De mooiste nationale parken van Zuid-Afrika

geplaatst op 21-08-2018
 Rondreis 
alt

Tal van fervente reizigers van over de hele wereld hebben er als het ware voor gekozen om een zogenaamde bucketlist op te stellen met bestemmingen die ze absoluut tijdens hun leven nog gezien willen hebben. De kans is bijzonder groot dat ook het meest westers uitziende Afrikaanse land, namelijk Zuid-Afrika daar op terug te vinden is. Dat is ook niet zo vreemd, want dit is het land bij uitstek om de zogenaamde Big Five in hun natuurlijke omgeving te spotten. Ben jij een echte natuurliefhebber en zit je niet verlegen om een avontuurtje meer of minder? In dat geval is het ontdekken van de mooiste nationale parken van Zuid-Afrika absoluut de moeite meer dan waard!

Kruger National Park

Heb je het over Zuid-Afrika? Dan wordt vaak ook het Kruger National Park in één adem genoemd. Dit nationaal park is gelegen in het noordoosten van het land en biedt je eigenlijk de grootste kans op de 'Big Five' te spotten. Het park is bovendien gelegen op zo'n vijf uur rijden van Johannesburg waardoor je een bezoek aan deze stad perfect kan combineren. Het Kruger National Park beschikt over een totale oppervlakte van zomaar even 20.000 vierkante meter. Neem dus zeker en vast je tijd om deze bijzondere omgeving te ontdekken!

Blyde River Canyon

Afrika herbergt een groot aantal prachtige en ronduit indrukwekkende kloven. De meest imposante van allemaal is echter gelegen in Zuid-Afrika en luistert naar de naam 'Blyde River Canyon'. De loodrechte rotswanden worden er afgewisseld met kolkende watervallen en druk kibbelende beekjes en rivieren. Tijdens een bezoek aan dit nationale park merk je bovendien meteen ook de door erosie gevormde Three Rondavels op. Aan de bron van de kloof, op de plaats waar de Blyde rivier en de Treur samensmelten zijn grote gaten te zien in de rotsen. Deze gaten zijn veroorzaakt door de enorme draaikolken en vormen tegenwoordig een bijzondere bezienswaardigheid die je zeker niet over het hoofd mag zien.

Drakensbergen

De ietwat mythisch aandoende naam van dit nationaal park zorgt er voor dat het weinig moeite heeft om de aandacht van bezoekers te trekken. Het moet dan ook gezegd, tijdens een bezoek aan de Drakensbergen val je van de ene verbazing in de andere. De natuur hier is namelijk zo fenomenaal mooi dat je er niet meer weg wil. Niet voor niets is de Mont-aux-Sources één van de populairste en vaakst bewandelde bergen van het volledige, Afrikaanse continent. In de nabijheid van deze berg is ook het Royal Natal National Park terug te vinden. Hier is de Tugelawaterval gelegen, de grootste waterval van Zuid-Afrika. Om je verblijf in deze regio af te ronden breng je nog een bezoekje aan de Golden Gate Highlands. Hier een zonsondergang mogen aanschouwen is iets dat je, je hele leven bij zal blijven.

Kwazulu Natal

Het doet toch altijd iets met een mens wanneer je plots een statige giraffe of een snelle zebra in de omgeving ziet verschijnen. Ondanks het feit dat deze dieren geruime tijd niet meer in deze omgeving te zien waren zijn ze helemaal terug. Niet alleen de aanwezigheid van deze prachtige dieren, maar ook de uitgestrekte omgeving zorgt er voor dat een bezoekje aan het nationaal park Kwazulu Natal niet op je verlanglijstje mag ontbreken. Daarnaast is er in deze regio nog een ander bijzonder gebied terug te vinden. We hebben het hierbij uiteraard om de St. Lucia wetlands. Dit is misschien wel de meest geschikte plaats van heel Zuid-Afrika om vogels te spotten. In totaal komen hier buiten de ruim 400 verschillende vogelsoorten echter nog heel wat andere dieren voor. Denk hierbij niet alleen aan nijlpaarden, maar ook aan krokodillen. De aanwezigheid van deze rakkers zorgt er in ieder geval voor dat jouw vakantie in Zuid-Afrika nog net een tikkeltje spannender wordt.

Noordkaap

Ondanks het feit dat ze niet de grootste zijn moet het gezegd dat de Augrabies zich toch met recht en rede één van de mooiste watervallen van Zuid-Afrika mogen noemen. Dat de watervallen zijn gelegen in een bijzonder droog landschap dat wordt gekenmerkt door een weelderige fauna en flora maakt het plaatje helemaal compleet. Ben je nog op zoek naar een beetje extra avontuur om af te wisselen met het aanschouwen van al die natuurpracht? In dat geval kan je flink gaan raften op de Oranje rivier. Let op, deze rivier is vrij woest wat er voor zorgt dat een beetje ervaring wenselijk is. In de omgeving van Noordkaap is ook het zogenaamde Richtersveld terug te vinden. Deze is gelegen op de grens met Namibië waar je erg veel unieke planten en dieren kan bewonderen. Zelfs de bijzonder zeldzame halfmensplant is hier terug te vinden.

Camdeboo National Park

Tijdens een vakantie gaan veel reizigers steevast op zoek naar de mooiste uitkijkpunten. Dergelijke locaties zijn dan ook uitstekend geschikt om je een goed beeld te kunnen vormen van je reisbestemming. Indien jij ook wel te vinden bent voor een panoramisch uitzicht over de Afrikaanse brousse mag een bezoekje aan het Camdeboo National Park niet ontbreken. Eén van de mooiste uitkijkpunten van het hele land is hier namelijk terug te vinden. Baan je een weg naar de Valley of Desolation en volg van hieruit de steile bergweg naar de top. Vervolgens staat er je nog maar één ding te doen en dat is heerlijk genieten van één van de mooiste panorama's die je misschien ooit in je leven zal aanschouwen. Heerlijk!