De tuin herinrichten - focussen op gebruiksgemak

geplaatst op 07-08-2021
 Tweede woning 
De tuin aanleggen of herinrichten, brengt moeilijke keuzes met zich mee. Je weet dat het latere onderhoud zal afhangen van wat je nu beslist. Kies je voor een grote haag langs de zijkant? Dat zal gegarandeerd mooi zijn, maar je moet ze wel tweemaal per jaar kunnen scheren. Aan de andere kant is het natuurlijk ook niet fijn om geen groen in de tuin te hebben. Het moet tenslotte een plaats worden waar je kunt genieten en ontspannen. Hetzelfde geldt voor de vast tuinmeubels en decoratieve accessoires.
alt

In dit artikel zullen we je zoveel mogelijk tips geven om een gezellige onderhoudsvriendelijke tuin te creëren.

Tuinmeubels 

De meest verkochte meubels voor in de tuin, worden nog steeds gemaakt van hout. het voordeel daarvan, is dat hout erg stevig is. Wanneer het in de winter gaat stormen, dan kan je er nog op vertrouwen dat de houten meubels overeind blijven staan. Het nadeel is dan weer, dat er na verloop van tijd mos zich zal gaan vastzetten op die meubels. wanneer ze winter en zomer blijven buiten staan, in regen en wind, dan is mosgroei niet te voorkomen. Op zich is dat niet erg, want met een grove borstel en een spons veeg je dat er wel weer af. Alleen is het een vrij intensief klusje, waar niet iedereen zin in heeft. Daarbovenop moeten houten meubels vaak ook behandeld worden met een speciale olie, als bescherming.

Een beter alternatief voor deze houten meubels, lijken mij een kunststoffen lounge te zijn. Deze lounge zetels worden meestal ook verzwaard met gewichten, zodat ze tegen een stootje kunnen. De kussens zijn bovendien altijd uitneembaar, zodat je die binnen droog kunt bewaren. In tegenstelling tot bij houten meubels, moet je op kunststof meubels niet al te hard schrobben. Ze zullen in de winter ook wel buil worden, maar het vuil kan zich er minder goed op vastzetten.

Deze meubels kan je meestal reinigen door middel van enkel water en een spons, net zoals je de ramen wast. Heb je dat eenmaal gedaan, dan kan je er weer voor een heel jaar tegenaan.

Kunstgras in plaats van echt gras

Een tweede manier om te besparen op onderhoud, is het plaatsen van kunstgras. Zeker in een vakantiewoning wil je toch niet al te veel onderhoud? Je bent er slechts enkele weken per jaar, dus een vakantiewoning smeekt om een onderhoudsvriendelijke tuin. Kunstgras kan bijdragen aan dat gemak.

Een kunstgrasmat heeft heel wat voordelen ten opzichte van echt gras. Ten eerste hoef je natuurlijk nooit nog het gras af te maaien. Daarbovenop komt ook nog eens het feit, dat er geen onkruid kan groeien tussen je kunstgras. Wanneer je de matten zelf legt, moet je hiervoor wel goed opletten. Indien je gebruik moet maken van meerdere rollen, en die sluiten niet perfect op elkaar aan, dan krijgt het onkruid wel weer een kans.

Nog een groot voordeel van kunstgrasmatten, in vergelijking met echt gras, is dat het altijd mooi groen ziet. Indien je tuin niet naar het zuiden is georiënteerd, of er zijn veel bomen die schaduw creëren, dan is het mogelijk dat echt gras niet goed groeit. Heel veel mensen proberen dan extra gazonmest te strooien, of ze kopen extra graszaad. Indien te weinig licht echter aan de basis ligt van het probleem, dan krijg je dat nooit zomaar opgelost. Met een grasmat heb je altijd mooi gras in de tuin. 

Het leuke is dat je tegenwoordig ook kunt kiezen tussen verschillende stijlen grasmatten. De ene soort is wat rechtlijnig dan de andere, sommige matten hebben wat langere sprietjes, enzovoort. De mogelijkheden zijn tegenwoordig gewoon zo uitgebreid geworden.

Beter een groot terras dan veel groen?

Veel mensen geloven nog steeds dat het beter is om een groter terras te leggen. Het klopt dat door een groot terras te leggen, er minder onkruid zal groeien. Aan de andere kant moet je dan wel meer tijd besteden aan het reinigen van het terras. Wil je in de zomer een BBQ doen, dan zal je wel even bezig zijn met het zand en de blaadjes eraf te vegen.

Een betere optie is vaak om stukken van je tuin aan te leggen met planten, maar aangevuld met stenen als bodembedekker. Die zorgen er namelijk voor dat het onkruid minder gemakkelijk kan groeien. Sommigen kiezen voor hout als bodembedekker, maar in mijn ervaring werkt dat niet echt tegen het onkruid, het is meer esthetisch. Nog een andere oplossing, is het aanleggen van een kleine vijver. Ook daar heb je niet al te veel werk aan en het werkt bovendien ook nog eens rustgevend.