Een vakantiehuis kopen in IJsland als buitenlander

geplaatst op 09-02-2021
 Tweede woning 
Sinds IJsland zich heeft hersteld van de economische crisis hebben steeds meer mensen interesse gekregen in het prachtige eiland boordevol met natuurgeweld. Eenmaal je IJsland één keer hebt bezocht weet je ook meteen waarom. Dit eiland is puur en uniek in al haar vormen. Steeds meer mensen spelen dan ook met het idee om hier een vakantiewoning te kopen. Dat is zeker een mogelijkheid, maar de overheid van IJsland heeft eerder al aangegeven hier de volledige controle over te willen behouden. Een wildgroei aan vakantiehuizen van buitenlanders is dan ook het laatste wat ze wil. Betekent dit dat het echt moeilijk is om een vakantiehuis in IJsland te kunnen kopen? Dat nu ook weer niet. We laten je graag kennismaken met de mogelijkheden op deze pagina.
alt

Voorbereiding op het kopen van jouw vakantiehuis in IJsland

Voordat je over gaat tot het kopen van een recreatiewoning in IJsland zijn er verschillende zaken waar je even over zal moeten nadenken. Het gaat hierbij om de volgende:

  1. Wil je een vakantiehuis kopen in of buiten de hoofdstad Reykjavik?
  2. Ben je van plan om ook permanent op IJsland te gaan wonen of niet?
  3. Ga je het vakantiehuis verhuren of is ze echt bedoeld voor je eigen vakanties?

Het merendeel van de buitenlanders die een tweede woning op IJsland willen kopen kijken daarvoor in de richting van de IJslandse hoofdstad. Dat is zeker een mogelijkheid. Je moet er hierbij wel rekening mee houden dat de prijzen verspreid over de stad flink kunnen verschillen. Wil je toch liever buiten Reykjavik een recreatiewoning kopen? Dan dien je er rekening mee te houden dat er lang niet overal zomaar een huis mag neergezet worden.

IJsland het beloofde land voor een tweede huis?


De wetgeving op IJsland is op dit vlak mede omwille van het natuurbehoud ongelofelijk streng. Sowieso is het voor buitenlanders eigenlijk altijd aan te raden om een bestaande woning te kopen die op de IJslandse vastgoedmarkt te koop wordt aangeboden.

Een recreatiewoning kopen in Reykjavik

Zoals aangegeven kijken het merendeel van de buitenlanders in de richting van een recreatiewoning in Reykjavik. Dit niet in het minst omwille van praktische redenen. Ben jij dat ook van plan? Dan zal je ongetwijfeld goed moeten kijken naar het budget dat je daarvoor ter beschikking hebt. De goedkoopste delen van de stad om vastgoed in te kopen zijn:

  • Hafnarfjördur;
  • Mosfellsbær;

Let wel, dit is de situatie op moment van schrijven. Het spreekt voor zich dat dit door de jaren heen sterk kan veranderen. Over heel Reykjavik zien we door de jaren heen een stevige stijging van de prijs van vastgoed in alle delen van de stad. Voor de beide bovenstaande plaatsen geldt dat ze zich aan de rand van Reykjavik bevinden. Ook in deze delen neemt de populariteit echter in sneltempo toe en dat is terug te zien in de vastgoedprijzen.

Wat ook in toenemene mate populairder aan het worden is de aanschaf in het binnenland van IJsland. Met maar enkele miljoenen inwoners mag je dit land gerust extreem dunbevolkt noemen en met name landinwaarts zijn er leuke huizen te vinden die doorgaans goed betaalbaar zijn. 
Mocht je interesse hebben in een tweede woning in de binnenlanden van IJsland, hou er dan rekening mee dat je wel een goed vervoersmiddel tot je beschikking hebt. Een goed 4x4 als een Landrover of gelijkwaardig in onontbeerlijk om je woning in de wintermaanden te bereiken. 

Hoe een huis kopen op IJsland?

De bepalingen waaraan je moet voldoen zijn compleet afhankelijk van de situatie. Wanneer je niet van plan bent om permanent op IJsland te gaan wonen dien je in ieder geval over een goedkeuring te beschikken van het Ministerie van Justitie. Indien je aanvraag grondig wordt geformuleerd en voorbereid blijkt dit in de praktijk niet zo'n lastige opgave te zijn.

Hou er tot slot bij het inschakelen van een makelaar in IJsland rekening mee dat er een commissie wordt aangerekend op de aankoop van een woning. Hoeveel commissie er precies dient te worden betaald is afhankelijk van de makelaar in kwestie. In het merendeel van de gevallen ligt deze kost echter tussen de 1,5 en 2,4 procent.

Naast bovenstaande moet er ook een zogenaamde 'stamp duty rate' worden betaald. Deze bedraagt op moment van schrijven 2000 ISK. Ook 0,8 procent van de totale waarde van het vastgoed dient te worden betaald als belasting. Voor de registratie van je recreatiewoning in IJsland ben je finaal nog eens 0,1 procent van de waarde van het vastgoed kwijt.

4 reacties

Niels op 09-06-2023 om 22:43
Is de belasting van 0,8 procent eenmalig?
peter Mytych op 21-04-2023 om 13:31
beste ik Wil graag een vakantiehuis kopen in of buiten de hoofdstad Reykjavik
Ka de Wandel op 16-02-2023 om 15:40
Interesse in hut/huisje met wat grond buiten de stad . mag regio O-IJsland zijn . bijvoorbeeld Fljótsdalshreppur
f doelman op 23-04-2021 om 12:52
Ik heb al een bod gedaan op een vakantie woning in IJsland. Zonder tussenkomst van een makelaar. Heeft iemand hier ervaring mee. Notaris? overdracht? kosten? De goedkeuring van ministerie van justitie? Ik hoor het graag van iemand
Reactie plaatsen