Belang woonverzekeringen voor vakantiehuis

geplaatst op 29-06-2018
 Tweede woning 
alt

Verzekeren van een vakantiewoning; overbodig of een must?

Een relatief kleine groep Nederlanders mag zichzelf een geluksvogel noemen. Zij zijn namelijk in het bezit van een vakantiewoning. Zo is het niet vanzelfsprekend dat men beschikt over een tweede woning. Toch is het belangrijk om te weten dat men rekening moet houden met een hoop bijkomende zaken, wanneer zij in bezit zijn van een extra woning. Hierbij kan gedacht worden aan het afsluiten van verzekeringen en de mate waarin dit van belang is. Het is vaak onduidelijk welke verzekeringen men moet afsluiten voor een vakantiewoning. Om de juiste verzekering af te sluiten is het aan te raden om eens te kijken bij Centraal Beheer om de woonverzekering te vinden die het best bij de situatie past. Natuurlijk blijft de uiteindelijke keuze altijd aan de woningeigenaren zelf en wordt hier slechts een advies gegeven.

Wanneer is een inboedelverzekering noodzakelijk?

De eigenaren van een vakantiewoning gebruiken hun extra huis voor verschillende doeleinden. Zo kan het zijn dat het huis verhuurd wordt in vakantieperiodes. Deze keuze wordt vaak gemaakt doordat verhuur een mooie inkomstenbron kan zijn, maar hoe belangrijk is een inboedelverzekering in dit geval? Dit hangt volledig af van welke spullen tot de gehele inboedel behoren van de vakantiewoning. Zo besluiten sommige verhuurders van vakantiewoningen om de inrichting simpel te houden waardoor de waarde laag ligt. Het meubilair is zodoende makkelijk te vervangen wanneer iets beschadigd is door welke reden dan ook. Vaak hanteren de verhuurders van vakantiehuizen ook een borg om kosten te dekken. Toch is deze keuze niet voor iedereen weggelegd, al helemaal wanneer de woningeigenaren ook zelf gebruik maken van het vakantiehuis. In dit geval besteed men namelijk meer geld uit aan roerende goederen en daardoor loopt de totale inboedelwaarde op.

De meerwaarde van een opstalverzekering

Naast een inboedelverzekering is het verstandig een opstalverzekering af te sluiten voor de vakantiewoning. Het is allereerst belangrijk om te weten wat een opstalverzekering is. Deze verzekering dekt de schade van alles wat direct aan woning vast zit, denk hierbij aan het dak, wanden, vloeren, garage, enzovoort. Dit is natuurlijk interessant voor de eigenaren van een vakantiewoning. Zo kunnen zij niet altijd het huis in de gaten houden en een ongeluk zin in een klein hoekje. Ook schade door storm, brand of bliksem wordt gedekt bij een opstalverzekering en dit is natuurlijk fijn bij de mate waarin woningeigenaren afwezig zijn.