Het hebben van een tweede woning, zoals een recreatiewoning of een vakantiehuis, is een fijn extraatje waar je zelf van kunt genieten of waarmee je besluit wat extra geld te verdienen. Een vakantiehuis is gewilder dan ooit onder de Nederlanders en dat is niet voor niets. Hoe heerlijk is het om er even tussenuit te kunnen wanneer je dat wilt of om dat zakcentje te kunnen verdienen met je recreatiewoning? Daarom is het aan te raden om je vakantiewoning zo comfortabel en veilig mogelijk maken. Zo is de kans groter dat je het huis kunt verhuren en op die manier zorg je ervoor dat je eigen kwaliteit van leven verbetert wanneer je er bent. In dit artikel lees je enkele handige tips om zorgeloos en prettig te wonen.
Voordat je gasten ontvangt in je woning of voordat je er besluit zelf te slapen, is het een fijn idee dat het vakantiehuis compleet veilig is. Alleen op die manier kun je je recreatiewoning op de juiste wijze verhuren. Begin daarom na de koop van je woning altijd met een grondige check. Hoe zit het bijvoorbeeld met de vochtigheidsgraad in het huis? Is de woning schimmelvrij en biedt het geheel voldoende ventilatie? Kunnen ramen en deuren eenvoudig open zonder dat ze klemmen? Controleer hierbij direct de aanwezigheid van brandmelders en koolmonoxidemelders. Mochten dergelijke melders niet aanwezig zijn, schaf ze dan aan. Hierbij geldt: liever te veel dan te weinig. Een melder op iedere verdieping is dan ook zeker geen overbodige luxe. Kies voor een slimme melder die via internet gekoppeld is met je smartphone zodat je ook op afstand (bijvoorbeeld bij verhuur) weet wanneer er iets aan de hand is.
Een punt waar je ook op kunt letten bij het inrichten van de recreatiewoning is de verlichting: is er voldoende natuurlijk licht mogelijk in de woning? Natuurlijk hoef je niet direct het halve huis te slopen om ervoor te zorgen dat er grotere ramen aanwezig zijn. Er is een aantal andere manieren hoe je alsnog voor meer licht in het huis kunt zorgen. Goede verlichting zorgt er namelijk over het algemeen voor dat men zich fijner in huis voelt. Maak bijvoorbeeld gebruik van lichte kleuren in de keuze van je meubels en de kleuren op de muur. Een witte muur matcht bijvoorbeeld heel goed met lichte houten meubels of andere warme natuurlijke kleuren. Zorg ervoor dat er buiten voor het raam niets staat dat het licht naar binnen kan blokkeren en hang (rol)gordijnen op die helemaal aan de kant kunnen, zodat het licht goed naar binnen kan.
Wat daarnaast bijdraagt aan comfortabel wonen, is om geluid van buitenaf zo goed mogelijk te weren. Op een rustig vakantiepark is de kans klein dat je veel last hebt van geluid. Staat je recreatiewoning echter in de stad, aan de rand van een stad of op een andere drukke plek dan is het wel zo fijn om binnen van alle rust te kunnen genieten. Omdat het belangrijk is om je woning voldoende te ventileren, zoals we hierboven beschreven, kun je met betrekking tot geluidsoverlast direct gaan voor een zogeheten suskast. Suskasten zijn unieke ventilatieroosters die een verhoogde geluidwering hebben. Deze toepassing wordt met name gebruikt bij huizen en gebouwen die bijvoorbeeld in een drukke stad of in de buurt van een treinspoor staan. Het goed isoleren van je vakantiewoning zorgt er overigens sowieso voor dat geluid wordt tegengehouden. Ook zware gordijnen of rolluiken aan de buitenkant van je recreatiewoning kunnen hierbij bijvoorbeeld ‘s nachts helpen.
Tot slot kan de toepassing van smart home zeker wat betekenen voor het comfort en de veiligheid van je woning. Smart home is iets wat we de laatste jaren veelvuldig zien in zowel vakantiehuizen als ‘gewone’ woningen. Er zijn namelijk heel wat voordelen te vinden aan slim wonen. De basis van smart home is dat diverse apparaten en toepassingen in je woning verbonden zijn via internet met jouw smartphone of tablet. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een volledige slimme beveiliging in de vorm van een slimme deurbel, een slim slot of een smart home alarmsysteem. Daarmee kun je waar je ook maar bent en wanneer je maar wilt controleren wat er rondom je woning gebeurt. Natuurlijk is slim wonen niet alleen ter verhoging van veilig wonen; het comfort wil immers ook wat. Gebruik deze technologische ontwikkeling dan vooral ook om te genieten van extra comfort: koop bijvoorbeeld een slimme robotstofzuiger, kies voor Google Home om lampen aan te doen of muziek af te spelen of ga voor een slimme koelkast.