De interessantste vakantiewoning kopen in de bergen met deze tips

geplaatst op 30-12-2020
 Tweede woning 
Berggebieden vormen een prachtige omgeving om een vakantiewoning te kopen. Tijdens de zomer kan je er vaak fantastische wandelingen maken of mooie fietstochten ondernemen. Wanneer de winter is aangebroken is de kans dan weer groot dat er zich een magisch wit sneeuwtapijt zal vormen. Eigenlijk kan je dus zonder probleem het hele jaar door genieten van de voordelen die een huis in de bergen met zich meebrengt. Speel jij omwille van deze redenen eveneens met het idee om een vakantiehuis aan te schaffen in de bergen? Wil je er echter zeker van zijn dat je daarbij de juiste keuze maakt? Lees dan vooral snel verder en ontdek hoe nu precies de interessantste vakantiewoning te vinden in de bergen met deze tips!
alt

1.) Denk na over het soort recreatiewoning die je wenst te kopen

In eerste instantie zal je natuurlijk grondig willen nadenken over het soort vakantiewoning die je wenst aan te schaffen. Wat dit betreft maken we dan ook een onderscheid tussen een gewoon vakantiehuis en bijvoorbeeld een chalet. In het bijzonder in de Alpengebieden, maar ook daarbuiten geven heel wat mensen de voorkeur aan een chalet. Deze vakantiehuizen zien er niet alleen erg leuk uit, daarnaast bieden ze je altijd een degelijk wooncomfort aan en zijn ze vooral tijdens de wintermaanden extra gezellig. Ook indien je met het idee speelt om je vakantiehuis in de bergen te verhuren zal je kunnen vaststellen dat de keuze voor een chalet al vrij snel kan zijn gemaakt. Ben je van plan om een vakantiehuis in de bergen te kopen buiten de Alpen? Ook dan kan het de moeite waard zijn om te overwegen of de keuze voor een chalet niet de meest interessante optie kan zijn.

2.) Hou rekening met de hoogte van je vakantiehuis

In berggebieden geldt doorgaans, des te hoger je vakantiehuis is gelegen, des te beter. Dit niet in het minst omdat je op deze manier vaak kan rekenen op een aantal niet onbelangrijke troeven. In eerste instantie is er bijvoorbeeld het uitzicht waar je van kan genieten. Bij hoger gelegen vakantiehuizen in de bergen is het uitzicht doorgaans altijd beter en wellicht ook weidser. De belangrijkste troef gaat echter schuil in de extra mogelijkheden die een hogere ligging met zich meebrengt. In het bijzonder voor mensen die van plan zijn om hun vakantiehuis in de bergen te gaan verhuren biedt een hogere ligging veel meer potentieel.

Tijdens de wintermaanden is het zo dat heel wat mensen richting de berggebieden trekken om er te gaan skiën en / of snowboarden. Indien je van plan bent om je recreatiewoning te gaan verhuren zal je merken dat een hoge ligging veel meer potentieel op de verhuurmarkt met zich meebrengt. Bovendien is het ook nog eens extra interessant wanneer je bijvoorbeeld ski-in & ski-out kan aanbieden. Is dat het geval? Dan zal je wellicht altijd kunnen rekenen op het vrij vlot kunnen verhuren van jouw vakantiehuis of vakantiechalet in de bergen!

3.) Zelf een vakantiehuis bouwen? Let op de regelgeving!

Ongeacht waar je een vakantiehuis wenst te bouwen, er zijn altijd wel bepaalde regels waar je de nodige aandacht aan dient te besteden. Dit gezegd hebbende is het zo dat in de bergen de regels vaak nog veel strenger zijn dan in andere regio's. Verdiep je dus zeker altijd goed in de geldende regelgeving. Hou ook zeker rekening met de eventuele extra belasting(en) waarmee je kan worden geconfronteerd omdat je eigenaar wordt van een vakantiehuis in het buitenland.