7 tips voor een zomerklaar vakantiehuisje

geplaatst op 25-05-2020
 Tweede woning 
Eigenaar van een natuurhuisje en deze al een tijdje niet bezocht. Het is verstandig om voordat je naar je eigen optrekje toegaat om de vakantie door te brengen voor de tijd een check up te doen om te kijken of er nog wat zaken aangepakt moeten worden.
alt

Je hebt al helemaal zin om deze zomer in je eigen vakantiehuisje te zitten. Was het weer even geleden dat je in je huisje zat? Dan is het een goed idee om even een ronde te maken en goed te kijken waar eventueel onderhoud nodig is. Maar ook als je elk weekend in jouw vakantiehuisje doorbrengt, wil je met de klusjes bijblijven. 

Met deze checklist heb jij jouw recreatiewoning binnen de kortste keren klaar om er weer zorgeloos van te genieten. 

1. Controleer het dak

Laten we bovenaan beginnen. Controleer het dak en de dakgoten van het huisje op eventuele lekkages, verschuivingen en verstoppingen. Tijdens de herfst en winter kunnen er bijvoorbeeld veel bladeren in de regenpijpen terechtkomen zijn, die je zo snel mogelijk wilt veranderen. 

Ga ook binnen het plafond zorgvuldig na, om te kijken of er ergens sporen van regenwater in de woning te zien zijn. We hopen natuurlijk altijd op een mooie zonnige zomer, maar ook bij een regenbuitje wil je met een gerust hart in je huisje kunnen zitten. 

2. Maak de zonnepanelen schoon

Wanneer je ze hebt natuurlijk. Vieze zonnepanelen wekken minder stroom op en gaan ook minder lang mee. Heb je zonnepanelen op een scherpe hoek liggen, meer dan 20 graden, dan zal het meeste vuil er gewoon afspoelen met de regen. Liggen ze echter meer plat, dan is een keer per jaar de panelen reinigen geen overbodige luxe. Check dan gelijk ook even de omvormer om te kijken of deze niet te veel stof heeft verzameld. 

3. Een likje verf?

Een nieuwe laag verf kan vaak wonderen doen voor de uitstraling van een huis. Het kan echter wel een enorm project zijn. Heb je hier op vakantie geen zin in, wat te begrijpen is, overweeg dan om simpelweg een vakman in te schakelen. 

Op een site als zoofy.nl kun je makkelijk klusjesmannen in de buurt vinden, die de karwei professioneel voor je uit handen nemen. Plan ze indien mogelijk in voordat je een aantal weken in je huisje wilt gaan zitten, zodat de grote verfbeurt van de muren of het onderhoud van het dak al achter de rug is en jij gewoon kunt genieten.

4. Goede schoonmaakbeurt

Uiteraard heb je geen vakantiewoning om je er de hele zomer lang uit te sloven. Maar als je in de eerste paar dagen alles even goed aanpakt, zul je veel fijner in het huisje zitten. De handen uit de mouwen en in het sop dus. Ga systematisch te werk en denk ook aan de plekjes die minder voor de hand liggen. Maak bijvoorbeeld om de zoveel tijd de kozijnen eens een keer goed schoon en lap dan ook de ramen. 

Pak ook de keuken en de badkamer goed aan, waar in jouw afwezigheid zich wellicht redelijk wat vuil heeft kunnen verzamelen en geurtjes zijn ontstaan. Maak zeker de koelkast even goed schoon, voordat je er weer spulletjes in stopt en controleer alle kastjes op etenswaren die ondertussen over de datum zijn. Maak de gootsteenputjes schoon, ontkalk de douche en geef de wc een goede beurt. 

5. Ventilatie en afvoeren

Ga de ventilatieroosters en afvoerpijpen na. Hier kunnen zich met de tijd stof en ander vuil hebben verzameld, die je liever uit de weg wilt hebben voor een goede doorstroming van zowel frisse lucht als water in de woning. Zeker als de ramen lange tijd dicht hebben gezeten, wil je de boel even goed doorluchten. Is er op bepaalde plekken schimmel ontstaan, probeer dan na te gaan waar dit door wordt veroorzaakt. 

Voordat je de kranen en toiletten weer in gebruik neemt, controleer deze even goed op eventuele verstoppingen. Schroef de sifons onder de gootstenen los om opgehoopt vuil te verwijderen en zorg dat je altijd een ontstoppingsmiddel bij de hand hebt. 

6. Ga de zonneweringen na

Grote kans dat jouw zonweringen voor de ramen, net als de ventilatieroosters, aardig stoffig zijn. Maak ook deze even goed schoon, voor een optimaal effect. Heb je boven het terras buiten een luifel, ga deze dan na op eventuele gaten en scheuren. Hier wil je altijd zo snel mogelijk bij zijn, zodat je met een reparatie of eventuele vervanging vervolgens weer onbezorgd buiten kan genieten. 

7. Wees groot onderhoud voor

Door de staat van je woning goed in de gaten te houden, ben je grotere onderhoudsproblemen vaak voor. Liever nu een kleine reparatie aan het dak, dan straks een enorme lekkage te hebben. 

Je kunt daarnaast ook uitkijken naar manieren waarop je de woning meer onderhoudsvrij maakt. Door bijvoorbeeld houten kozijnen met kunststof kozijnen te vervangen, zul je geen last meer hebben van houtrot en zijn de kozijnen ook makkelijker schoon te maken. Kijk naar wat je redelijkerwijs zelf kunt, en wilt doen, en schakel voor de rest een vakman in.