Duurzaam recreëren met zonnepanelen op je vakantiewoning

geplaatst op 27-07-2023
 Tweede woning 
alt

Kies bewust voor een duurzame vorm van recreëren door niet alleen je hoofdverblijf van zonnepanelen te voorzien, maar ook je vakantiewoning. Niet alleen het gebruik van zonnepanelen is hierbij populair. Denk ook aan een zonneboiler, een (hybride) warmtepomp en verschillende slimme, op afstand bedienbare apparatuur in de vakantiewoning. Het helpt je het energieverbruik sterk terug te dringen, wat het gebruik van de recreatiewoning goedkoper en duurzamer maakt. Blubase, montagesysteem zonnepanelen, biedt de ideale oplossing voor vakantiewoningen met een plat dak. Een plat dak biedt bij de toepassing van zonnepanelen het voordeel dat je de meest optimale hellingshoek aan kunt houden, om zo het potentiële rendement van zonnepanelen volledig te benutten. 

Kijk bijvoorbeeld eens naar oost west opstelling zonnepanelen, waarmee je de hele dag door groene stroom opwekt. Bij deze opstelling voor platte daken worden zonnepanelen zowel op het oosten, als westen gericht.  

Gebruik van een warmtepomp in je recreatiewoning 
Steeds meer huishoudens kiezen voor de combinatie van zonnepanelen met een (hybride) warmtepomp. Wist je dat een warmtepomp je helpt om gemiddeld zo’n 60 procent gas te besparen? Houd er hierbij rekening mee, dat het rendement van een warmtepomp sterk samenhangt met de staat van de isolatie in je vakantiewoning. In een slecht geïsoleerd huis zal de hybride warmtepomp met name in de winter relatief veel gas nodig hebben, om de woning volledig te kunnen verwarmen. In een goed geïsoleerde vakantiewoning zal de vraag naar gas veel kleiner zijn; de hybride warmtepomp heeft aan de geleverde stroom voldoende om de ruimtes op temperatuur te krijgen. Laat je hierover adviseren door een aanbieder van warmtepompen. 

Andere vormen van verduurzaming 
Het gebruik van zonnepanelen op het dak van een recreatiewoning is een goede eerste stap in het verduurzamen hiervan; je merkt direct verschil in de energielasten. Er zijn echter meer opties. Ook het verbeteren van de isolatie in de recreatiewoning is het overwegen waard. Denk aan het vervangen van de bestaande ramen voor HR+ isolatieglas, of kies voor het isoleren van de spouwmuur in de woning. Naast het aanbrengen van isolatiemateriaal in de spouwmuur, kan het uitbreiden van het gebruikte isolatiemateriaal onder het dak interessant zijn. Veel warmte verlaat een woning via zowel de wanden, als het dak hiervan. Het verbeteren van de isolatie is niet alleen een duurzame en kostenbesparende maatregel; het leidt ook tot een verhoging in de waarde van de recreatiewoning zelf. Dit maakt het makkelijker de woning op termijn te verkopen.