Bladluizen bestrijden in de tuin van je vakantiehuis doe je zo!

geplaatst op 28-07-2023
 Zomervakantie 
 Tweede woning 
Heel wat mensen die hebben geïnvesteerd in een vakantiewoning kiezen er voor om deze bijvoorbeeld tijdens de zomer te verhuren. Verhuur je ze niet, maar wil je er ten volle zelf van kunnen genieten? Ook dan spreekt het voor zich dat je er voor zal willen zorgen dat je tuin er perfect bij ligt. Het is echter best mogelijk dat je bij het bekijken van je tuin moet vaststellen dat bepaalde planten niet zo goed groeien en bloeien als andere. Wanneer je goed kijkt kan je dan wellicht honderden zeer kleine beestjes waarnemen die verspreid over de plant zijn terug te vinden. In deze situatie heeft de bladluis er voor gekozen om van jouw tuin haar nieuwe onderkomen te maken. Daar zal je natuurlijk maar wat graag verandering in willen brengen. Wil jij ook graag ontdekken hoe je de tuin van je vakantiewoning bladluisvrij kan maken? Dan kan de informatie op deze pagina je daarbij helpen!
alt

1.) Zorg voor het aantrekken van natuurlijke vijanden

De bladluis kan perfect op een natuurlijke manier worden bestreden. Dit kan je bijvoorbeeld doen door het aantrekken van natuurlijke vijanden. Voor heel wat insecten is het dan ook zo dat de bladluis een uitstekende maaltijd vormt. Enkele voorbeelden van dergelijke insecten zijn:

  • Lieveheersbeestjes;
  • Sluipwespen;
  • Gaasvliegen;
  • Oorwurmen;

 

Het is mogelijk om deze insecten aan te trekken door bijvoorbeeld Afrikaantjes nabij de planten te zetten. Deze Afrikaantjes hebben ook wel de bijnaam "stinkertjes". Let wel, het spreekt voor zich dat je hier niet mee mag overdrijven. Anders zit je binnen de kortste keren met een tuin boordevol met insecten. Dat is ook niet direct de bedoeling!

2.) Door planten te plaatsen met een sterke geur

Als er iets is waar bladluizen een bloedhekel aan hebben, dan is het wel aan zeer sterk geurende planten. Je zal in de praktijk altijd kunnen vaststellen dat de bladluizen deze planten het vaakst links laten liggen. Enkele bekende voorbeelden van zo'n planten zijn de volgende:

  • Lavendel;
  • Dille;
  • Salie;
  • Knoflook;

Ook is het mogelijk om er voor te kiezen om de bladluizen in de tuin van je recreatiewoning naar één enkele plant te lokken waardoor de rest van je tuin wordt ontzien. De beste plant die zich daar voor leent is de zogenaamde Indische Kers.

3.) Een koude straal uit de tuinslang kan wonderen doen

Niet altijd even efficiënt op lange(re) termijn, maar wel op korte termijn is het afsproeien van de bladluizen van je planten met behulp van een koude waterstraal uit de tuinslang. Je dient er in dit geval wel rekening mee te houden dat je losse (kleinere) planten maar beter even opzij kan zetten. Doe je dat niet? Dan is het mogelijk dat de bladluizen zich gaan verplaatsen waardoor ze de kleine(re) planten als hun nieuwe onderkomen gaan gebruiken. Bladluizen zijn absoluut geen fan van de koude. Bestrijd je ze verschillende keren met koud water op dezelfde plaats? Dan is het zomaar mogelijk dat ze andere oorden zullen gaan opzoeken... al blijft de kans bestaan dat die andere oorden dan nog steeds gewoon in je eigen tuin terug te vinden zullen zijn.

Let op! Merk je op dat er bladluizen op potplanten zitten? In dat geval zal je bij voorkeur geen gebruik willen maken van een tuinslang met een koudwaterstraal. In plaats daarvan zal je er wellicht de voorkeur aan geven om ze onder te dompelen in koud water. Eventueel kan je er eveneens voor kiezen om ze gewoon eenvoudig even af te spoelen onder de kraan.

Heb jij dus met andere woorden in de tuin van jouw prachtige vakantiehuis ook te maken met bladluizen en wil je daar graag komaf mee maken? Dan zal je kunnen vaststellen dat de aangehaalde tips op deze pagina jou daar zeker en vast bij zullen kunnen helpen!