt thuis voor jezelf én je huurders.

6. Onderhoud je vakantiehuis goed

Goed onderhoud is essentieel om je recreatiewoning in topconditie te houden. Zowel voor je eigen woonplezier als voor tevreden huurders die graag terugkomen. Voer regelmatig een inspectie uit en los eventuele gebreken direct op. Zoals lekkages, schimmel of kapotte apparatuur. Schilder kozijnen en deuren op tijd, controleer of alles goed functioneert en geef de tuin de aandacht die het nodig heeft. Met preventief onderhoud voorkom je grote problemen en hoge kosten op de lange termijn. Een goed onderhouden vakantiehuis is ook een waardevaste investering voor de toekomst.

7. Geef huurders een warm welkom met een lokaal welkomstpakket

Verrassen en verwennen, daar houden vakantiegangers van. Verwelkom je gasten met een lokaal welkomstpakket. Zoals streekproducten, zelfgebakken cake, een flesje wijn of folders met informatie over bezienswaardigheden en activiteiten in de omgeving. Kleine attenties zorgen voor een persoonlijke touch en blijven huurders positief bij. Tevreden gasten zijn de beste ambassadeurs voor jouw vakantiehuis. Ze komen graag terug en bevelen je huisje aan bij anderen. Uiteindelijk stimuleert dit de bezettingsgraad en daarmee het rendement op je investering.

Met deze 7 tips heb je handvatten waar je echt iets mee kunt; zodat je optimaal kunt genieten van jouw tweede huis. Of je er nu zelf verblijft of het (deels) verhuurt. Succes!