Denk duurzaam voor onderhoudsarm tweede huis

geplaatst op 27-12-2018
 Tweede woning 
alt

Ga je een nieuwe vakantiewoning bouwen of ga je een bestaand huis inrichten als vakantiewoning? In dat geval is het bijzonder belangrijk om gebruik te maken van duurzame materialen. Door te kiezen voor duurzame materialen kan je op termijn niet alleen een interessant financieel voordeel realiseren, daarnaast zal je ook nog eens kunnen vaststellen dat jouw vakantiewoning er altijd weer even mooi uitziet. Wil jij ook graag weten welke duurzame materialen een meerwaarde kunnen betekenen voor jouw vakantiewoning? Wij geven je graag enkele interessante tips die je kunnen helpen bij het uitkiezen van de meest duurzame materialen voor jouw vakantiehuis op deze pagina!

Het gebruik van laminaat in je vakantiewoning

Eén van de meest cruciale onderdelen van je vakantiewoning die misschien wel het meest van allemaal te verduren zal krijgen is de vloer. Het is dan ook bijzonder belangrijk om goed na te denken over het materiaal dat je hiervoor gaat gebruiken. Vroeger werd er in menig aantal vakantiewoningen voor gekozen om tegels te gebruiken als materiaal om de vloer uit te vervaardigen. Dat bleef gedurende lange tijd goed gaan tot er bepaalde vragen werden gesteld met betrekking tot de hygiëne. Tegenwoordig kunnen moderne tegels dan wel tot aan het oppervlak worden gevoegd, vroeger bleven de voegen doorgaans net wat lager liggen dan de tegels. Dit zorgde er niet alleen voor dat er zich vuil in kon manifesteren, daarnaast was het ook geen pretje om zomaar op blote voeten door de vakantiewoning te lopen. Gelukkig bestaan er verschillende alternatieven die je vloer heel wat duurzamer kunnen maken. In eerste instantie kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om in een strakke, moderne vakantiewoning gebruik te maken van een betonvloer. Een dergelijke vloer is niet alleen interessant omdat ze betaalbaar is, daarnaast vertoont ze absoluut niet snel sporen van slijtage. Een bijkomend voordeel is terug te vinden in het feit dat ze naadloos is met als gevolg dat ze bijzonder comfortabel is om over te lopen. Een niet onbelangrijk nadeel is terug te vinden in het feit dat een betonvloer niet in elk type vakantiewoning tot haar recht komt. Wil je liever een vloer plaatsen die wat meer warmte en gezelligheid uitstraalt? In dat geval is het interessant om te kijken in de richting van bijvoorbeeld laminaat. Dit materiaal is niet alleen erg duurzaam, daarnaast kan je ze ook zeer eenvoudig onderhouden.

Gebruik kunststof in plaats van hout

Het is volkomen normaal dat je als eigenaar van een tweede woning deze graag zo warm en gezellig mogelijk zal willen inrichten. Omwille van deze reden wordt er ook tegenwoordig nog steeds veelvuldig voor gekozen om gebruik te maken van hout als afwerking in een vakantiehuis. Op het eerste zicht lijkt dat misschien een interessante keuze, maar in de praktijk is het dat (zeker op vlak van onderhoud en duurzaamheid) allerminst. Een veel interessanter alternatief voor de kozijnen is bijvoorbeeld kunststof. Deze vereist niet alleen een minimum aan onderhoud, daarnaast gaan ze een behoorlijke tijd mee. Wil je toch niet inboeten op vlak van uitstraling en wil je bijgevolg nog altijd de indruk van hout creëren? Dat kan, namelijk door te kiezen voor houtlook kunststof kozijnen.

Glas, een veelzijdig en duurzaam materiaal

Tegenwoordig kan er worden vastgesteld dat er in steeds meer vakantiewoningen veelvuldig gebruik wordt gemaakt van glas. We hebben het hier dan uiteraard niet zozeer over het glas dat is terug te vinden in de ramen en eventueel in de deuren, wat ook te denken van dit materiaal als afwerking voor de keuken en zelfs ter bescherming van bepaalde meubelen? Een glaslaag op de keukentafel zorgt er bijvoorbeeld voor dat er niet aan de authentieke uitstraling van het meubel wordt geraakt terwijl het morsen van bepaalde voeding of dranken geen enkel probleem meer vormt. Zelfs bij tuinmeubelen wordt er steeds vaker voor gekozen om een glaslaag aan te brengen bovenop de tafel waardoor een extra beschermlaag wordt gecreëerd.

Kurk voor in de badkamer

Eén van de moeilijkst te onderhouden ruimtes in huis is ongetwijfeld de badkamer. Dit heeft niet alleen te maken met het feit dat ze veelvuldig wordt gebruikt, daarnaast worden de materialen die er in terug te vinden zijn niet zelden beïnvloed door de vochtigheid die er heerst. Wat dat betreft is er één materiaal die hier uitstekend tegenop gewassen is, namelijk kurk. In steeds meer badkamers zie je bovendien niet alleen de vloer, maar ook de muur afgewerkt worden met kurk. Op deze manier wordt er één duurzaam en bovendien zeer onderhoudsvriendelijk geheel gecreëerd. Wil je de badkamer in je vakantiewoning nog onderhoudsvriendelijker maken? In dat geval kan je er altijd nog voor kiezen om een water- en vuilafstotende laag aan te brengen op het glas van je douche of bad.