Aanpassingen in huis voor ouderen: wat is er mogelijk?

geplaatst op 25-05-2023
 Tweede woning 
Vaak zien ouderen als een berg op tegen een verhuizing naar een verzorgingstehuis. Voor mensen op leeftijd is het dan ook een hele opluchting dat het mogelijk is om zelfstandig te blijven wonen. Dit kan simpelweg met behulp van een aantal aanpassingen in huis (of je tweede woning) die het mogelijk maken om zelfredzaam te blijven. Hierbij kun je denken aan het herinrichten van de ruimtes, maar ook aan het installeren van verschillende handige hulpmiddelen en automatisering. In dit artikel hebben we een aantal tips en slimme oplossingen voor je op een rijtje gezet, die het zelfstandig wonen wat prettiger en veiliger kunnen maken.
alt

  1. De ruimtes in huis herinrichten

    Voor kwetsbare ouderen die vanwege hun fysieke beperkingen problemen ondervinden met dagelijkse handelingen, kan het prettig zijn om de woonruimtes wat aan te passen. Zo kun je bijvoorbeeld de spullen die je dagelijks nodig hebt zo veel mogelijk binnen handbereik en op ooghoogte leggen.
    Een valpartij kan zeker voor senioren nare gevolgen hebben, omdat het lichaam op oudere leeftijd zich minder makkelijk herstelt. Kijk daarom ook eens of er obstakels zijn in huis of recreatiewoning die risico’s op vallen met zich meebrengen. Losliggende tapijten kunnen bijvoorbeeld ervoor zorgen dat je struikelt, maar ook meubels en andere objecten die in de weg staan, zijn een risicofactor.

  2. Aanpassingen in huis

Een simpele aanpassing in je huis of recreatiewoning kan niet alleen ongelukken voorkomen, het zorgt er vaak ook voor dat je je veiliger voelt thuis en niet langer tegen alledaagse handelingen hoeft op te zien.  Misschien heb je last van evenwichtsproblemen en maak je je zorgen over dat je uitglijdt in de douche. Dan kan een zitdouche voor jou een goede oplossing zijn om ontspannen te kunnen douchen. Ook hebben ouderen vaak veel belang bij handsteunen op de douche en in de toiletruimte, voor wat extra ondersteuning bij het in- en uitstappen. Voor sommige senioren wordt traplopen steeds lastiger vanwege de fysieke kwetsbaarheid. In dit geval is een traplift kopen voor in huis vaak een goed idee om toch zelfstandig de trap te kunnen blijven gebruiken.

Lijkt jou zo’n traplift een goede oplossing voor in huis? Je kunt trapliften kopen in diverse soorten en maten. Bekijk eens het aanbod via de website van Handicare, hier vind je ook meer informatie over trapliften.

  1. Automatisering

    Ook andere handelingen in huis kunnen steeds moeizamer gaan als gevolg van het ouder worden. Door toepassingen in huis te laten automatiseren met behulp van domotica, spaar je jezelf de handelingen die belastend zijn op deze leeftijd. Je kunt met automatisering niet alleen apparaten op afstand bedienen zoals de televisie, radio, telefoon of de oven, maar ook andere elementen in huis die je vaak gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan het alarmsysteem, het openen van de deuren, ramen en de zonwering.

Kortom: genoeg opties die het leven thuis net even wat makkelijker maken op je oude dag!