Denk aan deze 7 dingen voordat je een vakantiewoning koopt

geplaatst op 17-03-2023
 Tweede woning 
Een vakantiewoning of tweede huis is een grote investering, dus het is belangrijk dat je goed geïnformeerd bent over wat je koopt. Er zijn veel factoren waarmee rekening moet worden gehouden: van de locatie en het budget tot hoeveel onderhoud de woning nodig heeft. Om je te helpen bij je beslissing laten we hier 7 punten zien die in aanmerking moeten worden genomen, voordat je eindelijk kiest voor dat verleidelijke tweede thuis.
alt

De locatie

Wil je een vakantiewoning kopen, dan is het in de eerste plaats is van groot belang om de locatie en regio te kiezen. Bepaal of je dicht bij de stad, het strand of de bergen wilt verblijven. Zijn er handige voorzieningen in de buurt zoals een supermarkt en openbaar vervoer? Of misschien wil je liever in een rustige omgeving wonen? Al deze factoren spelen een rol in het bepalen van de locatie. Voor veel mensen is dit het eerste criterium waar ze naar kijken bij het kopen van een vakantiewoning.

Het budget

Ten tweede is het belangrijk om je budget te bepalen. Het kan verleidelijk zijn om je maximale budget te gebruiken, maar dat kan je later problemen geven als het verhuurpotentieel laag is of als je hoge kosten moet maken voor onderhoud. Je wilt niet opgescheept zitten met een hypotheek of rekeningen die je niet kunt betalen. Bedenk dus goed wat je je kunt veroorloven en houd hier rekening mee bij het zoeken naar een geschikte woning. Op deze manier kun je vermijden dat je later in financiële problemen raakt.

Het doel van de woning

Verder is het zaak om te bepalen waarvoor je de woning precies wil gebruiken. Wil je de woning voornamelijk als persoonlijk tweede thuis gebruiken? Of wil je de woning verhuren om extra inkomsten te genereren? Als je van plan bent om de woning te verhuren, is het belangrijk dat je een plek uitzoekt waar er altijd veel vraag zal zijn naar vakantiewoningen.

Hoeveel onderhoud nodig is

Ook is het belangrijk om na te gaan hoeveel onderhoud de woning nodig zal hebben. Als je van plan bent de woning te verhuren, wil je waarschijnlijk dat hij er altijd goed uitziet, dus is het belangrijk om te weten hoeveel tijd en geld je moet investeren in het onderhoud. Kijk ook goed naar de kwaliteit van de gebouwde constructie, de staat van het dak en de kwaliteit van het meubilair. Ook als je een vakantiewoning alleen voor jezelf wilt, is het belangrijk om hier rekening mee te houden.

Of verhuren mogelijk is

Als vijfde is het belangrijk om te weten of verhuren mogelijk is. Als je de woning na aankoop wilt verhuren, is het zaak dat je al eerder nagaat of dit toegestaan is door de lokale wetgeving. Sommige regio's staan het verhuren van vakantiewoningen niet toe, dus het is verstandig om je hier van tevoren van bewust te zijn. Amsterdam is hier het beste voorbeeld van, want hier zijn veel restricties op de verhuur van woningen als vakantieverblijf, omdat anders lokale mensen niet meer binnen de stad kunnen wonen.

De financiering

Ook is het van belang om te weten hoe je de woning wilt financieren. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kan doen, zoals een hypotheek of je eigen spaargeld. Als je ervoor kiest om een lening af te sluiten, is het belangrijk om de verschillende opties te vergelijken en vooral hoeveel geld je maandelijks moet betalen. Wees ook voorzichtig met het lenen van geld van een bekende of vriend, want als je de lening niet kunt terugbetalen, kan dit je relatie schaden.

Wanneer het een goed moment is om te bezoeken

Tot slot is het belangrijk om te weten wanneer je de woning moet bezoeken. Als je van plan bent de woning persoonlijk te bezoeken, is het slim om, indien mogelijk, dit te doen tijdens het hoogseizoen. Zo krijg je een goed beeld van de drukte, evenementen, voorzieningen etc. Verdiep je ook in hoe het eruit ziet tijdens de andere seizoenen. Het weer kan immers een grote invloed kan hebben op het comfort en de schoonheid van een locatie. Als je van plan bent om te verhuren, is het ook belangrijk om te weten wanneer de meeste mensen op zoek zijn naar een vakantiewoning in de regio, zodat je de juiste prijs kunt vragen.

Kortom, denk aan de locatie, het budget, het doel van de woning, de onderhoudsbehoeften, de mogelijkheid tot verhuur, de financiering en het goede moment om de woning te bezoeken. Op die manier zal een weloverwogen keuze maken.