Alles over de duurzaamheid van kunststof en aluminium kozijnen

geplaatst op 22-12-2020
 Tweede woning 
alt

Bij het moderniseren van een bestaand gebouw, zoals een recreatiewoning, moet je met veel zaken rekening houden. Zo is het handig om een specialist in kozijnen in te schakelen. Zonder een goed ontwerp van de ramen valt de modernisatie van een gebouw als een kaartenhuis in elkaar. Zowel de vorm, het ontwerp en het materiaal van de kozijnen is belangrijk. Kunststof en aluminium zijn populaire opties. Welke voor- en nadelen brengen deze materialen met zich mee?

Verhoog de veiligheid van je raam met kunststof kozijnen

Het is niet eenvoudig om het juiste materiaal voor kozijnen te kiezen. Een specialist in kozijnen kan je van het juiste advies voorzien. En natuurlijk kun je hem of haar alles vragen. Steeds meer huishoudens kiezen voor kunststof of aluminium omdat het sterke materialen zijn die lang meegaan. Bovendien heb je er in tegenstelling tot hout vrij weinig onderhoud aan. Welk materiaal je ook kiest: let altijd op de duurzaamheid en veiligheid. Kunststof kozijnen worden gemaakt van polyvinylchloride (PVC). Dit is een soort plastic dat eenvoudig te combineren is met veiligheidsmaatregelen omtrent het raam. Zo kun je zelfs rolluiken plaatsen op kunststof kozijnen. Onderzoek heeft uitgewezen dat er panden of huizen met rolluiken het inbraakproces vertragen. Wel zo handig in een tijd waarin inbraken regelmatig plaatsvinden.

Let op de isolatiewaarde

Kunststof kozijnen kunnen in bijna elke vorm en afmeting geproduceerd worden. Ze zijn namelijk vrij licht en zelfs geschikt voor grotere ramen. bij grote als kleine ramen is de isolatiewaarde van kunststof raamprofielen uitstekend. Sterker nog, dit materiaal scoort qua isolatie beter dan houten kozijnen of aluminium kozijnen. Daardoor vallen de energie- en stookkosten lager uit dan ooit. Op die manier beïnvloed je het energiegebruik in je eigen woning of een recreatiewoning op een eenvoudige manier. Dat geeft ongetwijfeld een fijn gevoel!

Duurzaamheid van kunststof kozijnen

Natuurlijk brengt een raam met kunststof kozijnen ook nadelen met zich mee. Zo verbetert het synthetische materiaal de leefomgeving niet, in tegenstelling tot hout. Daarnaast is vuil beter zichtbaar op PVC. Je zult de kozijnen dus regelmatig moeten schoonmaken om het er aantrekkelijk uit te laten zien. Desondanks worden kunststof kozijnen als zeer onderhoudsvriendelijk gezien. Ze hebben geen speciale bescherming nodig en je hoeft ze niet te verven of te lakken. Kunststof is zeer duurzaam materiaal dat wel vijftig jaar meegaat.

Aluminium kozijnen: de voor- en nadelen op een rij

Aluminium is een andere interessante optie voor kozijnen. We moeten er wel bij zeggen dat het veel duurder is dan kunststof kozijnen. Zodoende kom je ze minder vaak tegen in woningen. De lange levensduur van aluminium kozijnen maakt echter veel goed. Dit materiaal is goed bestand tegen allerlei weersomstandigheden en roest niet. Aan de andere kant kan aluminium veel afkoelen en opwarmen. Dit heeft helaas een negatief effect op de isolerende werking van het materiaal. Bovendien bestaat het risico op corrosie als een huis vlakbij zee staat. Desondanks neemt de populariteit van aluminium kozijnen dankzij hun lichte gewicht en moderne uitstraling toe. Bij deze alle voordelen van aluminium op een rij:

● Het is zeer duurzaam en gaat jarenlang mee.
● Het heeft weinig onderhoud nodig.
● Het zorgt voor een moderne uitstraling van je woning.
● Je hebt de keuze uit verschillende kleuren.

Vraag advies aan een specialist

Smaken verschillen. Gelukkig maar, want daardoor heeft elke woning zijn eigen uitstraling. Mooie kozijnen dragen daar zeker aan bij. Vind je het kiezen van het juiste materiaal voor de ramen en kozijnen lastig? Schakel dan een specialist in kozijnen in. Hij of zij voorziet je van uitgebreid advies en somt net voor- en nadelen van verschillende materialen voor je op. Dankzij dit artikel ben je inmiddels als op de hoogte van de plus- en minpunten van kunststof en aluminium. Vergelijk ze met elkaar en hou je eigen wensen en budget altijd voor ogen. Wedden dat je binnenkort geniet van mooie en duurzame kozijnen in het door jouw gewenste materiaal?