De mooiste plaatsen in Andalusië

geplaatst op 20-12-2018
 Zomervakantie 
 Wandelen 
 Citytrip 
alt

Denk je aan Spanje, dan denk je al snel aan Barcelona, paella en de Costa’s. Allemaal hartstikke leuk natuurlijk, maar Spanje herbergt een schat aan cultuur en een rijke historie. Andalusië, de meest zuidelijke regio van Spanje, wijkt ook nog eens erg af van de rest van het land dankzij de invloed van de Moren die tussen de achtste en de vijftiende eeuw over een groot deel van Spanje hebben geheerst. Dat maakt het bijzondere streek die je zeker een keer gezien moet hebben.

Het is best een eindje rijden vanuit Nederland, helemaal naar Zuid Spanje. Heb je daar geen zin in, dan kun je er ook met het vliegtuig heen en daar ter plaatse een auto huren en de streek te verkennen. Eigenlijk is er te veel te zien en te doen voor één vakantie, maar deze drie plaatsen mogen zeker niet ontbreken als je naar Andalusië gaat:

Sevilla

Het oude centrum van de hoofdstad van Andalusië zit vol met kleine, pittoreske steegjes, schilderachtige pleinen en beeldschone bezienswaardigheden. Sevilla is daarnaast de belangrijkste stad op gebied van cultuur, politiek, economie en kunst in zuid Spanje.

In het tijdperk van de Moren kende de stad een bloeiperiode. Dat is terug te zien in Alcázar Real de Sevilla. De bouw van het paleis startte in de tiende eeuw. In de eeuwen erna is het indrukwekkende complex verder uitgebreid en aangepast. Het resultaat is een architectonische mengeling van Moorse, gotische en renaissance invloeden. Voor de ‘Game of Thrones’ fans onder ons: de Alcázar van Sevilla diende als opnamelocatie voor Watertuinen van Dorne.

Een ander iconisch monument dat je echt moet zien als je in Sevilla bent is het beeldschone Plaza de Espana. Dit imposante gebouw is gelegen aan een prachtig plein met een fontein en enorme vijvers. De wanden van het gebouw zijn versierd met beschilderde tegeltjes die naar alle Spaanse provincies verwijzen. Het plein is gebouwd ter ere van de Ibero-Amerikaanse tentoonstelling van 1929 en diende als filmlocatie voor Lawrence of Arabia, Star Wars: Episode II en The Dictator.

Cordoba

Cordoba is met zijn smalle, witgeschilderde straatjes in het oude centrum weer heel anders dan Sevilla. Let goed op als je met de auto het centrum in gaat, want dat kan met die smalle straatjes een hele uitdaging worden!
De Mezquita is het absolute hoogtepunt van de stad. Dit is een moskee uit de negende eeuw die na de herovering van de Spanjaarden is omgebouwd tot kathedraal. Dit heeft geresulteerd in een bizarre maar beeldschone architectonische brij van verschillende bouwstijlen en periodes.

In Cordoba ben je ook op de juiste plek voor een nadere kennismaking met flamenco. Je kunt overal in de stad kijken en luisteren naar optredens. In veel restaurants wordt je tijdens het diner getrakteerd op een voorstelling, wat je avond compleet maakt.

Granada

Dit is misschien wel de bekendste stad van Andalusië en niet in de laatste plaats om het Alhambra. Jaarlijks bezoeken ongeveer 2,5 miljoen mensen dit eeuwenoude fort. Het kan daarom vreselijk druk zijn aan de kassa en het is dan ook verstandig om van te voren kaarten te bestellen, zodat je de eindeloze wachtrijen kunt omzeilen. De fijn uitgevoerde islamitische kunst waarmee het bouwwerk is versierd is werkelijk adembenemend.

De stad heeft echter nog veel meer moois te bieden. Wat dacht je van het Monesteria de San Jerónimo? Deze kloosterkerk is van binnen enorm fraai gedecoreerd. Of klim naar boven naar het Plaza San Nicolás. Vanaf dit uitzichtpunt heb je een adembenemend uitzicht over Granada, het Alhambra en daarachter de bergtoppen van de Sierra Nevada. De historische wijk Albaicín met zijn pittoreske straatjes mag je ook niet missen.

Eigenlijk kun je met deze drie steden al een hele vakantie vullen. Andalusië herbergt echter nog veel meer pareltjes. Als je er een keer geweest bent wil je zeker terug om de rest te ontdekken!
Als je overweegt een huis te kopen in Spanje dan is deze regio ook zeker een interessante locatie.