Wat leveren zonnepanelen op je recreatiewoning op?

geplaatst op 21-09-2022
 Tweede woning 
Met zonnepanelen kun je flink wat besparen, zeker over langere termijn en met de almaar stijgende energieprijzen. Maar hoe zit dat met zonnepanelen op je Nederlandse recreatiewoning? Kun je daaraan verdienen, ook als er niemand aanwezig is? Het antwoord is ‘ja’! Wel is de opbrengst afhankelijk van een aantal factoren. In dit artikel duiken we daar wat dieper op in.
alt

Aanwezig in recreatiewoning

Hoe meer je in de recreatiewoning aanwezig bent (of verhuurt), hoe sneller je normaliter de zonnepanelen terugverdient hebt. Je mag uitgaan van een terugverdientijd van zes tot acht jaar. Hoeveel kosten zonnepanelen? Dat is dan weer afhankelijk van het jaarlijks verbruik. Om een indicatie te krijgen kun je een Dakscan doen bij aanbieder Sungevity. Hoe minder vaak er iemand in de woning aanwezig is, hoe minder panelen je normaliter nodig zal hebben.

Verdienen terwijl je er niet bent

Je kunt nog steeds geld aan zonnepanelen verdienen als je een tijdje niet aanwezig bent in de vakantiewoning. Dat heeft te maken met de salderingsregeling: je mag zonnestroom terug leveren aan het net. Zo wek je in een maand al vaak meer dan €100 op, dat is toch mooi meegenomen?! Deze (tijdelijke) regeling is vanuit het kabinet ingevoerd om de aanschaf van zonnepanelen te stimuleren

Aanpassing salderingsregeling

Wat wel belangrijk is om te weten, is dat de salderingsregeling de komende jaren wordt afgebouwd. Dat wil zeggen dat je steeds minder zonnestroom mag gaan terug leveren aan het net, en dat het daarom het meest ideaal is om je zonnestroom gelijk op te maken (of op te slaan in een batterij – maar deze zijn momenteel nog prijzig).

Afbouw saldering tot en met 2030

Tot en met 2024 mag je 100% blijven salderen, maar in 2025 gaat het percentage naar 64%. Dat blijft zo in 2026, om vervolgens vanaf 2027 met 9% per jaar af te bouwen. Dus 2027 is 55%, 2028 is 46%, 2029 is 37% en 2030 is 28%. In 2031 springt het te salderen percentage direct naar 0%. Waarom deze afbouw? De regeling was tijdelijk van kracht, maar nu voldoende mensen zonne-energie hebben én de kosten van een zonnesysteem gedaald zijn, acht men deze financiële prikkel niet meer als noodzakelijk.

Let op met een nieuwe zonnesysteem

Mocht je nog geen zonnesysteem op je recreatiewoning hebben, en wil je zonnepanelen kopen? Dan is het aan te raden om het aantal panelen zo goed mogelijk af te stemmen op het verwachte verbruik. Op die manier is de terugverdientijd zo optimaal mogelijk. Het is overigens lastig om concrete uitspraken over de terugverdientijd te doen als je ze pas in 2030 zou aanschaffen. Naar verwachting ligt die dan op negen jaar, maar als de energieprijzen blijven doorstijgen zou dat ook zomaar eens korter kunnen zijn.

Btw-vrij vanaf 2023

Wat wel gaat veranderen vanaf 2023 is de btw op zonnepanelen. Die 21% wordt dan volledig afgeschaft. Handig, want dat scheelt je al snel tot €1.000 aan investering. Tot en met 2022 kun je overigens in de meeste gevallen de btw terugvragen bij de Belastingdienst. Dit is echter wat meer gedoe en je moet het wel voorschieten, en daar ben je vanaf 2023 dus vanaf!

Zonnepanelen op recreatiewoning, doen of niet?

Dus, is het nu financieel gezien wel of niet slim om zonnepanelen op een recreatiewoning te laten leggen? In de meeste gevallen wel, zolang je maar zorgt dat het aantal panelen goed zijn afgestemd op het verbruik. Daarvoor schakel je het best een professioneel bedrijf in, die jou in de puntjes kan adviseren over wat je in jouw situatie aan opbrengst mag verwachten.