Bespaartips voor je recreatiewoning

geplaatst op 29-01-2021
 Tweede woning 
Misschien droom je wel van het kopen van een recreatiewoning, maar kan of wil je er niet te diep in de buidel voor tasten. Of wellicht heb je er al één, maar wil je er graag op besparen. Met onderstaande tips blijft een recreatiewoning (relatief) lief voor de portemonnee.
alt

Zie het als een investering

Toegegeven: dit is geen echte bespaartip. Maar het kan wel goed zijn om je te realiseren dat hoewel de aankoop van een recreatiewoning een flinke kluif is, het wel een investering op de lange termijn kan zijn. Als je je tweede woning voor een langere tijd aanhoudt, kan de overwaarde je uiteindelijk behoorlijk wat opleveren. Maar let op: je hebt natuurlijk geen garanties. Investeren in vastgoed is en blijft een risico.

Zoek je recreatiewoning zorgvuldig uit

Het zal geen verrassing zijn dat de prijzen van recreatiewoningen flink kunnen verschillen. Ga dus niet overstag bij het eerste huisje dat je leuk vindt, maar kijk eerst goed rond. Neem ook meer dan alleen de vraagprijs in overweging. Soms kan een goedkopere woning veel onderhoud vereisen en daardoor op den duur alsnog duurder uitkomen. Laat de woning voordat je akkoord gaat dan ook altijd goed nakijken door iemand die er verstand van heeft. Uiteraard is de prijs ook afhankelijk van de locatie. Mocht je je woning willen onderhuren (zie het volgende punt), dan is het beter om voor een gewildere locatie te kiezen – ook al zal dat dus een hogere verkoopprijs met zich meebrengen.

Verhuur je recreatiewoning

Dikke kans dat er heel wat dagen zijn waarop je niet in je recreatiewoning vertoeft. Sterker nog: waarschijnlijk vaker niet dan wel. En het is natuurlijk best zonde als je mooie tweede woning zo vaak leegstaat. Je kunt je recreatiewoning namelijk prima verhuren en er een heel leuk zakcentje aan verdienen. Sterker nog: voor sommige mensen dient dit als tweede inkomen. Dit brengt uiteraard wel de nodige extra moeite en stress met zich mee. Daar moet je je wel van bewust zijn. Als je hier geen zin in hebt, kun je het beter niet doen. Onderhuren loont echter wel enorm en kan het verschil maken of je de recreatiewoning kunt veroorloven of niet. Eventueel kun je het onderhuren uit handen geven aan organisaties die zich hierin specialiseren. Je hoeft dan bijvoorbeeld zelf niet meer naar huurders te zoeken. Informeer wel altijd vooraf even goed of onderhuur in jouw recreatiewoning is toegestaan, dit is namelijk niet altijd het geval.

Bespaar op je vaste lasten

Een recreatiewoning brengt ook vaste lasten met zich mee. Maar die kunnen wellicht minder duur uitvallen dan je denkt. Een energierekening is vaak iets waar je enorm op kunt besparen, zonder dat je het misschien zelf weet. Ga dus op zoek naar de gunstigste energieleverancier. Energie vergelijken kost maar eventjes van je tijd, maar kan het wel waard zijn. Daarnaast luidt het advies om elk jaar over te stappen van energieleveranciers, omdat je dan profiteert van leuke kortingen. Bovendien krijg je nadat je energiecontract afloopt te maken met hogere tarieven.

Als je recreatiewoning zich in een vakantiepark bevindt, kan er sprake zijn van een gemeenschappelijke aansluiting. De beheerder bepaalt dan de energieleverancier. In dat geval kun je met de eigenaar van het park gaan praten of een eigen aansluiting regelen (let op: dit kan duur zijn en het verschil misschien niet dekken).

Een andere vaste kostenpost waar je mogelijk op kunt besparen is het internet. Je bent echter sterk afhankelijk van de mogelijkheden in je recreatiewoning, die zijn meestal beperkter dan bij ‘normale’ woningen. Surf naar een vergelijkingssite om te kijken wat de mogelijkheden zijn voor jouw recreatiewoning en om te zien wat voor jou de goedkoopste provider is. Je kunt eventueel overwegen om een internetaansluiting met de buren te delen, aangezien het belang van razendsnel internet minder groot is dan thuis. Met een wifi-versterker kun je het signaal bovendien verder laten reiken. Als je je huisje niet onderverhuurt, kan het een optie zijn om je vaste internetverbinding helemaal achterwege te laten. Je kunt dan een mobiele hotspot van je smartphone maken. Zeker als er genoeg mb’s bij je telefoonabonnement zitten is dit een prima optie. Wat ook nog kan: écht vakantie nemen en wat minder internetten. Een zogenaamde digital detox heeft zo z’n voordelen.