Wat te doen bij stormschade aan het dak van je recreatiewoning?

geplaatst op 22-06-2023
 Tweede woning 
alt

Het aantal extreme stormen in Nederland neemt door een veranderend klimaat al jaren toe. Dat merken we niet alleen aan de weersomstandigheden, maar ook aan de schade die daarbij komt kijken. Steeds vaker hebben mensen te maken met stormschade aan hun woning of eigendommen.

Een storm kan uiteraard ook over of langs je recreatiewoning razen. In zo’n geval is het altijd aan te raden om je dak, na de storm, te laten inspecteren door een professional zoals de RT-Daken dakdekker in Tilburg. Wat je verder moet weten over dakinspectie en eventuele stormschade aan je dak lees je in dit artikel.

Stormschade aan het dak: wat houdt dat precies in?

De afgelopen jaren hebben we vaker te maken gehad met heftige stormen. Hoewel een storm best knus kan aanvoelen wanneer je veilig binnen zit, gaat dit extreme weerbeeld helaas vaak gepaard met verschillende soorten schade. Hierbij zien we dat daken van huizen, gebouwen en recreatiewoningen vaak de dupe zijn. De storm kan er bijvoorbeeld voor gezorgd hebben dat de dakpannen van het dak gewaaid zijn. Ook kan het zo zijn dat er een gat in het dak geslagen is, bijvoorbeeld door een omvallende boom. Stormschade aan het dak van je tweede huis is in de meeste gevallen van buitenaf zichtbaar, omdat er van alles van het dak gevallen is of er een gat is ontstaan. 

In sommige gevallen zie je niet direct dat er schade is ontstaan door een storm, maar merk je even later dat je dak bijvoorbeeld lekt. Om er zeker van te zijn of er wel of geen stormschade aan je dak te vinden is, kun je na een storm een professional inschakelen zoals een dakdekker. Hij of zij kan het dak volledig controleren op eventuele schade en kan waar nodig het dak repareren. Maar: let wel goed op wanneer je de schade al zelf opgemerkt hebt. Maak in zo’n geval foto’s en/of videobeelden van de schade of bel een expert van je verzekeraar die de schade kan beoordelen. Dat is namelijk nodig voor je (opstal)verzekering om de kosten voor reparatie te kunnen dekken.

Dakinspectie is sowieso aan te raden voor een veilige recreatiewoning

Over dakinspectie gesproken: ook zonder een storm is het aan te raden om eens in de zoveel tijd het dak van je recreatiewoning te laten controleren. Bij zo’n inspectie wordt het dak gecontroleerd op eventuele mankementen, waarna je advies krijgt om het dak te laten verbeteren. Het grote voordeel daaraan is dat je schade, zoals in het geval bij een storm, beter kunt voorkomen wanneer je over een stevig en veilig dak beschikt. Daken die minder goed worden onderhouden of niet regelmatig gecontroleerd worden, zijn vaak veel gevoeliger voor stormen dan daken die met regelmaat een onderhoudsbeurt krijgen.

Veel daken in Nederland voldoen niet aan de juiste voorwaarden voor een ‘veilig en stevig dak’. Dat is niet alleen te zien bij gewone huizen, maar ook bij recreatiewoningen waar men niet fulltime woont. Juist bij dat soort woningen is het noodzaak om het geheel goed te onderhouden om er des te langer van te kunnen genieten. Doe je het niet voor jezelf dan is het wel een must om te doen voor de mensen die eveneens in je recreatiewoning verblijven. Een groot deel van de Nederlanders met een tweede woning verhuurt het huis namelijk aan toeristen uit binnen- en buitenland. Kortom: met een dakinspectie voorkom je zwaar onderhoud en ben je voordeliger uit omdat je preventief bezig bent.

Stormschade aan het dak: is dat gedekt bij de verzekeraar?

Mocht je desondanks alsnog te maken krijgen met stormschade aan je dak dan is het, zoals hierboven beschreven, nodig om de schade niet meteen op te ruimen en/of ongedaan te maken. Het is belangrijk om foto’s te maken die je kunt laten zien aan je verzekeraar. Check de polisvoorwaarden van je opstalverzekering om te weten te komen wat er wel en niet wordt vergoed. De meeste verzekeraars dekken stormschade bij stormen die minimaal over windkracht 7 beschikken. Hierbij is het afhankelijk van je dekking hoe hoog het bedrag is dat je uitgekeerd krijgt.

Wanneer je de stormschade gedocumenteerd hebt, is het zaak om de boel zo snel mogelijk te laten repareren. In veel gevallen is er bij stormschade aan het dak sprake van een gat in het dak, waardoor je het bijvoorbeeld binnenshuis niet meer droog houdt. Door regen en vocht kan er schimmel en vocht ontstaan wat geen goede invloed heeft op de staat van je dak en het huis. Doe je dat repareren niet op tijd, dan kan het zo zijn dat het hele dak vervangen moet worden. Schakel dus op het juiste moment een professional in wanneer er sprake is van stormschade of wanneer je je dak wil laten checken na een storm.